Prvé detaily z trasy Okolo Slovenska: Vracia sa Štrbské pleso i tímová časovka, Sagan je v hre

25.3.2024, 14:00 | Slovensko a Slováci | Peter Matis
Prvé detaily o 68. ročníku Okolo Slovenska sú už známe. Preteky sa presúvajú na posledný júnový týždeň a záverečné dve etapy by sa mali prelínať s Grand Départom Tour de France. Trasa sa vráti na ikonické Štrbské pleso, teda dojazd do kopca a do programu je opäť zaradená aj tímová časovka. Okrem toho prezident SZC Peter Privara priblížil aj šance na prilákanie Petra Sagana, ktoré sú pre slovenských priaznivcov pomerne nádejné.

Tohtoročná edícia Okolo Slovenska odštartuje tímovou časovkou v niektorom z miest na západe Slovenska. Táto disciplína je v posledných rokoch na ústupe a tímy ju poriadne ani nemajú kde trénovať, a preto naše podujatie minimálne zaujme nejeden World Tour celok. Tímová časovka bola naposledy zaradená do programu pred desiatimi rokmi, v Stropkove vtedy vyhral tím Metec. Tomuto fenoménu - TTT  - sa budeme venovať aj samostatne nabudúce.

Preteky vyvrcholia kľúčovou etapou pre celkovú klasifikáciu, ktorá predbežne pelotón zavedie z Liptovského Mikuláša až na Štrbské pleso. Tento cieľový výšľap bol použitý aj v sezóne 2018, kedy sa tu tešil Julian Alaphilippe. Návrat dojazdu na kopec do itinerára pretekov môže signalizovať ústup od rovinatých edícií, ktorý už napríklad v minulom roku avizoval v rozhovore pre TVNoviny.sk autor trate Stanislav Holec. Ten by v blízkej budúcnosti rád zaradil na trasu aj Kráľovu Hoľu, Martinské Hole, Smrekovicu či Sliezsky dom, no závisí to od mnohých faktorov.
Julian Alaphilippe na Štrbskom Plese (© Ján Melicher)

Pomerne zaujímavo vyzerajú aj šance na účasť Petra Sagana na tohtoročnej edícii. Žilinčana pribrzdili problémy so srdcom, pre ktoré ešte stále nezačal jazdiť na ceste a v drese Pierre Baguette by mal absolvovať Okolo Maďarska a v minulosti sa špekulovalo aj o Okolo Slovinska. Päťdňový etapák na konci júna by mu síce trochu nabúral prípravu na olympijské MTB preteky, no zatiaľ nie je ani zďaleka isté, že sa Peter do Paríža dostane a tak by sa otváral priestor na peknú rozlúčku so slovenským publikom.

"Bol by to veľký 'bajkfest'. Percentuálne by som to odhadol na 60 ku 40, že Sagan sa tento rok predstaví na Okolo Slovenska. Mal by ísť aj na spoločný šampionát Česka a Slovenska a viac-menej má Okolo Slovenska v pláne, ale kalendár športovcov sa môže veľakrát z rôznych dôvodov zmeniť," vravel Privara v rozhovore pre agentúru SITA.
 
Náš eshop