Odmenu dostali aj cyklisti. Nahradí niekto Petra Sagana?

8.8.2023, 12:00 | Inzercia | Niké
Odmenu dostali aj cyklisti. Nahradí niekto Petra Sagana?
Reprezentanti v cestnej cyklistike do 23 rokov získali grant v najlepšom možnom čase. Tesne pred MS v Glasgowe, ktoré už prebiehajú od 5. do 13. augusta. Aké sú ich ciele? Dokáže niekto nahradiť končiaceho Petra Sagana? Aj o ďalších témach sme sa porozprávali so športovým riaditeľom cestnej cyklistiky Jakubom Vančom.
Novým lídrom by mal byť Martin Svrček
Slovenská reprezentácia do 23 rokov, ktorá má na svetovom šampionáte v Škótsku osobitú kategóriu, prešla viacerými zmenami. „Vypadol z nej líder Lukáš Kubiš, rovnako ako rok predtým Matúš Štoček, ktorí prerástli túto kategóriu. Pomaly sa však na nich doťahuje Martin Svrček, ktorý už v predošlom roku potvrdil, že by sa mohol stať lídrom a chytá sa aj Tomáš Sivok. Celkovo by som zhodnotil, že sme zvládli udržať výkonnosť.“ Spomínaný Štoček, viaceré zmeny, ale aj ďalšie zranenia spôsobili, že sa napríklad po dvoch ročníkoch naša reprezentácia nezúčastní na Tour de l'Avenir, teda Tour de France do 23 rokov.
Umiestniť sa čo najvyššie
Napriek zmenám sú pred MS nemalé očakávania. Slovenský zväz cyklistiky vyslal na prestížne podujatie viacero nádejných cyklistov a cyklistiek. „Už pred sezónou sme avizovali, že chceme skončiť čo najvyššie a zabojovať aj o 1. miesto. Pre zranenie Martina Svrčeka je však náročné definovať konkrétne ciele. Urobíme však všetko pre čo najlepšie výsledky.“ Jakub Vančo sa vyjadril aj k dlhodobým cieľom. „Chceme získať čo najviac miesteniek na vrcholné podujatia a následne sa na nich umiestňovať čo najvyššie, najlepšie na pódiách.“
Slováci na MS v Glasgowe (© Matej Červenka)
Inšpiroval kvantá cyklistov
Horúcou témou je aj Peter Sagan s jeho blížiacim sa koncom kariéry. Bude mať kto obsadzovať spomínané umiestnenia? „Vyskočiť by mohol Martin Svrček, ktorý za posledný rok spravil ohromný progres. Máme aj silných juniorov, a tak je otázka času troch až piatich rokov, kedy niektorý z nich prerazí a dostane sa na napríklad na Tour de France. Cyklistka Nora Jenčušová má zase našliapnuté na olympiádu.“ Čo sa týka Petra Sagana, tak športový riaditeľ cestnej cyklistiky považuje jeho prínos pre mládež za ohromnú. Inšpirovať mohol aj 90% mladých pretekárov, ktorí by chceli ísť v jeho šľapajach.
Prihláste sa do Fondu aj vy!
„Je super, že sa nájde niekto, kto chce pomáhať športuchtivým nadšencom. Grant použijeme na ďalšie materiálno-technické zabezpečenie na MS. Páči sa mi aj anketa Niké športovec mesiaca, v ktorej môže byť ocenený akýkoľvek vychádzajúci talent. Hovorím napríklad o Viky Chladoňovej.“ Talentovaná cyklistka sa mimochodom tiež nachádza v Glasgowe a v kategórii junioriek nás úspešne reprezentovala, kde sme jej nesmierne držali palce a získala 12. miesto. Radi by sme však fandili aj vám. Dajte nám o sebe vedieť prihláseným videom na stránke www.nikefondsportu.sk.
 
Náš eshop