Bretagne Classic: Vyhral Madouas po skvelej práci Künga, Sagan nedokončil

3.9.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
ne 3.9. rovinata etapa ciel rovina Plouay > Plouay 258 km Madouas
profil pretekov, 4230 nastúpaných metrov (© grandprix-plouay.com)
Počas nedele sa súťažilo aj vo Francúzsku na jednorazovke Bretagne Classic s poriadne náročným klasikárskym profilom. Cyklisti totiž na trase dlhej 258 kilometrov prekonali viac ako štyritisíc výškových metrov. V štartovke bolo veľa zvučných mien od Mathieua van der Poela cez Juliana Alaphilippa, Michala Kwiatkowskeho alebo Michaela Matthewsa až po Petra Sagana. Šancu uspieť malo však oveľa viac cyklistov. 

Úvodný únik vytvorili Alessandro Tonelli z Green Project-Bardiani CSF-Faizanè a Aaron Van der Beken z Bingoal WB. Vpredu vydržali viac ako sto kilometrov, no na méte 86 kilometrov pred cieľom ich pelotón pohltil. Neskôr skúšal zaútočiť Julian Alaphilippe z celku Soudal - Quick Step, no nebol úspešný. Vytvoriť väčšiu medzeru sa podarilo až dvojici Stefan Küng z Groupama - FDJ a Mick van Dijke z Jumbo-Visma, ktorý zdrhli 75 kilometrov pred páskou. 
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Künga (FDJ) a van Dijkeho (Jumbo) sa vydali stíhať ďalší dvaja pretekári, a to Calmejane (Intermarché) a Moscon (Astana). Chvíľku to vyzeralo, že by sa mohli pripojiť k vedúcej dvojici, miestami strácali len 20 sekúnd a videli vedúcu dvojičku, no tento moment prepásli. Od tohto bodu Küng a van Dijke zrýchlili a medzeru začali zväčšovať. Na méte 55 kilometrov už viedli o viac ako minútu. O dva kilometre neskôr sa Calmejane a Moscon vrátili do pelotónu. Ten strácal necelé dve minúty.   
Movistar však prišliapol a začal odkrajovať z náskoku vedúceho dua. Tomu zahralo trochu do kariet, že balík sa po páde rozdelil na dve časti. V páde skončilo osem cyklistov vrátane Barguila a Pichona (2x Arkéa), Stewarta (FDJ) a De Pootera (Intermarché). Tak či tak na méte 42 kilometrov pred páskou mal Küng (FDJ) a van Dijke (Jumbo) k dobru len minútu. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Keď sa obe skupiny spojili, začali viaceré celky spolupracovať. Ruku k stíhaniu vedúcej skupiny pridali Soudal - Quick Step, Bahrajn - Victorious a Jumbo - Visma. Podľa grimás na tvári sa dalo čítať, že domestici sa snažia ísť čo najrýchlejšie, no sekundy z náskoku ukrajovali veľmi pomaly. Na méte 37 kilometrov pred páskou viedlo duo o 53 sekúnd, takže za päť kilometrov prišli len o sedem sekúnd. Medzičasom za balíkom bol Philipsen (Alpecin) kvôli technickým problémom. 
Medzera medzi obomi skupinami sa nemenila, no bola to už len zásluha Künga (FDJ). Ten využíval svoje skvelé časovkárske zručnosti a odpálil aj van Dijkeho (Jumbo). Toho pelotón dobehol ešte ďaleko od cieľa. No čo bolo dôležitejšie, Švajčiar vpredu dokázal zväčšiť svoj náskok na minútu, a to za ním sa už poriadne súťažilo. Najskôr útočil Masnada (Soudal), no úspech mu to neprinieslo. Po ňom zaútočil aj Rutsch (EF Education) a Alaphilippe (Soudal).
Presne 27 kilometrov pred páskou sa cesta zdvihla a v pelotóne sa začalo útočiť, Najskôr nastúpil Costiou (Arkéa), po ňom Hirschi (UAE) a útočil aj Madouas (FDJ). Najúspešnejší bol Hirschi, lenže ani on si nevytvoril väčšiu medzeru. No po týchto atakoch sa z pelotónu už stávala skupina o približne 30 cyklistoch. Kontakt stratili van der Poel (Alpecin), no aj Laporte (Jumbo).
Cesta Künga (FDJ) v čele pretekov sa skončila 18 kilometrov pred koncom, ale iba na chvíľku. Pretože v skupine, kde bolo do 20 cyklistov a chýbal v nej Peter Sagan (TotalEnergies) sa stále útočilo. O osemtisíc metrov sa Küng ocitol v ďalšom úniku spolu s Grosschartnerom (UAE) a Wandahlom (Bora). O kilometer neskôr ich doplnili Burgaudeau (TotalEnergies) a Madouas (FDJ). Vpredu sa tak vytvorila silnejšia skupina a mala k dobru 34 sekúnd. 
Päťčlenná skupina výborne spolupracovala a aj keď za nimi sa pelotón zväčšil, dobehli ho zozadu oneskorenci, medzera medzi obomi skupinami sa nezmenšovala. Päťtisíc metrov pred páskou sa Grosschartner (UAE) v kopci zdvihol a na malú chvíľku ušiel súperom v úniku. No nie na dlho. Doskočili si k nemu Küng a Madouas (2x FDJ) a Burgaudeau (TotalEnergies). Kontakt stratil len Wandahlom (Bora). 
Kvarteto išlo v spolupráci až do méty posledného kilometra, keď sa začali obzerať. Pelotón na nich strácal 24 sekúnd, mohli trochu taktizovať. Potom sa slova ujal Stefan Küng a pritiahol skupinu do šprintu. Jeho prácu chcel zužitkovať Valentin Madouas a na dlhý šprint sa mu to podarilo. Druhý preťal cieľovú pásku Mathieu Burgaudeau, tretí bol Felix Grosschartner. Peter Sagan preteky nedokončil 
Celok Groupama - FDJ urobil na Bretagne Classic fantastickú prácu. Valentin Madouas bol v závere veľmi aktívny, pri každom pokuse o únik sa snažil do neho zapojiť. Veľkým hrdinom tohto zoskupenia však bol aj Stefan Küng. Ten druhú polovicu pretekov strávil v úniku, a v rozhodujúcom momente sa opäť do úniku pripojil. V závere sa ujal slova, aby udržal skupinu pred pelotónom a viac-menej aj rozbehol šprint skupiny. 
Výsledky
1. MADOUAS Valentin Groupama-FDJ 06:15:22
2. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 00:00
3. GROßSCHARTNER Felix UAE Team Emirates 00:00
4. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:01
5. DE BUYST Jasper Lotto Dstny 00:17
6. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 00:17
7. BENOOT Tiesj Jumbo-Visma 00:17
8. WANDAHL Frederik BORA-hansgrohe 00:17
9. VIVIANI Elia INEOS Grenadiers 00:35
10. DUJARDIN Sandy TotalEnergies 00:35
DNF SAGAN Peter TotalEnergies odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
video v clanku ikonka ciernaVideosumár vlaňajšej edície
 
Náš eshop