Pred štartom Gira: Jumbo muselo robiť zmeny v zostave, Cavendish chce ďalšie víťazstvo

5.5.2023, 20:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Už o niekoľko hodín odštartuje 106. ročník úvodnej Grand Tour v sezóne - Giro d'Italia. Remco Evenepoel prichádza do Talianska ako jeden z najväčších favoritov. Na tlačovej konferencii priznal, že sa cíti ešte lepšie, ako pred vlaňajšou Vueltou, kde vybojoval celkový triumf. Proti nemu bude stáť Primož Roglič, ktorého tím sa musí vysporiadať s prítomnosťou koronavírusu. Do boja o najvyššie priečky budú chcieť prehovoriť aj jazdci Bahrain - Victorious a Ineos Grenadiers. 
Remco Evenepoel (© LaPresse/Massimo Paolone)
Remco Evenepoel bude štartovať na talianskej Grand Tour druhýkrát v kariére. Majster sveta v pretekoch debutoval na Giro d'Italia v roku 2021. Vtedy skončil pred štartom osemnástej etapy. „Oproti predchádzajúcej účasti na Gire som sa zlepšil vo všetkom. Cyklista, akým som teraz, sa nedá porovnávať s cyklistom, akým som bol na Gire 2021. Vtedy som mal za sebou iba niekoľko týždňov tréningu. Myslím si, že som lepší, ako som bol pred vlaňajšou Vueltou. Pred štartom mám iba pozitívne pocity. Táto sezóna je pre mňa zatiaľ veľmi dobrá. Vyhral som UAE Tour, na Okolo Katalánska som bol s malým odstupom druhý a opätovné víťazstvo na Liége-Bastogne-Liége je veľkým krokom v mojej kariére," povedal víťaz dvoch etáp na vlaňajšej Vuelte v Pescare. Vyjadril sa aj k trase 106. ročníka. „Je zrejmé, že štvrtá, šiesta a siedma etapa nie sú vôbec jednoduché, ale o všetkom sa rozhodne v priebehu posledného týždňa. Do časoviek dám všetko. Sám sa nebudem púšťať do žiadnych akcií," citoval Belgičana portál Cyclingnews.  
Najväčším súperom majstra sveta bude Primož Roglič. Trojnásobný víťaz Vuelty sa po operácii a rehabilitácii vrátil vo veľkom štýle. Pred talianskou Grand Tour nenašiel premožiteľa na Tirreno-Adriatico ani Okolo Katalánska. Jumbo-Visma sa pred štartom Gira musel popasovať s pozitívnymi testami na koronavírus. Ten najnovšie vyradil Josa Van Emdena, ktorého nahradí Sam Oomen. Počas dnešného tréningu navyše spadol Jan Tratnik a víťaza Okolo Slovenska 2017 nahradí debutant Thomas Gloag. Posledný videorozhovor s novinármi pred pretekmi absolvoval Roglič s respirátorom. „Môj vlastný stav zostáva rovnaký. Určite to nie je to najlepšie, čo sa mohlo stať, ale našli sme riešenia a budeme absolovať pretekmi s chalanmi, ktorí sú tu. Budeme sa držať protokolov a dúfať v to najlepšie. Potrebujem trochu šťastia, aby som zostal zdravý. Plne dôverujem chalanom, ktorí budú so mnou štartovať. Som ako víno. Čím som starší, tým som lepší. Ja a ostatní jazdci na GC sú tu na to, aby Evenepoelovi sťažili cestu do Ríma. Je tu množstvo iných šampiónov. Bude to veľký boj," citoval tretieho muža z roku 2019 portál Cyclingnews
V posledných rokoch patril medzi kľúčových protagonistov na Gire Joao Almeida. Šiesty muž z roku 2021 sa po sedemnástej etape minuloročnej edície nachádzal na štvrtom mieste. Na štart nasledujúcej previerky ho nepustil pozitívny test na koronavírus. Tretí muž z Okolo Katalánska opäť povedie UAE Team Emirates. „Po nešťastnom konci na minuloročnom Gire som hladný po návrate a boji o veľký výsledok. Príprava na Giro prebehla veľmi dobre. Myslím si, že v aktuálnej sezóne podávam konzistentné výkony. Absolvovali sme skvelý tréningový blok vo vysokej nadmorskej výške v Sierra Nevada. Pochopiteľne, mojim cieľom je zajazdiť dobrý výsledok v celkovom poradí. Lenže máme aj Pascala Ackermanna pre hromadné dojazdy a viacerých chalanov, ktorí tu vyhrali etapy. Myslím si, že nás čakajú skvelé preteky," citovala piateho muža vlaňajšej Vuelty oficiálna stránka UAE Team Emirates.
V hromadných dojazdoch nebude chýbať Mark Cavendish. Majster Veľkej Británie vlani ovládol tretiu etapu, ktorá bola zároveň poslednou na území Maďarska. Víťaz šestnástich etáp na talianskej Grand Tour bude chcieť navýšiť počet etapových víťazstiev. „Tento rok som mal niekoľko chorôb, ale, našťastie, nebolo to nič vážne. Chýbajúce tréningové dni pred pretekmi nikdy nie sú ideálne, ale vždy sa budem snažiť vyťažiť maximum. Giro d'Italia sú preteky, ktoré si vždy užívam a v mojom srdci majú špeciálne miesto. Podľa profilu trasy nevieme, koľko možností na šprint dostaneme, ale teším sa na pokusy pridať ďalšie etapové víťazstvá. Tím sa nesústredí len na šprinty, čo uvoľnuje tlak z mojich pliec. Samozrejme, som hladný po víťazstvách. Aj keď tu nemám šprintérsky vláčik, viem, že mám dôveru tímu v rovinatých etapách a urobím všetko preto, aby som podporil kolegov v ostatných etapách," citoval Brita portál Velonews
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
So silnou zostavou prichádza na Giro aj zoskupenie Bahrain - Victorious. Lídrom tímu bude tretí muž z Vuelty 2021 Jack Haig, ale v nominácii nechýba ani druhý jazdec z Gira 2021 Damiano Caruso či piaty muž z Paríž-Nice Gino Mäder. „Našim lídrom na celkové poradie je Jack Haig. Máme k dispozícii aj Damiana Carusa, Gina Mädera a Santiaga Buitraga. Otázku lídra budeme riešiť etapu po etape. Tento rok je na pretekoch veľmi silná konkurencia. S toľkými časovkami by splnenie cieľa, účasť na pódiu, bol veľkým úspechom. Každý deň dáme jazdcom úlohy a príležitosti. Pozrieme sa na každú etapu, aby sme videli, kde by sme mohli zažiť okamih slávy. Som šťastný, že tu máme aj Jonathana Milana, aj keď v etapách, ktoré mu vyhovujú, mu nebudeme môcť poskytnúť veľkú podporu," povedal pre oficiálnu stránku tímu športový riaditeľ Gorazd Štangelj.  
V posledných troch edíciach nechýbal na celkovom pódiu zástupca tímu Ineos Grenadiers. Britský celok na Giro nominoval víťaza z roku 2020 Taa Harta, ale aj víťaza Tour de France z roku 2018 Gerainta Thomasa. Každá Grand Tour má svoj vlastný príbeh a na Gire máme skvelý tím. Som v dobrej forme a užívam si preteky so svojimi tímovými kolegami. Moje výkony na Tirreno-Adriatico a Tour of the Alps boli skvelé, ale bolo to aj zadosťučinenie a odmena za tvrdú prácu, ale aj obetavosť tímových kolegov a úžasného personálu. Ako skupina sme spolu strávili dosť času, takže do pretekov pôjdeme s veľkou morálkou a sebavedomím, aby sme čo najlepšie využili tieto tri týždne," povedal víťaz Okolo Álp Tao Hart pre oficiálnu stránku tímu.
 
Náš eshop