MS v cyklokrose: Chladoňová získala bronz medzi juniorkami

3.2.2024, 13:00 | Slovensko a Slováci | TASR, SZC, lt
MS v cyklokrose: Chladoňová získala bronz medzi juniorkami
Chladoňová na pódiu s medailou (© Matej Červenka)

Slovenská reprezentantka Viktória Chladoňová získala bronzovú medailu v kategórii junioriek na majstrovstvách sveta v cyklokrose v českom Tábore.
Spolu s Britkou Cat Fergusonovou a Francúzkou Celiou Geryovou bojovali o medaily a do záverečného z troch kôl išli všetky tri pretekárky bok po boku. Z titulu sa napokon tešila Geryová pred Fergusonovou, 17-ročná Slovenka skončila s mankom štrnástich sekúnd na víťazku na bronzovom stupienku.
Po štarte pretekov sme počas prvého kola videli veľmi milú, a zároveň kurióznu situáciu, kedy sme v čele pretekov mali až dve naše pretekárky. Okrem Viktórie Chladoňovej nejaký čas preteky viedla Sofia Ungerová. Postupne však strácala na tempe a jazdila približne v polovici štartovného poľa.
Viktória Chladoňová (© Matej Červenka/SZC)

V druhom kole sa vpredu sformovala trojica najväčších favoritiek, ktoré sa postupne striedali na pomyslených medailových pozíciách a budovali si náskok pred ďalšími súperkami. Fanúšikom na trati i divákom pri TV obrazovkách riadne dvíhali adrenalín svojim urputným záujmom o dúhový dres. Do posledného kola vstupovala na čele tejto trojice naša juniorka. No najviac síl na záver ušetrila práve Francúzka, vedúca pretekárka juniorského svetového rebríčka, ktorá v jednom zo stúpaní nastúpila a malý náskok si udržala až do konca. Ako druhá preťala cieľovú pásku Britka Fergusonová. Najmladšia z tejto trojice, Viktória Chladoňová si z MS odniesla bronzovú medailu. Z miesta, kde na svetovom pohári pred rokom a pol odštartovala šnúru veľkých výsledkov.

„Pocity pri dojazde do cieľa bolo hlavne obrovské šťastie. Veľmi si tento výsledok vážim, snažila som sa ísť na maximum. Podmienky mi vyhovovali, aj keď blato je silovejšie a náročnejšie na výkon, oproti podmienkam, ktoré sme tu zažili minulý rok. Výjazdy boli teraz náročné, lebo blato sa lepilo na kolesá. Oproti iným okruhom to teda bolo výrazne pomalšie. Rozhodovalo sa v poslednom stúpaní, kde bola z našej trojice najsilnejšia Cat. Ďakujem všetkým, ktorí nás sprevádzali počas celej sezóny a tiež fanúšikom, ktorí nás prišli podporiť,“ opísala svoje dojmy bronzová medailistka z majstrovstiev sveta, a predtým i Európy, Viktória Chladoňová.
Viktória Chladoňová (© Matej Červenka/SZC)

Počas pretekov sa postupne dopredu prepracovávala Dorota Vojtíšková, ktorá v konečnom poradí MS preťala cieľovú pásku na skvelom 13. mieste. Sofia Ungerová si po problémoch pripísala 29. priečku.

„Úprimne, ešte stále nemôžem uveriť tomu, čo sa podarilo. Včera som sa celý deň bála, ako to dopadne. No dnes som si uvedomila, že blato na trati mám rada odmalička, tak som sa na preteky začala tešiť. Štart zvyknem mávať dobrý, ale tento taký rozhodne nebol. Išla som medzi poslednými do terénu a začala som sa báť, ako na to zareaguje moja hlava. Ale potom prišla prvá blatová zákruta a ja som proste vypla hlavu a začala si preteky užívať. Dav ľudí bol neskutočný, raz za čas som mala pocit, akoby šlapali za mňa. Do týchto pretekov som vložila celé srdiečko a dušu, a veľmi si vážim tých, ktorí si dali tú námahu a prišli nás povzbudiť. No najviac ďakujem tým, ktorí stáli pri nás a podporovali nás počas celej sezóny – tímu, trénerom, zväzu, ľuďom, ktorí s nami obehávali preteky v sezóne, rodine i kamarátom,“ uviedla po dojazde do cieľa Dorota Vojtíšková.
Viktória Chladoňová (© Matej Červenka/SZC)
Chladoňová ukončila šestnásťročné čakanie slovenského cyklokrosu na cenný kov zo svetového šampionátu, naposledy sa tešil v roku 2008 Peter Sagan. Chladoňová je piata reprezentantka zo Slovenska, ktorá získala medailu na MS v cyklokrose. Vo federálnej ére sa medzi juniormi tešili Peter Hric (3. v roku 1983) a Ondrej Glajza (1. v roku 1984), ktorý navyše získal titul majstra sveta medzi amatérmi (1987).
Rok pred rozdelením Československa skončil druhý na majstrovstvách sveta v Leedsi Vojtech Bachleda v kategórii juniorov. V ére samostatnosti získalo Slovensko na MS dve cenné kovy – obe strieborné. V roku 2006 bol druhý Róbert Gavenda a o dva roky neskôr Sagan, ktorého zdolal v Trevise len Francúz Arnaud Jouffroy, pripomenul portál olympic.sk.
Viktória Chladoňová (© Matej Červenka/SZC)
Výsledky MS v cyklokrose junioriek:
1. vlajka Celia Geryová 37:01
2. vlajka Cat Fergusonová +00:05
3. vlajka Viktória Chladoňová +00:14
13. vlajka Dorota Vojtíšková +02:56
29. vlajka Sofia Ungerová +04:15
 
Náš eshop