Na Nokere Koerse s množstvom pádov triumf Merliera, Jakobsen druhý

13.3.2024, 16:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Na Nokere Koerse s množstvom pádov triumf Merliera, Jakobsen druhý
Triumf Merliera (© Soudal Quick-Step / Getty Images)

st 13.3. rovinata etapa ciel rovina Deinze > Nokere 188 km Merlier
profil pretekov, 1200 nast. metrov. 26 km na kockách (© nokerekoerse.be)
Belgickí organizátori sa snažia Nokere Koerse čoraz viac zatraktívňovať úsekmi na kockách i kopcami, no aj keď obrovské hviezdy pre blížiace sa San Remo nevedia prilákať, slúžia ako výborný test pre množstvo domestikov či mladých pretekárov pred worldtourovými flámskymi klasikami. Platiť to malo aj o Martinovi Svrčkovi, ktorého však dostala choroba, a tak bol v zostave Soudalu - Quick-Step nahradený. Nepôjde ani Miláno - San Remo.
I keď sa tu zvyknú radovať šprintéri, málokedy po jednoduchom priebehu a zvyčajne nešpurtujú z obrovskej skupiny. Skôr je to niečo ako pozostatok pelotónu - 20-40 duší. Špecialistom na túto klasiku sa stal Tim Merlier, ktorý tu vlani dokonca vyhral aj po odtrhnutí sa menšej skupiny. Opäť bol veľkým favoritom, pretože v aktuálnej sezóne vyhral už päťkrát, teda formu buduje výborne.
Jeho najväčším vyzývateľom vyzeral byť niekdajší kolega a už veľký súper Jasper Philipsen. Obaja však v Soudale, resp. Alpecine nemali pri sebe až také zvučné tímy ako budú mať na zvyšku klasík, skôr mladých učiacich sa kolegov, teda ich pomoc v zlomových okamihoch bola mierne otázna.
Šlo sa 188 kilometrov a dve tretiny pretekov to bolo pomerne pokojné. Vpredu šiel šesťčlenný únik s pretekármi z Pro tímov a favoriti vyčkávali. 30 km pred cieľom bol únik dobehnutý a vo veľkom sa už nastupovalo takmer v každom menšom kopci, alebo úseku kociek. Aktívne už boli aj tie najväčšie tímy, ktorých snaha bola očividná - preriediť štartové pole, kde bolo stále ešte zhruba 70 ľudí. Dlho sa to ale nedarilo. 22 km pred cieľom prišlo k nepríjemnému pádu Daana Hooleho (Lidl) a Kima Heiduka (Ineos), ktorý môžete vidieť na videu.
14 km pred cieľom prišlo krátke stúpanie na kockách, ktoré natiahlo pelotón. Bola to živná pôda pre delenia a ataky. O jeden sa aj pokúšala skupinka, no ťahať chceli len niektorí, takže nič z toho nebolo. ďalší úsek prišiel sedem kilometrov pred páskou. Aktívny bol Mathias Vacek (Lidl), ale nie a nie sa niečo použiteľné odtrhnúť. Skúšal to aj Ethan Hayter (Ineos), a to bol dôležitý atak, pretože vyprovokoval ďalšie zvučnejšie mená, ktoré si to chceli ešte doraziť vrátane Philipsena. V jeden moment ale úplne zastali a zasa sa šlo odznova.
Posledný, ale najsilnejší atak predviedol Tim Wellens (UAE Emirates) 4000 metrov pred dojazdom. Nereagoval na neho nikto, no vytvoril si maximálne 25 metrov výhody a padol 1800 pred koncom. To sa už formoval vlak Soudalu. Úzke cesty a viacero menších pádov napokon vyselektovali asi 45 šťastlivcov, ktorí všetko prežili a špurtovalo sa. Aj to sme ešte zakríkli, pretože 700 metrov pred páskou prišiel ešte posledný veľký pád s lietajúcími bicyklami, no a asi iba desať ľudí ostalo v hre.
Tim Merlier to mal výborne naštudované a nasadil k zdrcujúcemu nástupu presne v momente, keď sa zdalo, že Philipsen má nejaký menší problém a celá skupina na chvíľku spomalila. Belgičan nabral rýchlosť a súperi boli bez šance. Merlier vyhral tretí raz v rade. Fabio Jakobsen (DSM) bral druhé miesto, no s veľkým odstupom. Nešťastný Japser Philipsen skončil iba tretí. Za ním nasledovali Ackermann s Consonnim. Desiaty skončil Čech Pavel Bittner.
Výsledky
1. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 04:21:59
2. JAKOBSEN Fabio dsm-firmenich PostNL 00:00
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin - Deceuninck 00:00
4. ACKERMANN Pascal Israel - Premier Tech 00:00
5. CONSONNI Simone Lidl - Trek 00:00
6. VAN ASBROECK Tom Israel - Premier Tech 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop