Miláno - Turín videlo parádne sólo Bettiola, ktorého nedokázalo dotiahnuť ani päť ľudí Bory

13.3.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
st 13.3. zvlnena etapa ciel rovina Rho > Salassa 177 km Bettiol
profil pretekov, 1500 nastúpaných metrov (© milanotorino.it)
Klasika Miláno - Turín sa desaťročia jazdila v závere sezóny okolo monumentálnej Lombardie, ale pred dvoma rokmi sa organizátori z RCS rozhodli výrazne zjadnodušiť jej profil a urobiť z nej generálku na Miláno - San Remo. To sa však zásadnejšie nedarí, pretože sa nedá hovoriť o tom, žeby tu dnes štartoval aspoň jeden z desiatich najväčších favoritov Primavery.
Pre jednoduchý záver sa z tejto klasiky stal pološprintérsky/poloklasikársky deň. Kým v minulosti vyhrávali ľudia ako Roglič, Pinot, Urán či ešte dávnejšie Contador, teraz to už bola príležitosť pre rýchlikov ako Mark Cavendish, ktorý vyhral pred dvoma rokmi. Štartoval aj dnes, ale v priebehu pretekov odstúpil. Nešírili sa správy, žeby spadol.
Okrem neho tu však neprišli vychýrení šprintéri. Bol tu Arnaud Démare, ale v mierne pochybnej forme v drese nového tímu. Možno sa tak dali staviť peniaze na Ethana Vernona, alebo Marijna Van Den Berga, ale to už sú také mená, pri ktorých si poviete, že sila šprintérskych tímov nebude veľká, teda mohlo by dôjsť aj k rôznym atakom a chaosu v závere.

Klasický únik vytvorila trojica Mattéo Vercher (TotalEnergies), Marco Murgano (Corratec) a Marcel Camprubí (Q36.5), no v záverečnej hodine boli dva krátke kopce, ktoré priniesli novú realitu a množstvo atakov. Ten najsilnejší predviedol Alberto Bettiol (EF Education) 30 km pred páskou a osamote prešiel aj vrcholom posledného kopca 20 km pred cieľom. Za ním sa vytvorila 15-členná skupina, kde bolo až päť pretekárov Bory-Hansgrohe. Logicky tam nemeckému tímu nechcel nikto pomôcť pri stíhaní Taliana a vyčkávalo sa. Z Bory tam bol líder Bob Jungels, z Astany Alexej Lucenko, z UAE silná dvojka Marc Hirschi - Diego Ulissi, ktorej pomáhal nováčik Jan Christen.
Bettiol je známy silným motorom a sólo víťazstvami aj z prestížnejších pretekov, teda nečudo, že ani päčlenný tím ho nevedel dohnať napriek tomu, že nikdy nemal ani viac ako 40 sekúnd výhody. Tri kilometre pred cieľom, keď mal stále desať sekúnd k dobru, sa vzadu začalo taktizovať a prichádzali nástupy. Veľmi silný predviedol Lucenko, no ani jemu potom nikto nechcel pomáhať, a tak sa na to vykašľal. Alberto Bettiol po etape na Tour Down Under, Gire d'Italia a monumentálnom Okolo Flámska vyhral Miláno - Turín 2024.
Bora to napokon absolútne nezvládla a od druhého po štvrté miesto sa zoradili jazdci UAE Emirates. Skupine v závere úspešne atakoval iba 19-ročný Švajčiar Jan Christen a niečo ako špurt zvyšku vyhral Marc Hirschi pred Diegom Ulissom. Z Bory napokon najvyššie skončil Emil Hercog až na siedmej priečke. V autobuse Bory teda musela zavládnuť veľká frustrácia. Koniec-koncov, spokojní nebudú môcť byť ani v UAE, pretože vyčkávaním za zadnými kolesami ľudí z Bory prišli o boj o triumf.
Bettiol sa po tomto výkone určite dostal do užšieho okruhu favoritov na triumf na San Reme, ale bude k tomu potrebovať nemálo šťastia na Poggiu. Súperi tam budú úplne iní...
Výsledky
1. BETTIOL Alberto EF Education - EasyPost 03:54:13
2. CHRISTEN Jan UAE Team Emirates 00:07
3. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 00:09
4. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:09
5. VERMAERKE Kevin dsm-firmenich PostNL 00:09
6. BRAMBILLA Gianluca Q36.5 Pro Team 00:09
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop