Ženská zostava RRK Group absolvovala Tour de Feminin, najvyššie v GC skončila Češka Slámová

30.5.2023, 16:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Pretekárky RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol majú za sebou ďalšie UCI preteky Tour de Feminin. Spomedzi kvarteta cyklistiek podala najlepší výkon Denisa Slámová. Majsterka Českej Republiky v časovke jednotlivcov v celkovom poradí skončila na 24. miesto. Do cieľa prišli aj obidve Slovenky na štartovej listine Tereza Medveďová a Barbora Švrčková.
1. etapa - ITT - Krásna Lipa - Krásna Lipa (12 km)
Hneď úvodná etapa 36. ročníka bola dôležitou previerkou pre kandidátky na celkové poradie. Na cyklistky čakal boj proti chronometru na zvlnenej trase, pričom po štarte nasledovalo trojkilometrové stúpanie. Slovenský tím nominoval Litovku Akvilé Gedraitytéovú, Češku Denisu Slámovú a Slovenky Terezu Medveďovú Barboru Švrčkovú. Časovku najrýchlejšie zvládla Dominika Wlodarczyková (MAT Atom Deweloper Wroclaw). 
Druhá žena Gracia - Orlová prešla dvanásť kilometrov za osemnásť minút a 41 sekúnd. Iba dve sekundy stratila domáca pretekárka Eliška Kvasničková (MIX Brilon - Sportraces). Štvrtá juniorka svetového šampionátu v ITT tak zaznamenala ďalší výborný výsledok medzi ženami. Zároveň sa obliekla do bieleho dresu. 29 sekúnd na víťazku stratila ďalšia Česka Julia Kopecky (AG Insurance - NXTG U23). Spomedzi pretekárok RRK Group dosiahla najlepší čas Denisa Slámová
Víťazka horskej súťaže Gracia - Orlová stratila na víťazku minútu a 35 sekúnd, čo jej stačilo na 37. miesto. Dvojnásobná majsterka Slovenska v ITT Tereza Medveďová stratila dve minúty a 27 sekúnd. Obsadila 89. priečku. Akvilé Gedraitytéová, ktorá je dvojnásobnou majsterkou Litvy v časovke jednotlivcov, bola v porovnaní s Medveďovou o necelých desať sekúnd pomalšia a skončila na 95. priečke. Strieborná medailistka z MSR v pretekoch Barbora Švrčková so stratou dvoch minút a 42 sekúnd obsadila 98. miesto.  
2. etapa - Krásna Lipa - Krásna Lipa (105 km)
Druhá etapa mala zvlnený charakter. Pelotón sa musel popasovať s krátkymi stúpaniami. Po prejazde cez Rynartice (0,4 km; 6,3 %) nasledovali tri okruhy cez Vicihoru (2,1 km; 5,1 %). Na dvoch rýchlostných prémiách mohli cyklistky zabojovať o body do bodovačky aj bonifikačné sekundy. Na druhej prémii získala tri bonifikačné sekundy v žltom drese jazdiaca Dominika Wlodarczyková (MAT Atom Deweloper Wroclaw). 
Po hodine etapy vypadla z pelotónu Tereza Medveďová. Po desiatich kilometroch sa vrátila späť, ale neskôr si opäť vystúpila z balíka. Pred horskou prémiou Vicihora musela riešiť mechanické problémy Barbora Švrčková. Po dvojnásobnej výmene bicykla sa dostala do skupiny s Medveďovou. V poslednom okruhu sa utrhli Maja Winther Brandtová Heiselová (Interklima ABC Kodaň), Eline Jansenová (VV Schinjdel), Olha Kulynychová (Duolar-Chevalmiere) a Malwina Mulová (MAT Atom Wroclaw).
Desať kilometrov pred cieľom sa na čele osamostatnili Kulynychová a Mulowá, ktoré napokon bojovali o etapové víťazstvo. Suverénne zvíťazila Malwina MulováOlha Kylynychová sa vďaka obliekla do žltého dresu. S odstupom 53 sekúnd skončila tretia Maja Wither Brandtová Heiselová. Pelotón priviedla do cieľa Dominika Wlodarczyková. Hlavná skupina stratila minútu a 17 sekúnd.
Devätnásť sekúnd na balík stratila najlepšia pretekárka RRK Group Denisa Slámová. S viac ako dvanásťminútovou stratou prišla do cieľa skupina, kde boli Barbora Švrčková Tereza MedveďováAkvilé Gedraitytéová preťala cieľ s takmer osemnásťminútovým mankom. V celkovom poradí klesla Denisa Slámová na 39. miesto. V tímovej klasifikácii patrilo tímu RRK Group po druhej etape 20. miesto. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
3. etapa - Rumburk - Rumburk (110 km)
Predposledná etapa mala zvlnený charakter. Pelotón mal na programe dvojnásobný prejazd cez okruh so stúpaniami Jiříkov (1,1 km; 7,3 %) a Brtniky (1 km; 5,8 %). Už po hodine etapy jazdila na konci pelotónu líderka pretekov Olha Kulynychová (Duolar-Chevalmeire Cycling Team). Ukrajinka dokonca vypadla z hlavnej skupiny, ale vrátila sa späť a neskôr dokonca útočila. 
Po šestdesiatich kilometroch došlo k pádu, kde sa zaplietli Tereza Medveďová a Barbora Švrčková. Ani po dvoch hodinách od štartu sa únik nevytvoril. 25 kilometrov pred cieľom sa Olha Kulynychová opäť pohybovala na konci pelotónu, ale víťazka druhej etapy to opäť ustála. Desať kilometrov pred páskou na druhom stúpaní cez Brtníky sa utrhla skupina dvadsiatich pretekárok. 
Táto partia dokázala udržať svoj náskok až do cieľa a v šprinte okresanej skupiny dominovala Dominika Wlodarczyková (MAT Atom Developer Wroclaw). Druhá skončila Julia Kopecky (AG Insurance-NXTG U23), na treťom mieste finišovala Tiffany Keepová (Hutchinson - Brother). Na sedemnástom mieste prišla do cieľa Olha Kulynychová a udržala tak žltý dres. 
Pelotón stratil 27 sekúnd. Finišovali v ňom Akvilé Gedraitytéová aj Denisa Slámová. Litovke sa v záverečnom šprinte do kopca zasekla reťaz. So stratou minúty a 16 sekúnd prišla do cieľa skupina s Terezou Medveďovou. O minútu a tri sekundy neskôr preťala cieľ aj partia s Barborou Švrčkovou. Pred poslednou etapou zostala na 39. mieste v GC Slámová. V tímovej klasifikácii sa RRK Group udržal na 20. priečke.  
4. etapa - Varnsdorf - Krásna Lipa (114 km)
V poslednej etape čakali na pelotón tri okruhy so stúpaniami Krásne Pole (1,1 km; 9,1 %), Krížový Buk (2 km; 7 %) a Doubice (1,9 km; 7,5 %). Olga Kulynychová (Duolar-Chevalmiere Cycling Team) bola 114 kilometrov od celkového víťazstva. Víťazka prvej a tretej etapy Dominika Wlodarczyková (MAT Atom Developer Wroclaw) však na Ukrajinku strácala iba 29 sekúnd. 
Už po štyroch kilometroch bola na programe rýchlostná prémia, kde získala tri sekundy WlodarczykováKulynychová však prešla prémiou hneď za ňou a Poľka tak znížila odstup iba o sekundu. Po prvej horskej prémii sa do samostatného úniku vybrala Audrey De Keersmaekerová (Belgicko). 62 kilometrov pred cieľom mala takmer dvojminútový náskok a virtuálne sa posúvala do Top 3.
Počas druhého stúpania na Krížový Buk sa z pelotónu utrhla šesťčlenná skupina, kde nechýbala ani Olga Kulynychová. Balík ale nestrácal veľa a po niekoľkých minútach ju dostihol. Audrey De Keersmaekerová sa vrátila do pelotónu a vpredu ju nahradila Fernanda Yapurová (Team Grand Est - Komugi - La Fabrique). Argentínčanka si vybudovala takmer dvojminútový náskok. 
Yapurová bola dostihnutá pred vrcholom posledného stúpania na Doubice. O víťazstvo napokon šprintovala malá skupina a zvíťazila Chloé Carpentierová (Team Grand Est). Druhá skončila Julia Kopecky (AG Insurance), tretia finišovala Dominika Wlodarczyková. Na piatej priečke prišla do cieľa Olga Kulynychová a udržala si žltý dres. Dve minúty a 45 sekúnd stratila Denisa Slámová
So sedemminútovou stratou prišla do cieľa Akvilé Gedraitytéová. Takmer trinásť minút stratili Tereza Medveďová Barbora Švrčková. V celkovom poradí skončila Slámová na 24. priečke. Kulynychovú na celkovom pódiu doplnili Wlodarczyková Eliška Kvasničková (Brilon - Sportraces). Wlodarczyková ovládla bodovačku aj súťaž o biely dres. Najlepšou vrchárkou sa stala Sara Casasolová (Born to Win G20 Ambedo) a najlepším zoskupením bol Lotto Dstny Ladies.   
 
Náš eshop