Miláno - San Remo: Pogačar ani Van der Poel sa nezbavili súperov, šprint malej skupiny vyhral Philipsen

16.3.2024, 13:35 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Miláno - San Remo: Pogačar ani Van der Poel sa nezbavili súperov, šprint malej skupiny vyhral Philipsen
Jasper Philipsen s trofejou (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

so 16.3. zvlnena etapa ciel rovina Pavia > San Remo 288 km Philipsen
profil pretekov, 2000 nastúpaných metrov (© milanosanremo.it)
Tretia marcová sobota patrila úvodnému monumentu v sezóne Miláno - San Remo. V slnečnom počasí titul obhajoval Mathieu Van der Poel (Alpecin - Deceuninck). Pre majstra sveta to boli zároveň prvé súťažné kilometre na ceste v sezóne. Pôvodne mal ako na prvom monumente kariéry štartovať aj Martin Svrček, no minulý týždeň ochorel a takéto preteky po chorobe absolvovať nemôžete. 
Do úniku sa prepracovali Davide BaldacciniValerio ContiKyrylo Tsarenko (3x Corratec - Vini Fantini), Davide BaisMirco MaestriAndrea Pietrobon (3x Polti Kometa), Alessandro TonelliSamuele Zoccarato (2x VF Group - Bardiani CSF - Faizané), Romain Combaud (DSM-firmenich PostNL) a Sergio Samitier (Movistar). V zjazde po Passo del Turchino (2,4 km; 5,8 %) mal únik minútu a päťdesiat sekúnd k dobru. 
Medzi najväčších favoritov okrem Mathieua Van der Poela patrili aj Christophe Laporte (Visma | Lease a Bike), Matej Mohorič (Bahrain - Victorious), Mads Pedersen (Lidl - Trek), Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) alebo Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Minimálne o umiestnenie v Top 10 chceli zabojovať Julian Alaphilippe (Soudal - Quick Step), Biniam Girmay (Intermarché - Wanty) či Michael Matthews (Jayco AlUla).
Pelotón viedli zástupcovia Alpecinu a Treku. Po trinástich rokoch bola štartová listina bez slovenského zastúpenia. Peter Sagan (Pierre Baguette Cycling) tu štartoval nepretržite od roku 2011 až do vlaňajšej edície. Na čele pelotónu sa pohybovali aj jazdci Cofidisu a Lotta. Francúzske zoskupenie ako jediný World Tour tím doposiaľ nezískalo ani jeden triumf. Víťazstvo chýba aj druholigovému Corratecu.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Najväčšie penzum práce na čele balíka odvádzali Silvan Dillier (Alpecin-Deceuninck) a Jacopo Mosca (Lidl - Trek). V porovnaní s minulým rokom dnes neštartovali Pro celky Q36.5 Pro Cycling Team a TotalEnergies. Nahradili ich Corratec - Vini Fantini a Uno-X Mobility. V zostave nórskeho zoskupenia, ktoré v minulosti štartovalo aj na Okolo Slovenska, bol aj víťaz z roku 2014 Alexander Kristoff.
Nór zatiaľ čaká na prvý tohtoročný triumf. 110 kilometrov pred páskou mal únik dve minúty a tridsať sekúnd k dispozícii. Meniť zadné koleso musel v úniku jazdiaci Davide Bais (Polti Kometa). Víťaz etapy na vlaňajšom Gire dostal defekt. Podarilo sa mu rýchlo vrátiť do vedúcej skupiny. Vlani štartoval aj na Okolo Slovenska. V celkovom poradí obsadil jedenástu priečku. 
Kým slovenská cyklistika na pretekoch nemala zastúpenie, Česko reprezentovali Pavel Bittner (DSM-firmenich PostNL), Josef Černý (Soudal - Quick Step) a Petr Kelemen (Tudor Pro Cycling Team). Vedúca skupina naďalej disponovala viac ako dvojminútovým náskokom. Osemdesiat kilometrov pred cieľom mala dve minúty a štyridsať sekúnd k dobru, pričom jej náskok naďalej rástol.
Okrem cyklistov, ktorých sme už spomenuli, mohli o vysoké umiestnenie zabojovať aj Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Oliver Naesen (Decathlon AG2R La Mondiale), Laurence Pithie (Groupama - FDJ), Simon Clarke (Israel - Premier Tech) alebo Matteo Trentin (Tudor Pro Cycling Team). Na čelo pelotónu sa začalo posúvať čoraz viac tímov. 
Na Okolo Rhodosu skončila druhá etapa, ktorú vyhral Alessandro Romele (Astana Kazachstan Development). S pelotónom, ktorý stratil tri sekundy, opäť udržal krok Matthias Schwarzbacher (ATT Investments), ktorý prišiel do cieľa na 24. priečke. 43 sekúnd stratil druhý Slovák na pretekoch Matúš Štoček z totožného klubu. Na Miláno - San Remo začali pelotón viesť jazdci Ineosu a Lotta. 
Neskôr sa k ním pridali aj pretekári Bory. Nemecký tím tu nemal veľkého favorita. Vedúca skupina začala stúpať na Capo Mele (2 km; 3,6 %). Práve tu začali na čele pelotónu pracovať aj zástupcovia UAE Emirates. Priemerná rýchlosť pretekov bola zatiaľ 45,7 km/h. Nasledovalo stúpanie Capo Cervo (1,3 km; 3,7 %), kde mal únik minútu a tridsať sekúnd k dobru. Na čele balíka nechýbali ani jazdci Groupamy.
Na konci pelotónu sa nachádzal Julian Alaphilippe (Soudal - Quick Step). Na zemi skončil Tom Paquot (Intermarché - Wanty) a vedúca skupina začala stúpať na Capo Berta (1,7 km; 7 %). Z úniku vypadol Davide Baldaccini (Corratec - Vini Fantini). V balíku došlo k ďalšiemu pádu. Spadli Tim Van Dijke (Visma | Lease a Bike), Cedric Beullens (Lotto Dstny) a Arthur Kluckners (Tudor Pro Cycling Team).
Už 38 kilometrov pred páskou začali prekvapujúco strácať kontakt Christophe Laporte (Visma | Lease a Bike) a Alexander Kristoff (Uno-X Mobility). Náskok vedúcej skupiny klesol pod minútu. Únik začal stúpať na Cipressu (5,6 km; 4 %). Po chvíli si z neho vystúpil Kyrylo Tsarenko (Corratec - Vini Fantini). Jazdci UAE Emirates začali triediť pelotón. Vpredu zostalo päť ľudí.  
Issac Del Toro (UAE Team Emirates) preriedil pelotón na približne tridsať jazdcov. Vpredu zostali Davide BaisMirco MaestriAndrea Pietrobon (3x Polti Kometa), Alessandro Tonelli (VF Group - Bardiani - CSF Faizané) a Sergio Samitier (Movistar). Táto skupina zdolala vrchol Cipressy s desaťsekundovým náskokom a devätnásť kilometrov pred páskou kapitulovala. 
Pietrobon Samitier tesne predtým nezvládli pravotočivú zákrutu a spadli. Naopak, Bais sa odhodlal k samostatnému ataku. Vypracoval si desať sekúnd k dobru a začal stúpať na Poggio (3,6 km; 3,7 %). Desať kilometrov pred páskou bol dostihnutý a tempo prevzali Trek s Groupamou. Následne začal udávať tempo Tim Wellens (UAE Team Emirates) a 6600 metrov pred páskou atakoval Tadej Pogačar
Nasledovali ho Mathieu Van der Poel Alberto Bettiol, ale nikto neušiel. Po chvíli to Tadej Pogačar opäť skúsil. Van der Poel reagoval trochu neskôr, ale rýchlo ho dostihol a veľa nestrácali ani ďalší jazdci. Pridal sa k ním Tom Pidcock. Následne sa do skupiny dostali aj Matej MohoričJasper Stuyven a ďalší jazdci. Víťaz pretekov spred dvoch rokov po chvíli nastúpil. Začal ťahať Van der Poel, keďže v skupine bol aj Jasper Philipsen
Slovinca vpredu vystriedal Matteo Sobrero (Bora - hansgrohe). Sedemsto metrov pred páskou ho dostihol Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), okamžite nastúpil, ale bol dostihnutý a v záverečnom šprinte malej skupiny vyhral Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck). Druhý skončil Michael Matthews (Jayco AlUla), tretí finišoval Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Štvrtý skončil Mads Pedersen (Lidl - Trek) a Top 5 uzavrel Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost). 
115. ročník Miláno - San Remo bol zároveň najrýchejším v histórii. Desaťčlenný únik nepredstavoval veľké nebezpečenstvo pre favoritov. Na záverečných stúpaniach Cipressa Poggio prišli očakávané ataky Tadeja Pogačara, ale Slovinec sa nedokázal zbaviť súperov. Naopak, tempu stačil aj Jasper Philipsen, ktorý sa dokázal v zjazde vrátiť do skupiny a následne mu pomohol Mathieu Van der Poel
Záverečné kopce prežili aj ďalší kvalitní šprintéri Alberto BettiolMichael Matthews Mads Pedersen, ale všetci sa museli skloniť pred šprintérom Alpecinu. Vysokú úroveň výkonnosti preukázali Matej MohoričThomas Pidcock a Jasper Stuyven. Dnešný výkon musí byť povzbudením pre Juliana Alaphilippa a po Strade Bianche si ďalší kvalitný výsledok pripísal Maxim Van Gils
Lepší výsledok očakávala Visma. Christophe Laporte dnes neprežil dobrý deň a príležitosť tak dostal Olav Kooij, ktorý skončil na 14. priečke. Slušným tímovým výkonom sa prezentovala Groupama. Laurence Pithie preťal cieľ hneď za Kooijom a v druhej skupine prišli do cieľa aj Stefan Küng Quentin Pacher. Preteky nevyšli Cofidisu ani DSM, ktorí nemali zastúpenie v prvých dvoch skupinách.  
V nedeľu budeme publikovať veľmi zaujímavý rozhovor s mechanikom tímu Visma | Lease a Bike Mikim Szabóm...
vyjadrenie ikonky ciernaJasper Philipsen (víťaz)
"Je to neuveriteľné. Je to niečo, o čom som naozaj sníval. Vedel som, že San Remo je jeden z mála monumentov, ktorý môžem vyhrať. To, čo pre mňa urobil Mathieu Van der Poel na konci, bolo úžasné. Som strašne pyšný a šťastný, že sme to dokázali dotiahnuť k víťazstvu. Myslím si, že aj vlaňajší ročník bol veľmi rýchly. Každý rok zrýchľujeme. Už od štartu som cítil, žeby som dnes mohol mať dobrý deň. Keď sa súperi po sebe pozerali na Poggiu, podarilo sa mi vrátiť do boja o víťazstvo."
vyjadrenie ikonky ciernaMichael Matthews (2. miesto)
"Samozrejme, som šťastný za pódium. Bol som veľmi blízko k víťazstvu, z čoho mám zmiešané pocity. Myslím si, že všetko som urobil výborne. Nič by som nezmenil. Som na seba pyšný. Paríž - Nice mi nevyšlo podľa predstáv, ale toto sú moje najobľúbenejšie preteky. Vždy sa na štarte usmievam a získať ďalšie pódium je skvelé. Na Poggiu to bolo veľmi ťažké, ale útoky neboli tak dynamické, ako sme všetci očakávali, čo mi vyhovovalo."
vyjadrenie ikonky ciernaTadej Pogačar (3. miesto)
"Mali sme plán a naplnili sme ho, ale niečo nám na Cipresse chýbalo. Príliš dlho sme čakali. Nebolo to tak ťažké. Ja som mal dnes neuveriteľné nohy, ale preteky dnes neboli tak ťažké. Urobil som všetko, čo som mohol a získal som tretie miesto. V tejto situácii som nemohol chcieť nič viac. Myslím si, že to bol jeden z najľahších ročníkov. Počas prvých troch hodín sme šli pravidelným tempom. Ako som vravel už pred pretekmi, dnes musí byť všetko perfektné a tomu tak, bohužiaľ, nebolo."
Výsledky
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin - Deceuninck 06:14:44
2. MATTHEWS Michael Team Jayco - AlUla 00:00
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:00
4. PEDERSEN Mads Lidl - Trek 00:00
5. BETTIOL Alberto EF Education - EasyPost 00:00
6. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:00
7. VAN GILS Maxim Lotto Dstny 00:00
8. STUYVEN Jasper Lidl - Trek 00:00
9. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 00:00
10. VAN DER POEL Mathieu Alpecin - Deceuninck 00:00
Zobraziť kompletné poradie
profil záverečných kopcov (© milanosanremo.it)
video v clanku ikonka ciernaVideosumár vlaňajšej edície
 
Náš eshop