Sumár: Sagan prekvapil rozšírením cestného programu, Bora zmení dres i názov a Froome je opäť na maródke

11.3.2024, 16:30 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
Počas uplynulého týždňa sme vám priniesli podrobné spravodajstvo z etapákov Paríž-Nice a Tirreno-Adriatico, no aj v ich tieni sa udialo mnoho zaujímavých noviniek, ktoré vám teraz prinášame v sumári týždňa. Slovenského fanúšika zaujme nepochybne najmä zmena v programe Petra Sagana, no za pozornosť stoja aj nové dresy Bory, šikovná improvizácia organizátorov z RCS Sport a taktiež smola legendárneho Chrisa Frooma.

Sagan v Maďarsku

Program Petra Sagana na ceste sa rozrastá. Do kalendára mu totižto naproti pôvodným plánom, podľa ktorých sa mal v máji sústrediť čisto na horské bicykle, pribudnú preteky Pro Series v Maďarsku, čo oznámili samotní organizátori podujatia na svojej sociálnej sieti.


Okolo Maďarska je vďaka veľkým dotáciám od štátu rýchlo napredujúce podujatie. V posledných rokoch vždy predstavilo mix dní s dojazdom na kopec a šprintérskych etáp, čo je ideálny kokteil na prilákanie World Tour tímov. Veď aj tento rok ich príde osem, vrátane Ineosu, UAE či Bory. V predbežnej štartovke figurujú aj Cavendish či Groenewegen, takže aj po odchode z profibalíka si Sagan zapreteká so starými známymi tvárami.


Froome s ďalšou smolou

Chris Froome sa už roky márne snaží vrátiť do svojej top formy a postupne mu dochádza čas. Z pôvodne dlhodobej päťročnej zmluvy s Israelom sú tri sezóny už pasé a ani štvrtý ročník v bielomodrých farbách štvornásobný víťaz Tour nezačal dobre. Po páde v druhej etape Tirrena si totižto zlomil zápästie, počas piatej etapy odstúpil a bez pretekov bude niekoľko týždňov.

Ešte v to utorkové ráno pritom cyklistická ikona poslednej dekády s nádejou v hlase rozprávala o veľkom návrate na Tour. "Som v širšej selekcii tímu a tá sa bude postupne zužovať podľa výkonov v pretekoch, až zostane iba osem jazdcov, čo pôjde na Tour. Je to môj veľký cieľ sa tam vrátiť. Tirrenom sa to pre mňa celé začína," povedal šampión všetkých troch Grand Tours pre Cyclingnews pred osudnou druhou etapou.


Zákaz ponožiek

V úvodnej časovke na Tirrene predstavili svoje nové, futuristické prilby pretekári tímov Visma | Lease a Bike aj Bahrain Victorious. Najmä dizajn Holanďanov sa stretol s obrovským posmechom na sociálnych sieťach. Bola mu venovaná aj veľká pozornosť médií a napokon začali vyvierať aj otázky, kde je pre tímy hranica, čo sa úpravy prilieb týka.

S odpoveďami hneď na druhý deň prišla UCI. Tá vyhlásila, že bude preverovať a následne regulovať dizajny prilieb, aby neustála snaha o zlepšenie aerodynamiky nemala negatívny vplyv na primárnu funkciu prilby, ktorou je bezpečie jazdcov. Šmahom ruky prišlo k zákazu tzv. ponožkovej prilby, ktorú využívali najmä tímy sponzorované firmou Specialized ako Bora, Soudal či Saganov Total. Ten bude platný od 2. apríla a skúmať sa budú aj ďalšie kontroverzné dizajny.


Nové dresy pre Boru

Názov aj vzhľad tímu Bora-Hansgrohe sa bude pred Tour de France meniť. Na palubu celku totižto pred pár týžňami vstúpil gigant medzi športovými značkami Red Bull, ktorý rovno odkúpil aj 51-percentný podiel v tíme a stane sa novým titulárnym sponzorom. Dresy tímu by sa mali zmeniť na červené. Pôjde o takmer totožnú zmenu imidžu celého zoskupenia, akú sme videli vlani v lete pri americkej zostave Lidl-Trek.


Rošády RCS

Veľmi solídne improvizačné schopnosti ukázala počas uplynulého týždňa organizátorská spoločnosť RCS Sport. Do jej portfólia patrí aj Giro d'Italia a práve na trase talianskej Grand Tour museli urobiť zmenu už dva mesiace pred pretekmi. Kráľovská etapa mala viesť cez Švajčiarsko, no Helvéti to zamietli a na trase tak neuvidíme slávne súpanie Aprica.

Z trasy vypadne aj ťažký kopec Forcola di Livigno, čo výrazne zjednoduší dojazd. Etapa ale ľahšia nebude, pretože v RCS sa rozhodli, že ďalej pred cieľom zakomponujú do trasy bájne Passo Mortirolo, hoci z tej najmiernejšej strany. Ešte zložitejšiu improvizáciu však museli taliansky organizátori ukázať pri aprílových pretekoch Giro d'Sicilia.


Tie sa totižto tento rok nedočkali dotácie od regiónu a RCS tak nemalo inú možnosť, ako preteky zrušiť. Spot v UCI kalendári a prihlásenú kvalitnú štartovku však stratiť nechceli, a tak sa rozhodli na kolene vzkriesť podujatie Giro d'Abruzzo, ktoré sa nešlo od roku 2007. RCS ale plánuje v ďalších rokoch naďalej tlačiť na organizáciu pretekov na Sicílii.
 
Náš eshop