Sumár týždňa: Johannessen prišiel o víťazstvo ako amatér, Roglič prezradil, prečo odišiel z Vismy

20.2.2024, 15:00 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
Aj tretí februárový týždeň ponúkol množstvo akcie, veď okrem pretekov ako Okolo Algarve, Ruta del Sol a Clasica Jaén, ktoré sme na portále pokryli, sa jazdilo aj vo Francúzsku či Ománe. Na týchto podujatiach sme videli skvelé výkony viacerých hviezd, no aj kurióznu stratu istého víťazstva. Mimo pretekov zaujala najmä otvorená spoveď Primoža Rogliča o jeho odchode z Vismy.

Keď sa darí, tak sa darí

Veľmi nevydarený týždeň má za sebou nórsky supertalent a líder tímu Uno-X Tobias Halland Johannessen. Severan sa zúčastnil na oboch minulotýždňových pretekoch vo Francúzsku, jednorázovke Classic Var a dvojdňovom etapáku Tour des Alpes-Maritimes. No obe bude zrejme spomínať negatívne.

Na Classic Var mal Johannessen v podstate isté víťazstvo, no prišiel oň amatérskou chybou. Preteky finišovali na ťažkom kopci Mont Faron (5,7 km; 8,4 %), na ktorom bol Nór jasne najlepší. V záverečných metroch sa mu podarilo zlomiť veteránov Romaina Bardeta i Michaela Woodsa a vyzeralo to, že si príde v pohode po triumf. Johannessen však posledné metre nepochopiteľne totálne vypustil a zozadu sa prirútil Lenny Martinez z Groupamy, ktorý mu víťazstvo vykradol. Na video dojazdu sa až bolí pozerať, veď posúďte sami.


Johannessenova smola pokračovala aj na dvojdňovom etapáku, ktorý na Classic Var nadviazal. Nór sa počas zaplietol do pádu, zlomil si kľúčnu kosť a svojmu tímu tak bude najbližší mesiac chýbať. Preteky ovládli pretekári Decathlonu, keď sa z víťazstva tešila najväčšia hviezda tímu Benoit Cosnefroy a v Top 5 ho istili aj tretí Aurélien Paret-Peintre a piaty Bastien Tronchon. Pódium doplnil druhý Albanese z Arkéi.

Yatesova exhibícia

Počas minulého týždňa sa odjazdili aj obľúbené preteky Okolo Ománu, ktoré pozostávali z niekoľkých klasikárskych dojazdov a na záver korunovali jasného víťaza na Zelenej hore. Tým sa stal Adam Yates z UAE, ktorý na dnes už mýtickom cyklistickom stúpaní zdolal Čecha Jana Hirta. Stanovil aj nový najrýchlejší čas výjazdu, ktorým prekonal aj niekdajšie výkony Chrisa Frooma či Joaquima Rodrígueza.
 
Na pódiu Yatesa a Hirta doplnil Britov kolega Finn Fisher-Black, ktorý taktiež vyhral na druhom najťažšom dojazde na podujatí a opäť tak potvrdil svoj puncherský talent. Príjemné víťazstvá v šprintoch do kopca získali aj Caleb Ewan (Jayco), Amaury Capiot (Akréa) či veľký talent Paul Magnier (Soudal).

Záplava Grand Tour jazdcov

Prestup Primoža Rogliča z Vismy do Bory počas uplynulej zimy bol nepochybne najväčším prestupom v cyklistike od Saganovho presunu do toho istého tímu. Veľa sa špekulovalo o tom, či bola posledná Vuelta impulzom pre Slovinca na zmenu tímu po dlhých ôsmich rokoch. Víťaz minuloročného Gira to teraz čiastočne potvrdil v rozhovore pre francúzsky L'Equipe.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -


"Bora sa v posledných rokoch zamerala na Grand Tours a to ma presvedčilo, tím je skvele vybavený aby ma podporil. Vo Visme to bolo zaplavené Grand Tour pretekármi. Najmä počas tretie týždňa minulej Vuelty to bolo zrejmé a začal som intenzívnejšie rozmýšľať nad zmenou prostredia. Stále mám zoznam asi dvadsiatich pretekov. ktoré by som rád vyhral a tam som na to možnosti nemal," priblížil trojnásobný víťaz Vuelty.
 
Náš eshop