Belgické klasiky odpálil stret šprintérskej elity sveta, Philipsen v súboji titánov zdolal Merliera. Dvojica pred cieľom takmer spadla

20.3.2024, 15:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
Belgické klasiky odpálil stret šprintérskej elity sveta, Philipsen v súboji titánov zdolal Merliera. Dvojica pred cieľom takmer spadla
(© LaPresse/Fabio Ferrari)

st 20.3. rovinata etapa ciel rovina Bruggy > De Panne 199 km Philipsen
profil pretekov, 250 nastúpaných metrov (© e3saxoclassic.be)
Marcová flámska klasikárska kampaň začala už minulotýždňovou minisériou podujatí kategórie 1. Pro, no reálne sa odštartovala až dnešným World Tour podujatím Bruggy-De Panne, ktoré v nasledujúcich dňoch mali následovať ďalšie preteky najelitnejšej kategórie ako E3 Saxo Classic, Gent-Wevelgem či Dwars Door Vlaanderen. 
Toto podujatie sa ešte do roku 2017 jazdilo ako etapák v rámci prípravy na Okolo Flámska, no pred niekoľkými rokmi sa pretransformovalo na jednu z najprestížnejších rovinatých jednorazoviek v kalendári. To sa aj odrážalo na dnešnej štartovke, kde sme mohli nájsť šprintérsku elitu sveta na čele s top šprintérmi súčasnosti Jasperom Philipsenom (Alpecin) a Timom Merlierom (Soudal).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Totálne rovinatá trasa nezaručuje vždy víťazstvo šprintérom, keďže v tejto otvorenej oblasti často fúka silný vietor. Veď napríklad v minulom roku tu z toho elitní klasikári spravili trhací kalendár a o víťazstvo šprintovala iba štvorica najlepších. Dnes to ale nehrozilo, ukážkové jarné počasie sľubovalo nefalšovaný stret šprintérskych kráľov.
Deň sa tak niesol v pokojnom duchu klasickej rovinatej etapy na etapákoch. Nikto ani nič nevymýšľal so skoršími útokmi, šprintérskych tímov tu bolo jednoducho priveľa a nemalo to zmysel. Dopredu sa tak dostalo iba trio Luca De Meester (Bingoal), Victor Vercouillie (Flanders) a Thomas Gachignard (Total). Ako posledný z nich vydržal vpredu posledný menovaný, no balík mal únik pod palcom po celý deň a žiadne prekvapenie nehrozilo.
V špurtérsky nadupanom balíku to vyzeralo ako pod flamme rouge už 20 kilometrov pred cieľom. Spomenutú dvojicu favoritov chceli dnes zaskočiť ďalší rýchlici ako Thijssen (Intermarché), Démare (Arkéa), Greonewegen (Jayco), Bauhaus (Bahrain Victorious), Jakobsen (Dsm), De Kleijn (Tudor), Welsford s Meeusom (2x Bora), Ackermann (Israel) či v skvelej forme jazdiaci Pithie (Groupama) a každý z nich tu mal svoj vláčik.
Desať kilometrov pred páskou zhltol Gachinarda pelotón, na ktorého čele sa miesili rôzne tímy zúfalo sa snažiace udržať svojho šprintéra na dobrej pozícii v silnej konkurencii. Úzka belgická okreska bola doslova upchatá od ľavej krajnice po pravú a niektorí pretekári sa ani nezmestili na cestu. Napríklad Van Poppel z Bory musel v jeden moment jednoducho vybočiť do trávy aby zabránil hromadnému pádu.
Záver bol extrémne chaotický, žiadny tím nedokázal zložiť poriadny vláčik. Napokon to ale vypálilo tak, že všetci favoriti boli na cieľovej rovinke v dobrej pozícii a v silovom šprinte vo férovom súboji triumfoval Jasper Philipsen, ktorý tak obhájil svoj minuloročný titul. Druhý bol Tim Merlier, ktorý sa s Philipsenom v jeden moment dokonca ťukli a zaváňalo to pádom, no napokon si Belgičania zašprintovali bok po boku a pretekár Alpecinu bol bezkonkurenčný.
Na pódiu sa objavil aj výborný Danny Van Poppel, ktorý vyšiel z vozovky asi deväť kilometrov pred páskou, ocitol sa za balíkom a musel si vypracovať pozíciu úplne od nuly. Top 5 doplnili ešte prekvapivo výborní Jason Tesson (Total) a Simone Consonni (Lidl). K viacerým ďalším top šprintérom bola pozičná vojna dvadsiatich tímov neľútostná a mnohí sa nedostali ani na dostrel. Cieľovú rovinku navyše poznačil aj pád De Kleijna.
Výsledky
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin - Deceuninck 04:22:22
2. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 00:00
3. VAN POPPEL Danny Bora - hansgrohe 00:00
4. TESSON Jason TotalEnergies 00:00
5. CONSONNI Simone Lidl - Trek 00:00
6. FREDHEIM Stian Uno-X Mobility 00:00
7. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:00
8. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00
9. JEANNIÉRE Emilien TotalEnergies 00:00
10. MOZZATO Luca Arkéa - B&B Hotels 00:00
Zobraziť kompletné poradie
video v clanku ikonka ciernaVideosumár vlaňajších pretekov
 
Náš eshop