Trofeo Laigueglia: Mladík Martinez z FDJ po útoku v záverečnom stúpaní vyhral, na pódiu aj Vendrame a Ayuso

28.2.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
st 28.2. zvlnena etapa ciel rovina Laigueglia > Laigueglia 202 km Martinez
profil pretekov, 1600 nastúpaných metrov (© trofeolaigueglia.com)
Posledný februárový týždeň sa na Apenínskom polostrove uskutočnil 61. ročník klasiky Trofeo Laigueglia. Pelotón sa najprv musel popasovať so stúpaniami Cima Paravenna (6,8 km; 5,7 %) a Testico (7,2 km; 4,5 %). Rozhodujúce okamihy sa mali uskutočniť na okruhu s Colla Micheri (2 km; 8,2 %). Spomedzi World Tour zástupcov sem prišlo deväť zoskupení. Konkurenciu dopĺňalo osem Pro tímov a rovnaký počet kontinentálnych celkov. 
Do vedúcej skupiny sa prepracovali Alex Martín (Polti Kometa), Diego Bracalente (MBH Bank Colpack Ballan), Immanuel D'Aniello (Work Service - Vitalcare - Dynatek), Ben Granger (Mg.K Vis - Colors for Peace) a Marco Palomba (General Store - Essegibi - F.Lli Curia). Druhý menovaný opustil únik 78 kilometrov pred páskou. Zvyšok vedúcej skupiny bol dostihnutý 54 kilometrov pred cieľom. 
Pelotón sa blížil k okruhu s Colla Micheri. Hlavnú skupinu viedli jazdci Decathlon AG2R La Mondiale. Súčasťou ich dnešného tímu bol aj obhajca víťazstva Nans Peters. Na čele balíka sa pohybovali aj jazdci Groupamy - FDJ a UAE Team Emirates. Prvý prejazd cez stúpanie okresal pelotón. Pre samostatný únik sa rozhodol Lorenzo Rota (Intermarché - Wanty), ktorý odišiel tesne pred vrcholom. Talian tu vlani skončil na štvrtom mieste. 
Rota jazdil pre balíkom iba s pätnásťsekundovým náskokom. Dostihnutý bol na začiatku druhého stúpania na Colla Micheri. Jazdci UAE Emirates neustále zvyšovali tempo a začali sa tvoriť drobné medzery. V zjazde sa vyprofilovala osemnásťčlenná skupina, z ktorej atakoval Jan Christen (UAE Team Emirates). Po chvíli ho doplnil druhý muž vlaňajšieho ročníka Andrea Vendrame (Decathlon AG2R La Mondiale).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Následne sa k ním pridalo ďalších päť ľudí. Boli to Lenny Martinez (Groupama - FDJ), Davide De Pretto (Jayco AlUla), Darren Rafferty (EF Education-EasyPost), Christian Scaroni (Astana Kazachstan) a Alessandro Pinarello (VF Group - Bardiani CSF - Faizané). Na partiu prenasledovateľov mali dvadsaťsekundový náskok. Na začiatku tretieho stúpania na Colla Micheri sa skupina začala deliť.  
Martinez nasadil vysoké tempo, ktorému stačili ChristenRafferty Scaroni. Skupina spoločne prešla cez vrchol a vrhla sa na zjazd. Doplnil ich Vendrame. Druhý skupina strácala pätnásť sekúnd. Boli v nej Juan AyusoMarc Hirschi (2x UAE Emirates), Davide De Pretto, Filippo Zana (2x Jayco AlUla), Romain Grégoire (FDJ), Paul Lapeira (AG2R), Lorenzo Rota (Intermarché), Simone Velasco (Astana) a Alessandro Pinarello (Bardiani). 
Vedúce kvinteto začalo poslednýkrát stúpať na Colla Micheri. Zozadu sa k ním približoval Louis Barré (Arkéa - B&B Hotels). Ako prvý atakoval Christian Scaroni, ale skupina zostala pohromade. Nasledoval útok Lennyho Martineza. Do problémov sa dostali Darren Rafferty Christian Scaroni. Francúz, ktorý vlani nosil červený dres na Gire, sa do zjazdu pustil s drobným náskokom na Jana Christena
Za Švajčiarom sa spojili RaffertyScaroni Vendrame, ktorých neskôr doplnil AyusoJan Christen bol nimi dostihnutý dva kilometre pred páskou. Lenny Martinez prišiel na posledný kilometer s pätnásťsekundovým náskokom a bolo rozhodnuté. Šprint skupiny o druhé miesto vyhral Andrea Vendrame pred Juanom Ayusom. Ten sa v záverečnom zjazde dostal z pelotónu až do skupiny prenasledovateľov. 
Štvrtý skončil Christian Scaroni, elitnú päticu uzavrel Jan Christen. Táto partia napokon stratila 29 sekúnd. Lenny Martinez si pripísal už druhé víťazstvo v sezóne po Classic Var, kde tesne pred páskou obehol už oslavujúceho Tobiasa Hallanda Johannessena z Uno-X. Pre tím Groupamu - FDJ ide už o štvrté tohtoročné víťazstvo. V elitnej desiatke mali zastúpenie iba jazdci World Tour stajní.
Výsledky
1. MARTINEZ Lenny Groupama - FDJ 05:11:10
2. VENDRAME Andrea Decathlon Ag2r La Mondiale 00:29
3. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:29
4. SCARONI Cristian Astana Qazaqstan 00:29
5. CHRISTEN Jan UAE Team Emirates 00:29
6. RAFFERTY Darren EF Education - EasyPost 00:31
7. BARRÉ Louis Arkéa - B&B Hotels 00:53
8. VELASCO Simone Astana Qazaqstan 00:57
9. LAPEIRA Paul Decathlon Ag2r La Mondiale 00:57
10. ROTA Lorenzo Intermarché - Wanty 00:57
Zobraziť kompletné poradie
profil dojazdu pretekov (© trofeolaigueglia.com)
video v clanku ikonka ciernaVideosumár vlaňajšej edície
 
Náš eshop