Orlen Nations Grand Prix bude plný kopcov, o víťazovi sa rozhodne až v poslednej etape, nebudú chýbať ani špeciálne prémie

22.5.2023, 08:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Svetový pohár pre jazdcov do 23 rokov už o niekoľko dní zavíta aj na Slovensko. Od 24. mája budú prebiehať piaty ročník etapových pretekov Orlen Nations Grand Prix, kde nebude chýbať ani naša reprezentácia. Vlani mali preteky iba dve etapy a konali sa na území Poľska. Czeslaw Lang, šéf Okolo Poľska, sa však s organizačným tímom rozhodli pre rozšírenie pretekov aj na územie Slovenska a Maďarska. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
O celkové víťazstvo by mali bojovať vrchári, v každej etape sú kopce
Piaty ročník pretekov odštartuje u našich južných susedov v meste Kaposvár. Úvodných sedemdesiat kilometrov bude rovinatých. Následne čakajú na pelotón štyri nehodnotené stúpania. Ani jedno z nich nemá viac ako 1700 metrov. Finišovať sa bude v meste Balatonföldvar pri Balatone na krátkom stúpaní, ktoré má osemsto metrov a priemerný sklon 4,5 %. Líder pretekov by mal vzísť spomedzi klasikárov a odolných šprintérov. 
Aj druhá etapa sa uskutoční na území Maďarska. Štartovať sa bude v meste Hatvan. V porovnaní s úvodnou previerkou bude oveľa náročnejšia. Po 27 kilometroch čaká na pelotón takmer desaťkilometrové stúpanie s päťpercentným priemerným sklonom. Priblížne päťdesiat kilometrov pred cieľom začnú cyklisti stúpať na trinásťkilometrový kopec s trojpercentným priemerným sklonom. 
Desať kilometrov pred páskou sa nachádza ďalší dlhý kopec, ktorý má osem kilometrov a šesťpercetný sklon. Z vrcholu zostávajú do cieľa iba dve kilometre. Na posledných šesto metroch sa cesta opäť zdvihne. Druhá etapa bude kľúčovou previerkou pre jazdcov na celkové poradie. Pre slovenských fanúšikov bude najzaujímavejšia tretia etapa, ktorá povedie z Levoče na Štrbské Pleso
Prakticky od Spišského Štvrka sa začne postupne stúpať. Stúpanie vyvrcholí za Vikartovcami, kde je pripravená špeciálna prémia Bukovina Resort (2,8 km; 5,3 %). V Šuňave sa pelotón napojí na krátky okruh a pri druhom prejazde cez Tatranskú Štrbu odbočia cyklisti na cieľové stúpanie. To má 9800 metrov a päťpercentný priemerný sklon. päť kilometrov pred cieľom sa nachádza najprudší sedempercetný úsek. Pôvodne sa mala byť etapa ešte náročnejšia po mierne inej trase, ale pre množstvo rekonštrukcii ciest to museli slovenskí zostavovatelia trate okolo Stanislava Holeca zmeniť. Presný itinerár môžete nájsť tu.
mapa slovenskej etapy (© orlennationsgrandprix.com)
Celá etapa bude prebiehať v aktívnej spolupráci so Slovenským zväzom cyklistiky. „Vážime si dôveru, s ktorou nás pri prosbe o pomoc s realizáciou slovenskej etapy oslovili organizátori tohto Nation Cupu. Sú zároveň organizátormi jedného z najväčších svetových podujatí v cyklistike - World Tour pretekov Okolo Poľska, poznajú úroveň našich pretekov Okolo Slovenska a oceňujú, že sa ju snažíme nastaviť aj pri slovenskej časti Ncupu. Pri výbere trate sme sa snažili ukázať najkrajšie miesta našej krajiny, a tak sme sa, prirodzene, s ponukou obrátili na mestá a primátorov okolia Tatier, s ktorými máme dlhoročnú spoluprácu. Teší ma, že aj p. Vilkovský, primátor Levoče i p. Sýkora, starosta Štrby vidia význam takejto prezentácie ich samosprávy a vychádzajú organizátorom v ústrety,“ priblížil slovenskú etapu Orlen Nation GP Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky.
video v clanku ikonka ciernaAnimácia slovenskej etapy
Predposledná etapa prevedie pelotón z Tatranskej Bukoviny do Nového Saczu. Hneď po štarte začnú cyklisti stúpať na ďalšiu špeciálnu prémiu Bukovina Resort (3 km; 5,8 %). Nasledovať bude zjazd a po 25 kilometroch etapy uvidíme takmer päťkilometrové nehodnotené stúpanie. 61 kilometrov pred cieľom sú na programe tri kopce za sebou. Najťažší z nich má 4500 metrov a šesťpercentný sklon. 
Poslednou horskou prekážkou štvrtej etapy bude takmer šesťkilometrový kopec so štvorpercentným sklonom, ktorý vrcholí iba štrnásť kilometrov pred cieľom. Ani záverečná etapa nebude jednoduchá. Po štarte v meste Sanok čaká na cyklistov zvlnený profil. Po šesťdesiatich kilometroch budú môcť šprintéri zabojovať o špeciálnu prémiu Ustrzyki Dolne. 65 kilometrov pred cieľom začne prvé zo siedmich krátkych stúpaní.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Prvé dva kopce majú iba 1300, resp. 1500 metrov. Po dlhšom zjazde bude nasledovať trojkilometrové stúpanie s päťpercentým sklonom. Tridsať kilometrov pred cieľom začne pelotón stúpať na kilometrový kopec, ktorý má však takmer osempercetný priemerný sklon. Za ním bude nasledovať dvojkilometrový kopec s deväťpercetným sklonom. Ide o najprudšie stúpanie poslednej etapy. 
Po krátkom zjazde bude nasledovať druhá špeciálna prémia Omnia Fredropol. Za ňou začne predposledné stúpanie, ktoré má 2200 metrov a necelých šesť percent. Odtiaľ zostáva do cieľa iba šesť kilometrov. 1900 metrov pred cieľom začne posledný kopec celých pretekov, ktorý ma šesť percent. V piatom ročníku Orlen Nations Grand Prix tak neuvidíme žiadnu rovinatú etapu. Naopak, príležitosti na kvalitný výsledok budú mať najmä vrchári. 
fotogaleria ikonkaProfily etáp (© orlennationsgrandprix.com)
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
fotogaleria ikonkaCelková trasa (© orlennationsgrandprix.com)
 
Náš eshop