Reakcie po 17. etape: Pogačar prežil jeden z najhorších dní, no na pád sa nevyhovoril, Vingegaard sa ho ešte stále obáva

19.7.2023, 20:30 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
To, čo časovka načala, bolo dnes dorazené. Tadej Pogačar nemal svoj deň a stratil takmer až šesť minút. Svoju krízu nezvalil na pád, no priznal, že to bol jeden z najhorších dní na bicykli. Jonas Vingegaard to trochu prehnal s vyjadrením, že podľa neho to ešte Pogačar bude skúšať. Dán aj opísal Slovincov pád.
Napriek vysokému tempu Jumba od úvodu etapy sa podarilo dopredu dostať obrovskej vyše 30-člennej skupine, kde bolo množstvo skvelých vrchárov aj ich pomocníkov. Nad všetkými vyčnieval Felix Gall, ktorý ide prvú Tour na celkové poradie a zažíva úžasnú sezónu. Už boj o triumf na Tour de Suisse predurčil, že má fantastické nohy, ktoré na Tour potvrdil. Dnes odolal Simonovi Yatesovi umným skorým nástupom a posunul sa na ôsme miesto. Hrdý je ale najmä na etapový triumf.
Radosť Galla s O'Connorom (© A.S.O. / Pauline Ballet)
"Celý tento rok bol neuveriteľný. A teraz toto víťazstvo, wow. Chcem len poďakovať svojmu tímu, pretože mi dali tak veľa. Veľmi som stresoval z toho, že som sa dostal do pozície lídra. No v posledných dňoch som sa s tým cítil čoraz pohodlnejšie. Bál som sa, že ma chytia v závere kopca, alebo zjazde, no celý deň som sa cítil skvele. Nemyslel som si, že únik má veľkú šancu na víťazstvo v etape, ale rozhodli sme sa fo toho ísť. Ben O’Connor odviedol skvelú prácu v poslednom stúpaní. Dole som sa cítil veľmi dobre a už som len čakal na strmú časť a útok. Pred jeden a pol rokom som si nevedel predstaviť, že teraz budem v tejto pozícii," vravel v oficiálnom televíznom rozhovore dojatý Rakúšan z Ag2r Citroen.
Galla srdnato prenasledoval Simon Yates, ktorý sa dostal do úniku z pozície ôsmeho muža celkového poradia, no mal skvelé nohy i podporu tímových kolegov, aby až do konca naháňal etapový triumf. Aj videl pred sebou Galla, ale napokon to nezvládol. Podarilo sa mu ale skočiť na piatu priečku celkového poradia a veľmi teoreticky ešte môže útočiť na štvrtého Rodrígueza. "Veľmi sme to dnes chceli skúsiť na etapu. Kolegovia Lawson Craddock aj Chris Harper boli úžasní, držali skvelé tempo, klobúk dole. Nikdy neviete, akí rýchli budú Jonas s Tadejom, takže stále som to mal v hlave, že nás môžu zozadu doraziť, Ale šli sme skvelé tempo. Musím uznať aj kvality Felixa Galla, že to takto zvládol. Ja som sa pokúsil o svoje tempo, nešiel som po ňom v tom momente, lebo bolo do cieľa ďaleko, no i keď to je škoda, že nevyšla etapa, nemôžem byť nespokojný so svojim výkonom," vravel na webe tímu Jayco-AlUla.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Po fenomenálnej časovke mal opäť skvelý deň aj najsilnejší muž Tour Jonas Vingegaard, ktorý od úvodu zavelil tímu na rýchle tempo a všetky kopce sa šli veľmi rýchlo, čo im napokon odpálilo súpera. "Nečakal som, že budem mať opäť taký dobrý deň. Ťažko sa to opisuje. Naozaj sa mi uľavilo. Získať sedemminútový odstup je skvelé. Ešte ale nie sme v Paríži, čakajú nás zložité etapy a som si istý, že Tadej sa pokúsi niečo urobiť. Na tomto ročníku nás určite ešte čaká niekoľko zaujímavých vecí. Bol som za Tadejom, keď spadol. Nejaký chlap sa dotkol jeho kolesa. Pre Tadeja je to nešťastné, že sa to stalo. Čakali sme, kým sa po páde vráti nazad, aby sme z tejto situácie neprofitovali. Ťažko povedať, či pád bol dôvodom jeho výkonu," vyjadril sa k Pogačarovi Vingegaard, ktorý má po novom už náskok 7:35.
Široké úsmevy rozdávalo aj vedenie tímu Jumbo-Visma. "Bol to deň, keď sme vedeli, že môžeme rozbiť Pogačara. A to sa aj stalo. V tom záverečnom stúpaní nastal poriadny chaos, nebola to sranda (úsmev). Hlásili sme chalanom, že Pogačar má úplne rozopnutý dres, zjavne sa mu ide veľmi zle. Potom sme si už len počkali na správny moment a zasadili úder. Chceli sme skúsiť aj to etapové víťazstvo, ale Gall si to zaslúžil. Stále sa môže stať čokoľvek, no Paríž je blízko," povedal v rozhovore pre Wielerflits športový riaditeľ Grischa Niermann. "Dúfam, že sme pri tom incidente so zablokovaným autom a motorkou neprešli nejakým fanúšikom po nohách, nemalo by to takto byť," dodal.
Sústredený Jonas Vingegaard (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Tadej Pogačar nemá rád etapy s ťažkými desiatkami kilometrov v stúpaní, navyše vo vysokej nadmorskej výške. I keď včera podal skvelý výkon, no Vingegaard zašiel časovku ako z inej planéty, dnes už bolo jasné, že to na neho doľahlo a skončili akékoľvek nádeje na boj o žltý dres. Napriek tomuto zmaru bol ako vždy k novinárom štedrý a vyjadril svoje pocity bohato. "Som "mŕtvy". Je to, samozrejme, veľmi veľké sklamanie. Neviem, čo sa mi stalo. Snažil som sa jesť čo najviac, ale nič mi nešlo do nôh. Všetko mi zostalo v žalúdku. Po tri a pol hodine v sedle som bol naozaj prázdny. Keby som nemal takú veľkú podporu v stúpaní od Marca Solera, možno by som prišiel aj o pódium. Stále som s Marcom bojoval. Som mu vďačný a aj všetkým mojim kolegom."
"Môj pád vznikol z veľmi nešťastnej situácie. Stále sa tvoril únik, teda šlo sa rýchlom, nastupovalo, keď niekto zabrzdil tesne predo mnou a ja som sa dotkol jeho kolesa. Je to blbá situácia, stáva sa. Koleno ma príliš nebolí kvôli nárazu, možno trochu. Ale neviem, či ma to mohlo ovplyvniť. Myslím si, že v etape na Granon som bol oveľa lepší, takže musím povedať, že to bol jeden z najhorších dní môjho života na bicykli. Musel som však bojovať ďalej, takže ma Marc Soler skutočne posunul na moje limity a dostali sme sa až do cieľa. Dúfam, že sa v priebehu nasledujúcich dvoch dní zotavím. Môžeme vyhrať 20. etapu. Môže to byť dobrý deň na to, aby sme sa zamerali na etapové víťazstvo. Tím bol dnes super silný. Ak sa nám podarí vyhrať etapu, mohlo by to byť skvelé. To a udržať si pódium so mnou a Adamom by bolo dobré," vravel víťaz Tour z rokov 2020 a 2021 v rozhovore pre oficiálny web pretekov.
kyslá príchuť pódia u Pogačara (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Žiadnu schovávačku pred novinármi nepraktizoval šéf tímu UAE Mauro Gianetti, ktorý ochotne odpovedal aj holandským médiám. "Bol to pre Tadeja ozaj veľmi ťažký deň. Na začiatku spadol a zasiahlo to jeho mentálnu stránku. Fyzicky nebol na tom dobre. Tadej, ktorého sme dnes videli, nie je Tadej. Naopak Vingegaard bol dnes sám sebou, veľmi silný, rovnako ako jeho tím. Ale aj Tadejovo druhé miesto je skvelé. Ešte v máji by sme o tom mohli len snívať. Nedúfali sme ani v to, že bude taký silný už v Bilbau. Ale nebudem sa tváriť, že to dnes dopadlo podľa našich očakávaní..."
Carlos Rodríguez už nie je taký nápadný ako v druhom týždni. Utorok ani streda mu nevyšli ideálne a z tretieho miesta najprv padol tesne za Adama Yatesa, no dnes bol už lepší ako španielsky mladík okrem Yatesa dokonca aj Hindley. "Hneď od začiatku to bola ťažká etapa, najmä keď vezmeme do úvahy, že včera sme v časovke nechali dosť síl. Mal som prázdne nohy už od začiatku. Bola to teda etapa plná utrpenia. Tím mi nesmierne pomáhal a minimalizoval stratu. Adam Yates bol dosť silný. Snažili sme sa podať čo najlepší výkon a musím byť šťastný, lebo som v cieli dal zo seba všetko," no na pódium už líder Ineosu stráca 1:16 a ešte môže mať problém aj s druhým Yatesom za sebou. Má iba 18-sekundový náskok. Aj preto museli v kopci ťahať jeho kolegovia. "Každý môžeme mať zlý deň. Tour je hektická a nikdy neviete, kto zlyhá. Dúfam, že to nebudem ja. V sobotu bude poriadne ťažká etapa, ale skúsime to. Nesmieme si zabudnúť preteky aj užívať," povedal na margo Pogačara.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Podobne ako Simon Yates, aj Pello Bilbao mal veľký záujem o posun v celkovom poradí, bol v úniku a chcel zabojovať o svoj druhý triumf. No našli sa dvaja silnejší borci. Napokon za Gallom zaostal až o minútu a pol. No podarilo sa mu posunúť cez trápiaceho sa Hindleyho na šiestu pozíciu celkového poradia, čo ho teší, pretože v závere druhého týždna z piatej pozície klesol na siedmu. "Predpokladal som, že vyhrať etapu bude ťažké, lebo tam boli lepší vrchári než ja, ale nejako som to zmenežoval, šiel si svoje. Som veľmi vďačný Jackovi Haigovi, v tejto etape bol kľúčovým kolegom, dirigoval skupinu vpredu a aj zjazdy. Má zásluhu na 50 % mojej pozície," vravel podľa denníka Mundo Deportivo.
"Snívanie o treťom stupienku víťazov je šialené, lebo posledná horská etapa nebude taká extrémna ako tá dnešná. Pokúsim sa ju vyhrať a získať dobré umiestnenie v GC, hoci uvidíme, že ktoré," doplnil jazdec Bahrain Victorious. A ako reagoval na to, že v závere stúpania Col de la Loze bol dobehnutý Vingegaardom a udržal sa ho až do cieľa? "Na konci som sa obzeral a videl, že sa Vingegaard blíži. Videl som, že nie sme ďaleko od vrcholu, tak som sa zavesil na jeho koleso, no na vrchu som teda riadne trpel. Potom v zjazde ťahal mňa aj Gaudua. Nechali sme zodpovednosť na ňom. Ja som sa už len zo všetkých síl snažil, aby som nejako prišiel na cieľovú pásku (úsmev)."
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Zatiaľ čo súťaž o žltý dres sa nečakane rozpadla, v súboji o ten bodkovaný je to zasa prekvapujúco zamotané. Nenaplnil sa scenár, ktorý aj sám Giulio Ciccone očakával, že Vingegaard vyhrá dvojnásobne hodnotenú prémiu a vyzlečie ho z dresu. Napokon má na čele súťaže náskok šiestich bodov pred Gallom a siedmich pred lídrom pretekov. Ešte to teda bude veľmi zaujímavé v sobotu. Talianovi pomohol veľmi silný a početný únik, kolegovia, no i skvelé nohy, že pozbieral, čo to šlo. "Dnes sme mali jasný plán, teda ísť naplno za vrchárskymi bodmi v prvých troch stúpaniach. Skjelmose odviedol skvelú prácu, dostal ma do úniku a mal som dobré nohy. Investoval som do toho priveľa, a tak som už v závere šetril energiu. Bude to však ešte ťažké, pretože Jonas je dosť blízko. Teraz sa musím z toho zotaviť a premyslíme si stratégiu na nasledujúce dni."
Peter Sagan si šiel svoje. S limitom problém nemal, hoci dnes finišoval najtesnejšie pred jeho stihnutím, o sedem minút. Bol rád, že to má za sebou. Tradične sa s ním rozprával štáb RTVS vo Francúzsku. "Dobre, že to je už za nami, lebo nastúpať 5000 výškových metrov, to je veľa. Hneď v prvom kopci sme vytvorili grupetto, potom došli ďalších ľudí a šli sme tak asi v 50-60-člennej skupine. Zajtra uvidíme, či to príde do šprintu. Uvidím, ako sa budem cítiť, no vždy sa ráta výsledok, nie to, ako sa cítite, takže tak."
Výsledky 17. etapy
1. GALL Felix AG2R Citroën Team 04:49:08
2. YATES Simon Team Jayco-AlUla 00:34
3. BILBAO Pello Bahrain Victorious 01:38
4. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 01:52
5. GAUDU David Groupama-FDJ 02:09
6. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 02:39
7. HARPER Chris Team Jayco-AlUla 02:50
8. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 03:43
9. YATES Adam UAE Team Emirates 03:43
10. KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 03:49
136. SAGAN Peter TotalEnergies 39:03
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 67:57:51
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 07:35
3. YATES Adam UAE Team Emirates 10:45
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 12:01
5. YATES Simon Team Jayco-AlUla 12:19
6. BILBAO Pello Bahrain Victorious 12:50
7. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 13:50
8. GALL Felix AG2R Citroën Team 16:11
9. KUSS Sepp Jumbo-Visma 16:49
10. GAUDU David Groupama-FDJ 17:57
135. SAGAN Peter TotalEnergies 04:45:55
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 323
2. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 186
3. COQUARD Bryan Cofidis 178
4. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 154
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 146
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 107
53. SAGAN Peter TotalEnergies 31
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CICCONE Giulio Lidl-Trek 88
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 82
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 81
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 58
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 49
6. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 47
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 68:05:26
2. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:26
3. GALL Felix AG2R Citroën Team 08:36
4. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 49:04
5. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 01:43:53
6. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 01:53:37
 
Náš eshop