Ďalšie kolo Brilon Cupu prinieslo víťazstvo juniorky Chladoňovej, medzi ženami Medveďová štvrtá

15.5.2023, 17:30 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
V nedeľu sa množstvo slovenských cyklistov postavilo na štart Brilon Cupu v Kyjove. V kategórii žien mal zastúpenie náš klub RRK Group a Tereza Medveďová zostala pod pódiom. Medzi juniorkami si pripísala triumf Viktória Chladoňová, ktorá vlani na svoje kvality upozornila deviatym miestom na majstrovstvách sveta v cyklokrose. Slovensko malo zastúpenie v Top 5 aj medzi juniormi prostredníctvom Jakuba Husára.  
Ženy
Najstaršia dievčenská kategória štartovala spoločne s juniormi. Na pretekárky čakalo 82 kilometrov a šesť okruhov. Organizátori si pripravili kopcovitý okruh so štartom aj cieľom v Kyjove, kde sa konali spoločné majstrovstvá Česka a Slovenska v roku 2016. Na štarte nechýbalo ani slovenské zoskupenie RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol Development, ktorý reprezentovali Petra Machálková Tereza MedveďováBarbora Švrčková neštartovala. 
Po prvom kole jazdili na čele Eliška Kvasničková (SportRaces Cycling Team) a Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team MB). Desať sekúnd strácala Bára Jeřábková (Brilon Racing Team MB) a ďalších päť sekúnd strácala partia aj s MedveďovouMachálková mala už štvorminútové manko. V treťom kole sa ochladilo a začalo pršať. Medveďová šla v skupinu s Barborou Němcovou (Dukla Praha). 
Tereza Medveďová (© Jan Brychta)
Trojnásobná majsterka Slovenska v pretekoch však v jednom zo zjazdov stratila kontakt s NěmcovouMachálková bola po troch kolách stiahnuta z trate, keďže dostala limit. V nasledujúcom okruhu sa Kvasničková definitívne osamostatnila na čele. Eliška Kvasničková suverénne zvíťazila s náskokom viac ako siedmich minút pre Kristýnou Zemanovou. Na treťom mieste skončila Barbora Němcová.
Päť minút po nej dorazila do cieľa Tereza Medveďová. Dvojnásobná majsterka Slovenska v časovke jednotlivcov obsadila štvrtú priečku, čo je jej najlepší tohtoročný výsledok v rámci Brilon Cupu. Plný počet kôl absolvovalo iba päť pretekárok. Slovenský tím RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol Development bude najbližšie štartovať na etapových pretekoch Tour de Feminin, ktoré sa budú konať od 25. do 28. mája.  
Juniori a juniorky
Bohaté zastúpenie malo Slovensko medzi juniormi. Ich preteky vyvrcholili hromadným dojazdom, ktorý ovládol Lukáš Sedlák (Force Fojtík Wilier Team). Najlepším Slovákom bol piaty Jakub Husár. Slovenský reprezentant od tejto sezóny oblieka dres akadémie Tadeja Pogačara Pogi Team UAE Generali. Elitnú desiatku uzavrel ďalší člen reprezentácie Richard Riška (CK Epic Dohňany). 
V pelotóne sa udržali aj Juraj Vrbík Dušan Oravec (2x RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol). Oravec dostal defekt v predposlednom kole, ale dokázal sa vrátiť späť. Ďalšími Slovákmi, ktorí finišovali v čase víťaza, boli Tomáš Drobný (Cycling Academy Trenčín), Matúš Ďurík (ŠK Železiarne Podbrezová), Sebastián Michalec (Climberg Sport Team Trenčín) a Lukáš Panáček (CyS - Akadémia Petra Sagana). 
Juraj Vrbík (© Jan Brychta)
Juniorky štartovali spoločne s kadetmi, pričom ich čakalo päť okruhov. Medzi juniorkami dominovala Viktória Chladoňová (Climberg Sport Team Trenčín). Do cieľa prišla s takmer dvojminútovým náskom na druhú pretekárku. Na piatom mieste finišovala ďalšia Slovenka Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín), ktorá stratila päť minút. Chladoňovej sa v tejto sezóne darí aj na Slovenskom pohári v XCO, kde zvíťazila v Turčianskych Tepliciach aj Drozdove.  
 
Náš eshop