Sumár týždňa: Bernal je späť, Lefévere ostro kritizoval Alaphilippa a Sivoka zrazilo auto

27.2.2024, 13:00 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
Sezóna je v plnom prúde a hoci boli hlavnými dodátaveľmi akcie počas uplynulého týždňa Otvárací víkend a UAE Tour, v cyklistickom svete sa toho udialo omnoho viac. Veľké hviezdy žiarili v Španielsku či Francúzsku, v Taliansku si obľúbený veterán našiel finálne kariérne pôsobisko a zaujalo aj ďalšie pokračovanie v spore medzi Leféverom a Alaphilippom. Bohužiaľ, obrovskú smolu mal veľký slovenský talent Tomáš Sivok, ktorého na sústredení zrazilo auto a mimo bude niekoľko týždňov.
 

Vingegaard a Bernal hlásia návrat

Z roka na rok stúpa prestíž malého februárového podujatia O Gran Camiño (2.1), ktoré sa jazdí v španielskej Galícii koncom februára a jeho kopcovitý profil ponúka pre vrchárov výbornú možnosť odtestovať sa na začiatku sezóny. Tú už druhý rok po sebe využil aj Jonas Vingegaard, ktorý tu tak ako vlani vyhral tri etapy, všetky dresy a logicky aj celkové poradie. Líder Vismy teda začal sezónu ako z partesu a druhého Lennyho Martineza z Groupamy nechal za sebou o takmer dve minúty.


Vo veľmi silnej konkurencii Carapaza, Carthyho, Gaudua či Uijtdebroecksa sa podarilo posledné pódiové umiestnenie obsadiť Eganovi Bernalovi. Tento výborný vrchársky výkon ukazuje, že Kolumbijčan urobil počas zimnej prestávky ďalší krok k zotaveniu po fatálnych zraneniach z januára 2022, čo je skvelá správa pre fanúšikov celej cyklistiky. Ineos zároveň vyhral aj úvodnú časovku s Joshom Tarlingom, ktorý sa rovnako na podujatí ukázal v silnej forme. Naopak, na celej čiare sklamali Carlos Rodríguez a Ethan Hayter.

Výkonmi zaujala aj ďalšia hviezda svetového pelotónu, Juan Ayuso. Ten bol dominantným pretekárom na francúzskych jednorazovkách Faun Ardéche a Drôme Classic. Prvú vyhral a v druhej pred seba pustil iba kolegu Marca Hirschiho, potom ako sa duo z UAE zbavilo všetkých ostatných súperov. Dobré výsledky v oboch dňoch zaznamenali aj Maxim Van Gils z Lotta a Matthias Skjelmose z Lidlu. S touto dvojicou musíme nepochybne počítať na blížiacich sa marcových World Tour podujatiach.


Lefévrova vojna s Alaphilippom

Spor medzi Patrickom Leféverom a jeho pretekárom Julianom Alaphilippom v tíme Soudal graduje. V uplynulých mesiacoch sa belgický manažér viackrát kriticky vyjadril k výkonom Alaphilippa, ktorého výplata ukrajuje veľkú časť tímového rozpočtu, no Francúz nie je schopný priniesť také výsledky ako medzi rokmi 2018 až 2021, no a navyše v zime aj vyhodil Julienovho brata z pozície trénera tímu. Teraz však v rozhovore pre magazín HUMO ešte viac pritvrdil.

"Julian je dobrý chlapec, no po podpise veľkej zmluvy prestal podávať výkony. S manželkou Marion si priveľa užívajú, priveľa pijú. V novembri sme sa o tom rozprávali a povedal som mu že ak spraví ešte jeden prešľap, na mieste ho vyhodím," nebral si servítky pred ústa Belgičan, za čo si však v ďalších dňoch vyslúžil veľkú kritiku verejnosti a už sa aj stihol ospravedlniť, hoci veľmi svojsky.


Rozprávkový návrat

Do rozprávkového konca dospela sága ohľadom prestupu obľúbeného veterána Domenica Pozzoviva. Útlemu Talianovi nepredĺžili zmluvu v tíme Israel Premier-Tech, no 41-ročný pretekár ešte nechcel skončiť s aktívnou kariérou. Dlho sa hovorilo o tom, kde by mohol zamieriť v ďalšej sezóne. Najskloňovanejším variantom bol prestup do tímu Corratec, no Domenico by sa s kariérou rád rozlúčil na Gire a zrejme aj preto táto možnosť padla.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -


Napokon sa sedemnásobnému držiteľovi Top 10 na Gire podarilo dohodnúť sa s tímom VF Group - Bardiani CSF - Faizanè, ktorý dostal aj pozvánku na taliansku Grand Tour. Bolo to práve v tomto tíme, kde Domenico v roku 2005 začínal svoju profesionálnu kariéru a teraz sa po dvadsiatich rokoch do zostavy vracia, aby tu svoju dlhú kariérnu cestu aj symbolicky ukončil. Po sezóne totižto definitívne zavesí bicykel na klinec.

Sivoka zrazilo auto

Obrovské sklamanie musí prehltnúť veľký slovenský talent Tomáš Sivok. Nový líder slovenského tímu Pierre Baguette bude musieť stráviť niekoľko týždňov bez bicykla. Na sústredení na Kanárskych ostrovoch ho totižto nešťastne zrazilo auto a mladík skončil v nemocnici, kde mu diagnostikovali zlomeninu stehennej kosti.


V opatere lekárov tak strávil aj svoje narodeniny a zranenie takéhoto charakteru mu môže veľmi skomplikovať dôležitú sezónu. Veď napríklad Dario Cataldo sa po zlomenine stehennej kosti vlani v marci vrátil do pretekov až po piatich mesiacoch, hoci samozrejme, Talian je o takmer dve dekády starší. Sivok v rozhovore pre TVNoviny.sk v decembri spomínal, že túto sezónu by rád využil na ukázanie sa a vybojovanie si prestupu do kvalitného zahraničného celku. Tomášovi želáme skoré uzdravenie!
 
Náš eshop