Sumár týždňa: Pedersen a Evenepoel žiarili, Quintana vybuchol a Cavendish s Morkovom hlásia víťazný návrat

13.2.2024, 14:00 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
Počas uplynulého týždňa sa pretekalo vari na všetkých svetadieloch s výnimkou toho afrického. V skvelom svetle sa predviedli Mads Pedersen či bývalí profíci z Kolumbie, Morkov s Cavendishom oslávili zjednotenie prvým víťazstvom a nepríjemne prekvapil Nairo Quintana. Okrem toho sme videli aj nejaké neskoré prestupy či zaujímavú debatu o skrátení Grand Tours.
 

Európa v réžii hviezd

Mads Pedersen je v úvode sezóny nechytateľný. Po etapovom i celkovom víťazstve na Etoile de Bességes tentokrát zažiaril v Provensálsku. Vyhral tu prológ, úvodné dve etapy a s prehľadom tak zobral aj celkové víťazstvo. V novej sezóne má ta úctyhodnú bilanciu desiatich umiestnení v Top 10 za osem pretekárskych dní a na konto tímu Lidl-Trek už prispel šiestimi víťaznými zárezmi.
V skvelej forme vstúpil do nového ročníka aj Remco Evenepoel. Ten sa zúčastnil portulaskej jednorazovky Figueira Champions Classic (1.Pro), ktorá po novom predchádza už roky etablovanému etapáku Okolo Algarve. Belgičan mal aj so svojím tímom v sobotu celý pretek kompletne pod kontrolou a už vyše 50 kilometrov pred cieľom nechal zdrvujúcim nástupom celý pelotón za sebou. Vyhral sólo o takmer dve minúty a pasoval sa za jasného favorita na budúco-týždňové etapové preteky.


V sobotu a nedeľu sa pretekalo aj v Španielsku, kde sme sledovali jednorazovky Okolo Murcie a Okolo Almerie. Prvá menovaná ponúkla kopcovitý profil a pomerne dominantné víťazstvo Bena O'Connora z Decathlonu po dlhom úniku, v ktorom odpáral aj Wellensa a či Kussa. V Almerii sa prvýkrát tento rok radoval tím Visma. Van Aertov leadout výborne využil Olav Kooij, hoci mladý Holanďan to skoro pokašľal keď sa radoval priskoro.


Mladíci v žiari reflektorov

Niekoľko podujatí sa uskutočnilo aj v Ázii či Oceánii a na všetkých sa ukázali mladučkí profíci, na ktorých si v najbližších rokoch budeme musieť dať pozor. Na Okolo Antalye v Turecku sa rozhodovalo o celkovom poradí na krátkom kopci, kde dominoval Davide Piganzoli z Polti-Kometa. Tretí muž vlaňajšieho Aveniru je serióznym talentom a veľkou talianskou nádejou na Grand Tours.

Tradičný etapák sa v týchto dňoch jazdí v Ománe, no po druhýkrát v histórii mu predchádzala ešte aj jednorazovka Muscat Classic. Na nej sa v skvelom svetle ukázal Finn Fisher-Black z UAE, ktorý na poslednom kopci nechal za sebou pelotón a naznačil neskutočný talent na kopcovité jednorazovky. Šprint zredukovaného balíku o druhé miesto vyhral nový špurtér Quick-Stepu Luke Lamperti, ktorého mnohí považujú za americké obrodenie Petra Sagana.
video v clanku ikonka ciernaVideo


Národný šampionát má za sebou aj Nový Zéland a národne dresy si privlastnili bývalí pretekári Boltonu. Mladý časovkársky supertalent Logan Currie z Lotta vyhral v jazde proti času zatiaľ čo už skúsenejší mazák Aaron Gate z Burgosu prekabátil Israel so slávnejšími krajanmi Corbinom Strongom a Georgeom Bennettom v pretekoch s hromadných štartom.

Okolo Kolumbie

Návrat do kalendára hlásili obľúbené preteky Okolo Kolumbie a na štart prilákali hviezdnu štartovku s Eganom Bernalom, Rigobertom Uránom, Richardom Carapazom, Estebanom Chavesom, Sergiom Henaom, Nairom Quintanom, Fernandom Gaviriom či Markom Cavendishom. V GC však prím prekvapivo hrali bývalí profíci z World Tour, ktorí vyzreli na aktívne hviezdy.

Veľmi živé pretekanie videlo niekoľko zaujímavých etáp v kopcoch, kde sa robili rozdiely. Najdôležitejšou bola piata etapa končiaca na 30-kilometrovom mamuťom stúpaní Alto del Vino. Na ňom síce vyhral Carapaz (EF), no celkové poradie na svoju stranu strhnúť nedokázal. Porazil ho konti jazdec Rodrigo Contreras, ktorý už v kariére pretekal za Astanu či Quick-Step. Na finálnom pódiu ich doplnil aj Jonathan Caicedo, ktorému počas minulej zimy nepredĺžili zmluvu v EF a etapy vyhrali aj bývalí jazdci Bahrainu či Kaťuše, Alejandro Osorio a Jonathan Restrepo.


Veľké sklamanie zažil Nairo Quintana, ktorý sa po ročnej pauze vrátil do World Tour a v drese Movistaru sa chcel doma ukázať. Na Alto del Vino však totálne vybuchol. Jeho tímu vylepšil chuť aspoň Gaviria víťazstvom v prvej etape. Druhú šprintérsku etapu však opanovalo duo Mark Cavendish - Michael Morkov, ktoré sa tento rok zjednotilo v Astane s cieľom získať pre Manxmana v lete vytúžené 35. víťazstvo na Starej dáme a rýchlo si tak osviežili spomienky na úspešnú spoluprácu na Tour 2021.

Skrátiť Grand Tours?

Okrem množstva pretekov v poslednom týždni pútala pozornosť aj zaujímavá diskusia medzi manažérmi top tímov o skrátení Grand Tours. Tú otvoril Eusébio Unzué z Movistaru tvrdením, že cyklistika by sa mala stať modernejšou a okrem skrátenia Grand Tours by rád videl aj predstavenie možnosti striedať zranených a chorých jazdcov počas pretekov, ako to vidíme napríklad vo futbale.


Odpovedalo mu množstvo fanúšikov i profíkov s argumentami, prečo to nie je dobrý nápad, no ako to už býva zvykom, najhlasnejšie sa proti tomuto návrhu ohradil Patrick Lefévere. "Zničil by sa historický odkaz Grand Tours. Tie sú predsa o tom, že musíte vydržať tri týždne a meniť plány za pochodu. Nerobme z nášho športu šport pre slabochov," vyjadril sa kontroverzný manažér tímu Soudal pre plátok Het Laatste Nieuws.

Prestupy na poslednú chvíľu

Husársky kúsok sa podaril Karelovi Vacekovi. Český vrchár bol kedysi medzi juniormi hlavným vyzývateľom Remca Evenepoela a svetovým megatalentom, no potom sa musel v osobnom živote vysporiadať s mnohými problémami a stratil formu. Medzi dospelými sa presadiť nedokázal, no i napriek tomu sa mu neustále darí získavať profesionálne angažmány.

V kariére už jazdil za Hagens Bermans aj starý World Tour tím Qhubeka. Po minulej sezóne mu nepredĺžili zmluvu v talianskom Corratecu, no aj vďaka veľkému šťastiu na účasť v slabom víťaznom úniku vlani na Gire ho teraz angažoval Burgos-BH, španielsky protím pravidelne jazdiaci Vueltu. Karel si tak paradoxne dokonca polepšil a bude mať už štvrtú možnosť svoj juniorský talent opäť nájsť aj medzi profíkmi, tentokrát na kopcovitých španielskych podujatiach ktoré mu veľmi sedia.


Na poslednú chvíľu sa podarilo nájsť tím aj Oddovi Christianovi Eikingovi. Objav Vuelty 2021 zažil výsledkovo katastrofálne dva roky v EF Education, kde s ním preto nepredĺžili spoluprácu. Pomocnú ruku mu ale podal jeho domáci tím Uno-X - Mobility, ktorý tak tento rok odjazdí s maximálnym počtom tridsiatich pretekárov. To je širšia súpiska než akú majú Visma, Ineos, Bora, Soudal či Bahrain. 
 
Náš eshop