Cyklokros v Šamoríne: Chladoňová vyhrala Európsky pohár, Ulík v nedeľňajšej C2 druhý medzi mužmi

21.11.2023, 14:00 | Slovensko a Slováci | Juraj Janoťák
Bohatý bol program v Šamoríne počas uplynulého víkendu. Súťažilo sa už v piatok, keď v Šamoríne prebehol Európsky pohár v cyklokrose. Body sa zaratúvali aj do hodnotenia Slovenského pohára. Program pokračoval aj v sobotu a nedeľu. Viktória Chladoňová zapísala ďalšie víťazstvo, darilo sa aj Matejovi Ulíkovi.  
Piatok 17. novembra – Šamorín 

Muži U23

Bohatý program v Šamoríne odštartoval už v piatok, keď sa na tamojšom cyklokrosovom okruhu konali preteky Európskeho pohára. Na štarte tak nechýbala medzinárodná konkurencia. V kategórii mužov do 23 rokov sa na štarte ukázali Dáni, Belgičania, Poliaci, Česi, Maďari, Rumuni a samozrejme aj deviati Slováci. Celkovo súťažilo 22 cyklistov. 

Preteky mužov do 23 rokov spadajúce do kategórie UCI C2 prebiehali na okruhu dlhom 2,3 kilometra s tradične náročným terénom. Cyklisti na ňom urobili desať kôl. Krátko po štarte sa začali ukazovať najsilnejší pretekári, a to konkrétne Dán Daniel Weis Nielsen (CeramicSpeed Herning CK) a Belgičan Ferre Geeraerts (Young Cycling Talent D&D).
Daniel Weis Nielsen (© Soňa Niková)

Spočiatku ešte s nimi držali kontakt Poliak Brajan Świder (PHO3NIX CYCLING TEAM) a ďalší belgický cyklista Mauro Delme (Antwerp cycling team Kontich). Lenže ako sa preteky preklopili do druhej polovice, vpredu už bola iba vyššie spomenutá dvojica, teda Daniel Weis Nielsen (CeramicSpeed Herning CK) a Ferre Geeraerts (Young Cycling Talent D&D).

Obaja prišli spoločne až na cieľovú rovinku a o víťazovi tak rozhodol až záverečný šprint. Uspel v ňom dánsky reprezentant, ktorý si tak zapísal nielen 65 bodov do hodnotenia Európskeho pohára, ale získal aj 40 UCI bodov. Tretí nakoniec skončil Ferre Geeraerts (Young Cycling Talent D&D), ktorý za víťazným duom zaostal o 33 sekúnd. 
Ferre Geeraerts (© Soňa Niková)

UCI body si z pretekov pripísalo prvých desať cyklistov. Pre slovenských zástupcov sa UCI body neušli. Najlepším domácim jazdcom bol Samuel Kováč (Cycling Academy Trenčín), ktorý prišiel do cieľa na 11. priečke. Na víťaza stratil 4:11 a za desiatou pozíciou zaostal o 20 sekúnd.

Juniori

Poriadna konkurencia sa stretla aj v pretekoch juniorov. Na štart sa postavilo až 39 cyklistov. Zastúpenie v pretekoch malo Maďarsko, Belgicko, Česko, Poľsko, Rakúsko, Taliansko a Rumunsko. Slovensko reprezentovalo 20 cyklistov. Juniori urobili na rovnakom okruhu v Šamoríne sedem kôl, takže mali menej priestoru na chyby. 

Tých sa vyvaroval Maďar Zsombor Takács (Superior Racing Team), známa tvár z tohtoročného Slovenského pohára v cyklokrose. Takács totiž vyhral prvé tri kolá a v Šamoríne sa na Slovensko vrátil, aby predviedol ďalší dominantný výkon. Všetkých súperov sa zbavil skoro okamžite a druhému v cieli nadelil neuveriteľné dve minúty a 23 sekúnd. 
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -

Toľko za víťazom zaostal Belgičan Fausto Delme (AA drink young lions). Ten v súboji o druhé miesto bojoval predovšetkým s českým duom Janom Janoutom a Tomášom Krausom (2x ČEZ Cyklo Team Tábor), no nakoniec pred tretím finišoval o 21 sekúnd skôr. Tretí bol Janout, ktorý sa pomerne ďaleko od cieľa zbavil svojho tímového kolegu. 

Aj medzi juniormi sa bojovalo nielen o body do oboch pohárov, ale aj UCI body, ktoré si odnieslo prvých desať cyklistov. Medzi juniormi už Slováci zabodovali. Tobias Hajkovský (CK MŠK Kežmarok) skončil ôsmy s minútovou stratou na tretieho. Boli z toho štyri UCI body. Najlepšiu desiatku uzatváral Jakub Benča (MŠK Žiar nad Hronom - Cyklistický klub).

Ženy do 23 rokov, juniorky

Najsledovanejšími ženskými kategóriami boli ženy do 23 rokov a juniorky. Každá z týchto vekových kategórii si išla vlastné preteky, no súčasne. Ženy do 23 rokov urobili na okruhu sedem kôl, juniorky išli o kolo menej. Medzi ženami do 23 rokov štartovali štyri dámy, u junioriek sa predstavilo 19 pretekárok.

U žien do 23 rokov sa z víťazstva potešila Tereza Kurnická (PROefekt team), ktorá preteky absolvovala za 40 minút. Presne minútu a pol na ňu stratila Češka Eliška Drbohlavová (LAWI Junior team). Tretia bola Poľka Tatiana Gromadová (PHO3NIX CYCLING TEAM). Pre úplnosť výsledkov treba doplniť, že štvrtú priečku obsadila Linda Paulechová (Novomestský Superbiker), no tá dostala kolo.
Tereza Kurnická (© Soňa Niková)

Medzi juniorkami  štartovala aj Viktória Chladoňová (CLIMBERG SPORT TEAM), ktorá na slovenských cyklokrosových tratiach v tejto vekovej kategórii ešte neprehrala. A to isté si mohla povedať aj po piatkovom programe. Znova bola suverénne najlepšia, a to v Šamoríne štartovali aj juniorky zo zahraničia. 

Aj druhá bola predstaviteľka slovenskej cyklokrosovej školy. Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín) išla od úvodného kola výborne, taktiež sa nestratila v medzinárodnej konkurencii, a to je dobrá správa. Dve najlepšie slovenské juniorky na pódiu doplnila maďarská pretekárka Regina Bruchnerová (Green Zone-ZKSE ) so stratou minúty na víťazku.

Kadeti, kadetky

Slovenského víťaza mali aj preteky kadetov. Ich preteky pozostávali z piatich kôl. Najrýchlejšie ich prešiel Milan Húsenica (Športový klub Topoľčianky). 25 sekúnd na neho stratil Jakub Mikuš (Slávia Trenčín), bolo z toho druhé miesto. Tretí bol Benedek Berencsi (Superior Racing Team) s mankom 49 sekúnd. Medzi kadetmi štartovalo dokopy 47 cyklistov. 

Kadetky v piatok urobili tri kolá a počas nich svoju silu predviedla Češka Antonie Cermanová (CK Příbram Fany Gastro). Najlepšou Slovenkou bola Karolína Hajduková (CK EPIC DOHŇANY), no do cieľa prišla o minútu a 21 sekúnd po víťazke. Skončila tak druhá. Tretia bola ďalšia slovenská zástupkyňa Alexandra Kadlecová (Novomestský Superbiker).

Kategórie Masters

Michal Záhrdník (CLIMBERG SPORT TEAM) vyhral preteky mužov vo veku od 40 do 44 rokov, medzi mužmi vo veku 45 až 49 rokov dominoval Poliak Bogdan Czarnota (PHO3NIX CYCLING TEAM). Najlepším mužom vo veku 50 až 54 rokov bol Róbert Glajza (CK CYKLOGLAJZA BB), Čech Pavel Balák (Maxcursor) zvíťazil v kategórii mužov vo veku 60 až 64 rokov, jeho krajan Jiří Sedláček (SK JIŘÍ TEAM Ostrava z.s) bol najlepší medzi mužmi vo veku 65 až 69 rokov.

Najlepšou ženou vo vekovej kategórii 40 až 44 rokov bola Češka Pavlína Maráčková (SK JIŘÍ TEAM Ostrava z.s.), Petronela Bystričanová (ŠKC Liptovská Lúžna) bola zas najlepšou dámou vo vekovom rozmedzí 45 až 49 rokov.

Sobota 18. novembra – Šamorín

Muži

V sobotu sa v Šamoríne dostali k slovu už aj muži. Svoje bicykle si na štart priviedlo celkovo 33 pretekárov zo Slovenska, Poľska, Česka, Belgicka, Maďarska a Rakúska. Štartovali tu prakticky všetci pretekár z piatkovej kategórie U23, plus muži, ktorí nemohli v piatok súťažiť. Aj tieto preteky spadali pod kategóriu UCI C2, takže sa bojovalo nielen o body do Slovenského pohára, ale aj o UCI body. 

Muži v sobotu išli sedem kôl. Zo slovenských zástupcov mal najväčšie šance na zisk dobrého umiestnenia Matej Ulík (Expres CZ-Tufo Team Kolín). Lenže ako počet kôl pribúdal, Ulíková strata rástla. Nakoniec sa do cieľa dostal na piatom mieste so stratou minúty a štyroch sekúnd za najlepším pretekárom. Bol však najlepším Slovákom a získal desať UCI bodov.
Matej Ulík (© Soňa Niková)

O víťazstvo sa spočiatku bila štvorica Poliak Marek Konwa (TJ Auto Škoda Mladá Boleslav), Dán Daniel Weis Nielsen (CeramicSpeed Herning CK), Čech Patrik Černý (Expres CZ-Tufo Team Kolín) a Belgičan Mauro Delme (Antwerp cycling team Kontich). Postupom času sa z nich vykryštalizoval ako najsilnejší Konwa, ktorý ušiel všetkých súperom. 

Najdlhšie s ním vpredu vydržal Daniel Weis Nielsen (CeramicSpeed Herning CK), no aj on nakoniec stratil dych a cieľovú čiaru preťal s rozostupom 14 sekúnd. Po tretiu priečku si prišiel Patrik Černý (Expres CZ-Tufo Team Kolín), ktorému sa podarilo nechať za sebou Maura Delmeho (Antwerp cycling team Kontich) o 19 sekúnd. 
Marek Konwa (© Soňa Niková)

Okrem Mateja Ulíka (Expres CZ-Tufo Team Kolín) získal UCI body ešte jeden slovenský pretekár. Bol ním Šimon Vozár (ŠK Železiarne Podbrezová, a.s.) na desiatom mieste. Získal tak jeden UCI bod. Vozár za deviatym miestom zaostal iba o tri sekundy.

Ženy

V sobotňajšom programe v Šamoríne nechýbali ani preteky žien. Organizátori pre nich pripravili päť kôl na trojkilometrovom okruhu. Zastúpenie v pretekoch malo okrem Slovenska aj Česko, Poľsko, Taliansko, Belgicko, Maďarsko a Rakúsko. Dôležitou správou však bolo, že na štarte chýbala Viktória Chladoňová (CLIMBERG SPORT TEAM).

Jej absenciu dokonalo využila Poľka Zuzanna Krzystalová (PHO3NIX CYCLING TEAM), no o víťazstvo musela bojovať až do úplného konca. Viac ako vyrovnanými súperkami jej boli Talianka Alessia Bulleriová (cycling cafe racing team), Češka Tereza Vaníčková (Brilon Cycling Team Mlada Boleslav), Belgičanka Joyce Vanderbekenová (Bike Advice CT) a Maďarka Regina Bruchnerová (Green Zone-ZKSE).
Zuzanna Krzystalová (© Soňa Niková)

Tie síce postupne odpadávali, jedna po druhej, no ešte v poslednom kole Zuzannu Krzystalovú (PHO3NIX CYCLING TEAM) mohla ohroziť najmä Alessia Bulleriová (cycling cafe racing team). Desaťsekundovú medzeru nakoniec nezalepila a musela sa uspokojiť s druhou priečkou. Tretia bola Tereza Vaníčková (Brilon Cycling Team Mlada Boleslav), ktorá zaostala o 23 sekúnd.

Bez Viktórie Chladoňovej (CLIMBERG SPORT TEAM) najlepšie slovenskú cyklokrosovú školu reprezentovala Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín). Obsadila ôsmu pozíciu a získala štyri UCI body. Jedenásta bola Janka Keseg Števková (OUTSITERZ), ktorej tak ušiel jeden UCI bod. Chýbalo jej k nemu iba osem sekúnd.

Masters A, B, C a ženy

Najstaršie kategórie súťažili po piatku aj v sobotu. U Masters A zvíťazil Martin Čangel (CK BIKE PEAK OSLANY) o 14 sekúnd pred druhým Martinom Siranom (PROefekt team) a o 55 sekúnd pred tretím Poliakom Bogdanom Czarnotom (PHO3NIX CYCLING TEAM).

Najlepším pretekárom medzi Masters B bol Róbert Glajza (CK CYKLOGLAJZA BB). Druhý najlepší Branislav Kacina (CLIMBERG SPORT TEAM) finišoval so stratou 50 sekúnd. Peter Koňoš (Cyklo Klub Dynamax Nitra) bol tretí, pričom na víťaza stratil minútu a pol.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

U Masters C súťažili štyria pretekári a ako najsilnejší z nich sa ukázal Milan Jánošík (Klub Nadšencov Amatérskej Cyklistiky). Takmer tri minúty na neho stratili Pavel Havrila (PIERRE BAGUETTE team) a Miroslav Hulej (Klub Nadšencov Amatérskej Cyklistiky). Ich bitku o druhú priečku musela rozhodnúť až cieľová rovinka. Druhý bol nakoniec Havrila. 

V najstaršej ženskej kategórii sa predstavili dve dámy, a to Jana Kossuthová (Novomestský Superbiker) a Petronela Bystričanová (ŠKC Liptovská Lúžna). Vyhrala Kossuthová o 33 sekúnd.

Ostatné kategórie

V sobotu išli aj žiacke kategórie. Medzi staršími žiakmi zvíťazil Maďar Daniel Szilasi (Superior Racing Team), najlepšou staršou žiačkou a žiačkou zároveň bola Natália Letková (CK EPIC DOHŇANY). U mladších žiakov triumfoval Jakub Stano (Športový klub Topoľčianky)

Nedeľa 19. novembra – Šamorín 

Muži a U23

Atraktívnu štartovú listinu mali aj nedeľňajšie preteky mužov v Šamoríne, rovnako ako v sobotu a v piatok preteky mužov do 23 rokov. Aj tie totiž spadali do kategórie UCI C2, v ponuke tak bolo aj množstvo UCI bodov. Víťaz mohol získať 40 bodov. Štartovka bola prakticky rovnaká ako deň predtým. Muži tentokrát urobili na trojkilometrovom okruhu osem kôl. 

Hneď od štartu pretekov sa začali ukazovať najsilnejšie jedince v štartovom poli. Boli nimi hlavne Poliak Marek Konwa (TJ Auto Škoda Mladá Boleslav), Belgičania Ferre Geeraerts (Young Cycling Talent D&D) a Mauro Delme (Antwerp cycling team Kontich) a na radosť všetkých domácich priaznivcov aj Matej Ulík (Expres CZ-Tufo Team Kolín).
Marek Konwa (© Soňa Niková)

Marek Konwa (TJ Auto Škoda Mladá Boleslav) a Matej Ulík (Expres CZ-Tufo Team Kolín) však tlačili na pílu a postupom kôl sa začali vzďaľovať od súperov. Do úplného finále si ale viac síl priviezol Konwa, ktorý už v poslednom kole bol v čele sám. Ulík ho v niektorých pasážach stále videl, no medzeru už zalepiť nedokázal. Skončil druhý so stratou 25 sekúnd. 

Aj súboj o tretie miesto sa rozhodol ďalej od cieľa. Mauro Delme (Antwerp cycling team Kontich) z neho vypadol prakticky v polovici pretekov. Síce jeho strata na krajana Ferreho Geeraertsa (Young Cycling Talent D&D) nebola veľká, a aj keď sa snažil vrátiť sa za jeho zadné kolesso, Geeraets mu to už nedovolil a prišiel si po tretiu priečku. Na víťaza stratil 40 sekúnd.  
Mauro Delme (© Soňa Niková)

Ferre Geeraerts (Young Cycling Talent D&D) okrem tretieho miesta medzi mužmi zaznamenal najlepší výsledok spomedzi pretekárov do 23 rokov. Túto vekovú kategóriu si podmanili zahraniční cyklisti, rovnako ako v piatok. Okrem Geeraetsa aj Mauro Delme (Antwerp cycling team Kontich) alebo Dán Daniel Weis Nielsen (CeramicSpeed Herning CK). 

Najlepším slovenským pretekárom bol druhý Matej Ulík (EXPRES CZ - TUFO TEAM KOLÍN). Získal tak 30 UCI bodov. Bol však jediným slovenským zástupcom v pretekoch, ktorý pozbieral UCI body. 

Ženy a juniorky

Rovnaká konkurencia ako v sobotu sa u žien a junioriek zišla aj v nedeľu. Dokopy štartovalo 24 cyklistiek, no na štarte opäť chýbala Viktória Chladoňová (CLIMBERG SPORT TEAM). Preteky žien prebiehali na rovnakom okruhu ako muži a cyklisti do 23 rokov, len urobili na ňom o tri kolá menej. Celkovo tak absolvovali päť kôl. 

Podobne ako v sobotu, aj v nedeľu diktovala tempo od úvodného výstrelu Poľka Zuzanna Krzystalová (PHO3NIX CYCLING TEAM) a ako tak s ňou držali krok Talianka Alessia Bulleriová (cycling cafe racing team), Maďarka Regina Bruchnerová (Green Zone-ZKSE) a Češka Tereza Vaníčková (Brilon Cycling Team Mlada Boleslav). 
Zuzanna Krzystalová (© Soňa Niková)

Zuzanna Krzystalová (PHO3NIX CYCLING TEAM) sa na šamorínskej trati znovu cítila ako ryba v rybníku a jej súperky sa o tom presviedčali každým metrom. Problémy jej nerobili ani prudké výjazdy, či prekážky alebo náročný terén. Postupne si v čele vytvorila náskok okolo pol minúty a ten si udržiavala až do cieľa. Preteky prešla za 44 minút a šesť sekúnd.

Druhá v kategórii žien nakoniec skončila Alessia Bulleriová (cycling cafe racing team), rovnako ako deň predtým. Tentokrát zaostala za víťazkou o 27 sekúnd. Tretia Regina Bruchnerová (Green Zone-ZKSE) nakúpila 34 sekúnd. Maďarská zástupkyňa si však odniesla aspoň jedno prvenstvo, spomedzi junioriek bola najrýchlejšia. 
Alessia Bulleriová (© Soňa Niková)

Najlepšou slovenskou pretekárkou bola Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín) na piatej priečke a druhej medzi juniorkami. Získala 10 UCI bodov. Zo Sloveniek sa do najlepšej desiatky dostala ešte Dorota Vojtíšková (CLIMBERG SPORT TEAM), deviata medzi ženami a tretia medzi juniorkami. Aj ona si pripísala dva UCI bodov. 

Juniori

Rovnakú dĺžku pretekov ako mali ženy a juniorky išli pred aj juniori. Aj oni na tri kilometre dlhom okruhu urobili päť kôl. Štartovka bola preplnená pretekármi so zahraničnými pasmi rovnako ako v piatok, keď sa išli juniorské preteky. Víťazstvo z nich obhajoval Maďar Zsombor Takács (Superior Racing Team). 

A obhajoba to bola úspešná. Zsombor Takács (Superior Racing Team) opäť na nič nečakal a hneď od štartu sa ujal slova v čele pretekov. Belgičan Fausto Delme (AA drink young lions) a Česi Tomáš Kraus (ČEZ Cyklo Team Tábor) a Jakub Mušálek (HEAD PRO TEAM OPAVA) hneď pochopili, že sa pre nich ujde maximálne druhá priečka. 

Zsombor Takács (Superior Racing Team) už v polovici pretekov vedel, že o ďalšie víťazstvo ho môže pripraviť iba nejaká jazdecká chyba alebo technický problém. Neurobil ju, respektíve nedostal ho. Zvíťazil o 45 sekúnd pred druhým najlepším. Ním nakoniec bol Fausto Delme (AA drink young lions), no tretieho Tomáša Krausa (ČEZ Cyklo Team Tábor) od Belgičana delila v cieli len sekunda. 

Najlepším slovenským pretekárom bol rovnako ako v piatok Tobias Hajkovský (CK MŠK Kežmarok). Skončil šiesty so stratou minúty a 17 sekúnd na víťaza. Získal osem UCI bodov. Peter Šoltés (CK CYKLOGLAJZA BB) bol o dve priečky horší ako jeho krajan. Získal tak štyri UCI body. Ďalší slovenskí cyklisti nezískali UCI body. 

Masters A, B, C

Aj súčasťou nedeľňajšieho programu v Šamoríne boli preteky kategórii Masters. V A-čkovej zvíťazil Poliak Bogdan Czarnota (PHO3NIX CYCLING TEAM) pred druhým Martinom Čangelom (CK BIKE PEAK OSLANY) a tretím Jakubom Vančom (AŠK Inter Bratislava). Čangel zaostal za víťazom o 29 sekúnd, Vančo stratil minútu a 49 sekúnd.

Najlepším pretekárom v kategórii Masters B bol ale Milan Barényi (CK BIKE PEAK OSLANY). V B-čku skončil druhý Róbert Glajza (CK CYKLOGLAJZA BB), tretí finišoval Rakúšan Leopold Heigl (SU Bikestore.cc Team).

V C-čku sa predstavili piati cyklisti, všetci zo Slovenska. Najlepší z nich bol Milan Jánošík (Klub Nadšencov Amatérskej Cyklistiky). Druhý bol Miroslav Hulej (Klub Nadšencov Amatérskej Cyklistiky) a po tretiu priečku si prišiel Jaroslav Ulík (Obecný športový klub TATRAN, Liptovská Osada). 

Ostatné mládežnícke kategórie

Pretekári spadajúci do kategórie kadetov urobili na okruhu štyri kolá. Najrýchlejšie ich absolvoval Maďar Benedek Berencsi (Superior Racing Team). 16 sekúnd na neho stratil Milan Húsenica (Športový klub Topoľčianky) na druhom mieste. Tretí Jakub Mikuš (Slávia Trenčín) zaostal o 62 sekúnd. 

Kadetky urobili na okruhu dve kolá. Z víťazstva sa tešila Češka Antonie Cermanová (CK Příbram Fany Gastro), ktorá si počas dvoch kôl vypracovala 10-sekundový náskok pred druhou krajankou Barborou Bukovskou (DK BIKESHOP Racing Team). Tretia Karolína Hajduková (CK EPIC DOHŇANY) mala v cieli manko 35 sekúnd.

Aj starší žiaci na ceste za víťazstvom urobili na okruhu dve kolá. Čech Ondřej Bukovský (DK BIKESHOP Racing Team) sa počas nich striasol všetkých a zvíťazil. Jakub Záchenský (CyS - Akadémia Petra Sagana) na druhom mieste taktiež prišiel do cieľa osamotene. Tretí skončil Michael Komiňák (KAKTUS BIKE - TEAM Bratislava), ktorý sa do cieľa dostal so stratou 20 sekúnd na víťaza. 

Staršie žiačky a žiačky išli taktiež dve kolá na trojkilometrovom okruhu, mladší žiaci išli menší okruh dvakrát. Medzi staršími žiačkami a žiačkami zopakovala víťazstvo zo soboty Natália Letková (CK EPIC DOHŇANY), ktorá až v šprinte porazila Maďarku Helénu Hegedusovú (Cube-Csömör MTB Team). Najlepším mladším žiakom bol opäť raz Jakub Stano (Športový klub Topoľčianky).