Sumár ME: Zažiarili Chladoňová a Jenčušová, vysoko boli aj juniori, Kubiš pri premiére medzi mužmi nesklamal

25.9.2023, 17:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Sumár ME: Zažiarili Chladoňová a Jenčušová, vysoko boli aj juniori, Kubiš pri premiére medzi mužmi nesklamal
Zľava Simon Gottstein, Samuel Novák, Juraj Vrbík, Richard Riška a Matthias Schwarzbacher (© Matej Červenka)

Uplynulé dni patrili majstrovstvám Európy v cestnej cyklistike, kde sa vo veľmi dobrom svetle ukázali aj slovenskí reprezentanti. V boji proti chronometru podali kvalitné výkony Nora Jenčušová aj Matthias Schwarzbacher. Slováci sa nestratili ani v pretekoch s hromadným štartom. Ďalší skvelý výsledok dosiahla Viktória Chladoňová, no medzi silných protagonistov patril aj Samuel Novák. 
Pri tejto príležitosti sme dali priestor na zodpovedanie niekoľkých otázok Jakubovi Vančovi, športovému riaditeľovi junioriek, juniorov, mužov aj žien do 23 rokov.
V časovke zažiarila Jenčušová, dve sekundy jej chýbali na bronz
Priebehu šampionátu sa budeme venovať chronologicky. Program otvorila časovka junioriek, kde Slovensko nemalo zastúpenie napriek tomu, že naša majsterka Anna Ržoncová na majstrovstvách bola. „Na majstrostvách Slovenska podala Anička dobrý výkon a titul si zaslúžila, ale máme aj lepšie časovkárky ako Viktória Chladoňová a Sofia Ungerová. Všetky tri boli nominované, ale po konzultácii s trénermi sme sa rozhodli pre Sofiu. Na posledných pretekoch junioriek Waterslay Ladies Challenge. Bohužiaľ, až tri pretekárky dostali koronavírus. S veľmi ťažkými príznakmi museli opustiť preteky a ísť domov. Medzi nimi bola aj Sofia," zdôvodnil absenciu slovenského zastúpenia športový riaditeľ Jakub Vančo
Nasledoval boj proti chronometru pre juniorov. Napriek viacnásobným zdravotným problémom pred šampionátom sa Matthias Schwarzbacher po svetovom šampionáte opäť dostal do Top 15. Tentoraz obsadil pätnáste miesto, pričom na elitnú desiatku stratil iba trinásť sekúnd. „Matthias bol prvý pretekár, za ktorým som absolvoval trať. Vždy sa ju snažím si naštudovať čo najpodrobnejšie. Prvé kilometre organizátori oproti pôvodným podkladom zmenili, preto nám zákruty či kruhové objazdy nesedeli. Je možné, že aj preto sme stratili pár sekúnd. Po chorobách mu niekoľko wattov chýbalo. Nie je to časovkár, ale na MS nás výkonom prekvapil a tu mal k dispozícii aj lepší materiál. Na druhej strane, tunajšia trať mu sedela menej, ako v Glasgowe," hovorí. Dominikovi Dunárovi Samuelovi Novákovi časovka nevyšla.
Matthias Schwarzbacher na tréningu (© Matej Červenka)
Nora Jenčušová v časovke žien do 23 rokov dosiahla najväčší úspech slovenskej výpravy. Obsadila štvrtú priečku, pričom na bronz jej chýbali dve sekundy. Vlani v Portugalsku skončila na pätnástom mieste. Slovensko v tejto kategórii ešte nikdy nedosiahlo lepšie umiestnenie. „Po minulé roky mala nedostatky vo výkone aj materiálnom zabezpečení, čo bol jej hendikep, ale vedeli sme to riešiť. Od vlaňajších majstrovstiev sveta sa na tom pracovalo. Dostala nový bicykel aj kolesá. Upravoval sa aj posed. Stále sú tu vychytávky, ktoré môžeme riešiť do budúcna," hovorí Vančo. 
Za jej výkon však nestál iba vylepšený materiál. „Nora mala dobrú sezónu. Absolvovala veľa kvalitných pretekov a vyladila formu na svetový aj európsky šampionát. Výsledok je zrkadlom práce jej, rodičov, trénerky aj klubu. Časovku sme vnímali ako prioritnú disciplínu. Aj na Slovensku sme zorganizovali niekoľko UCI časoviek, čo boli pre ňu cenné štarty a skúsenosti. Tu sme vybrali správne kolesá a všetko to zapadlo do seba. Bolo by to krajšie, nebyť tých dvoch sekúnd, ale aj tak je to perfektné," netají spokojnosť športový riaditeľ. 
Nora Jenčušová počas tréningu (© Matej Červenka)
Na časovku mužov do 23 rokov mali našu krajinu reprezentovať Martin Jurík Filip Lohinský. Bohužiaľ, reprezentant slovinského kontinentálneho zoskupenia Adria Mobil bol pozitívny na koronavírus. Zastupoval nás iba jazdec Dukly Banská Bystrica, ktorý sa musel vysporiadať s mechanickými problémami. „Filip mal pred časovkou možnosť merania a nastavenia posedu, ale napokon sa k tomu nedostal, takže tá príprava nebola úplne ideálna. Jeho výkon bol priemerný. Pravdepodobne trafil dieru alebo niečo iné na ceste, čo si odniesol jeho ráfik na prednom kolese, ktorý ostal rozštiepený. Celý čas ho brzdil. Osobne si myslím, že to nebolo príjemné ani po psychologickej stránke. Bola tým ovplyvnená celá časovka. Podľa mňa by bol o päť až desať miest vyššie, keby tieto problémy nenastali," hovorí Vančo. 
Už druhý rok po sebe sme nemali zastúpenie v boji proti chronometru elitných mužov. Matúš Štoček ako majster Slovenska bol nominovaný, lenže aj jazdec ATT Investments doplatil na koronavírus. Ani bez tejto komplikácie by sa na štart časovky nepostavil. „Podobne, ako v Glasgowe, možnosť štartu odmietol. Nešpecializuje sa na túto disciplínu. Musel by tomu venovať množstvo času, aby nebol na konci výsledkovej listiny. Možnosť štartu posunul niekomu inému, ale iných jazdcov sme ani neoslovili," povedal náš respondent. 
V pretekoch patrili Chladoňová aj Novák medzi najlepších, Kubiš získal UCI bod
Ako prví sa na preteky s hromadným štartom postavili muži do 23 rokov. Nebola to najsilnejšia možná zostava. (samozrejme, všetka česť jazdcom, ktorí tam boli) Martin Svrček naďalej laboruje s kolenom a sezóna sa už pre neho skončila. Tomáš Sivok je po operácii kolena, pre ktorú neabsolvoval ani Okolo Slovenska. Najlepšie si na okruhu s Col du Vam viedli Samuel Kováč Jakub Galovič, ktorí stratili necelých sedem minút. Náš majster v časovke do vrchu rokuje o možnom prestupe s nemenovaným českým klubom. Preteky dokončili aj Filip LohinskýSimon Nagy Samuel Tuka. Denis Hoza do cieľa neprišiel.
Kde vidí športový riaditeľ nedostatky tejto zostavy, aby v budúcnosti mohla bojovať o vyššie méty? "Trochu tam hrá rolu aj neskúsenosť. Ktokoľvek z nich sa mohol dostať do úniku. Boli v ňom silní pretekári, ktorí došlo do cieľa. Je pravdepodobné, že ani jeden zo Slovákov by v ňom nevydržal až do konca, ale mohli si vytvoriť východiskovú pozíciu k zaradeniu sa do prednejšej skupiny. Musia popracovať na odhodlaní a sebapresvedčení. Je nutné, aby sa v tom celoročne školili. Mať vieru v tvorbu pretekov. Do určitej mieri na to máme, aj keď nie sme na tom tak, aby sme ich odtiahli a vyhrávali. Keď sa raz dostane do úniku alebo prežije terezín v prvej skupine, tak je to veľká škola, ktorú potrebujú. Podľa mňa má veľa z nich blok a obavy," hovorí Vančo.   
Simon Nagy a Filip Lohinský (© Matej Červenka)
Nora Jenčušová, bohužiaľ, v pretekoch žien doplatila na zdravotné problémy. Prišla do cieľa, ale obsadila až 57. miesto. „Chytila ju nevoľnosť počas pretekov, čo si neviem vysvetliť, aj keď sme neboli na žiadnom vyšetrení. Bola to niekoľkohodinová až dňová záležitosť. Už pred štartom nemala ideálne pocity. Počas pretekov bolo evidentné, že sa veľmi trápi. Nora vie jazdiť aj v kopcoch. Tu boli krátke stúpania, ktoré sa v pohode dali prežiť, keď pretekár disponuje požadovaných výkonom. Rátali sme s tým, že bude vyššie, ale toto sa jednoducho stáva. Nevieme, či šlo o vírus alebo zlé jedlo," hovorí športový riaditeľ, ktorý vedie aj ženskú reprezentáciu.   
Ďalší výborný výsledok pri slovenskej vlajke zasvietil medzi juniormi. Samuel Novák stratil iba päť sekúnd na víťaza a obsadil jedenástu priečku. Do cieľa prišli postupne aj Matthias SchwarzbacherRichard RiškaSimon GottsteinDominik Dunár Juraj Vrbík. Všetci končia v mládežnickej cyklistike a na rok sa presúvajú do kategórie mužov do 23 rokov. Vrbík by mal pokračovať v tíme RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol, budúce pôsobiská ďalších chalanov zatiaľ nie sú známe.
Samuel Novák (© Marek Beneš)
Ako hodnotí predvedené výkony našich juniorov Jakub Vančo? „Prišli sme sem s najsilnejšou zostavou, akú sme mohli mať. Boli tu dvaja tempári, ktorí vedia jazdiť v kopcoch, dvoch klasikárov a dvoch šprintérov. Bol tam relatívne silný únik. Trochu hanebne nám ušiel. Pracovali sme na tom, aby bol dostihnutý. Celý deň bolo vidno, že Samuel Novák má najlepšie nohy. Doposiaľ mu chýbal poriadny výsledok. Top 10 by bolo krajšie, ale tento výsledok je potvrdením jeho výkonnosti. Spoločne s Matthiasom Schwarzbacherom celú sezónu ukazujú, že patria do svetovej cyklistiky. Aj ďalší pretekári sú na vysokej úrovni, ale títo dvaja sú ešte o niečo vyššie," nešetril chválou na duo pôsobiace v talianskych kluboch. 
V medzinárodnej konkurencii spoločne s Novákom obstáli aj ďalší juniori. „Matthias Schwarzbacher mal zdravotné problémy, takže nevedel podať svoj tradičný výkon, aj keď sa vždy pohyboval vpredu. Prekvapil ma Richard Riška. Išiel veľmi dobre. Mal veľmi dobrú prípravu, keď ako jediný dokončil Giro della Lunigiana. V balíku sa pohyboval relatívne dobre. Pozitívne prekapil aj Dominik Dunár. Pri prejazdcoch cez Col du Vam bol v prvej tretine pelotónu, čo u neho nie je pravidlom, ale posledné dve kolá na výkon nezvládol. Mal ťažkú sezónu. Juraj Vrbík sa pripravoval zodpovedne a samostatne. Absolvoval preteky v Taliansku. Jeho typ pretekára je predurčený na podobné dojazdy. Trápili ho problémy s chrbtom, ktoré mal aj začiatku sezóny. Simon Gottstein ako čistokrvný šprintér. Bolo to o tom, či sa v balíku udrží, alebo nie. Nepodarilo sa mu to, ale bola to naša alternatíva v prípade hromadného dojazdu, ak by mal dobré nohy," vyzdvihol výkony ďalších členov juniorskej zostavy. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V pretekoch junioriek zažiarila Viktória Chladoňová. Už v Glasgowe nebola ďaleko od elitnej desiatky, no v Holandsku dosiahla na vynikajúce šiestie miesto. Ide o univerzálnu cyklistku, keďže sa venuje horskej cyklistike aj cyklokrosu. Aj v týchto disciplínach patrí medzi špičku. Na majstrovstách Európy v MTB skončila dvakrát v Top 15 a na začiatku roka obsadila deviatu priečku na svetovom šampionáte v cyklokrose. Do cieľa prišla aj Anna Ržoncová
Aké je tajomstvo úspechov pretekárky zoskupenia Climberg Sport Team?  „Má potenciál, ale aj talent. Má veľa predpokladov, ktorú ju predurčujú na cyklistiku. Má individuálne tréningové vedenie. Viki je špecifický prípad, keďže je veľmi inteligentná, študuje ťažkú školu a štúdiu venuje veľmi veľa času, čo je môj názor. Preto niektoré tréningové a pretekové varianty absentujú. Stále má potenciál pre rast a zlepšovanie sa. Pokiaľ sa rozhodne venovať športu, môže z nej byť veľmi veľká slovenská cyklistka. Najväčší potenciál má na ceste. Budúci rok sa už nebude venovať horskej cyklistike," odpovedal športový riaditeľ. 
Viktória Chladoňová a Anna Ržoncová na tréningu (© Matej Červenka)
Vyvrcholením šampionátu boli preteky elitných mužov. Slovensko reprezentovali Dávid KaškoLukáš Kubiš a po prekonaní koronavírusu aj Marek Čanecký Andrej Liška. Kubiš ako líder zostavy podal obstojný výkon. Skončil na 39. priečke. Pri svojej premiére medzi elitnými mužmi získal jeden UCI bod. Spoločne s Estóncom Markusom Pajerom (došiel sekundu pred ním) boli najlepší kontinentálni pretekári vo výsledkovej listine. 
Ďalší Slováci preteky nedokončili. Pod výkon dvojice z RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol sa podpísal aj prekonaný koronavírus, ktorý ich vyradil z Okolo Slovenska. „Aj keď ich koronavírus mal krátke trvanie, absencia prípravných pretekov Okolo Slovenska aj výpadok z tréningového procesu ich určite limitoval. Na pretekoch ako majstrovstvá Európy to ľudia z kontinentálnej sféry to majú veľmi ťažké s dokončením, ale aj účasťou v úniku," dodáva Jakub Vančo
 
Náš eshop