Peter Sagan má za sebou operáciu srdca a verí v skorý návrat

22.3.2024, 20:00 | Aktuality zo sveta | TASR, lt
Peter Sagan podstúpil operáciu srdca. Trojnásobný majster sveta verí, že sa po 15 dňoch odpočinku opäť vráti do tréningového procesu.
Sagan mal vo februári na pretekoch v horskej cyklistike v španielskej Chelve problémy s nezvyčajne vysokým tepom - abnormálnu tachykardickú epizódu. V cieli mu opakovane namerali tepovú frekvenciu, ktorá prekonala hranicu 200 úderov za minútu. 34-ročný pretekár sa tak v nemocnici v talianskej Ancone podrobil procedúre na odstránenie problémov so srdcom. Pod kožu mu implantovali senzor tepu, ktorý má monitorovať jeho stav. Procedúry v Ancone vykonal riaditeľ kliniky, profesor Antonio Dello Russo za prítomnosti športového kardiológa Corsettiho, ktorého Sagan pozná od začiatku profesionálnej kariéry.
Počas víkendu mal Sagan absolvovať preteky v horskej cyklistike vo francúzskom Marseille, ale pre opätovné problémy so srdcom počas prípravy sa rozhodol neštartovať. Podľa lekárskej správy zaznamenal senzor supraventrikulárnu tachykardiu. Slovenský cyklista tak absolvoval druhú procedúru. V stredu v Univerzitnej nemocnici v Ancone vykonal profesor Dello Russo za prítomnosti Corsettiho transkatétrovú abláciu. Sedemnásobný víťaz zeleného dresu na Tour de France verí po zákroku v skorý návrat.
"Ahojte, priatelia. V prvom rade vám všetkým veľmi pekne ďakujem za vaše úžasné podporné správy, veľa pre mňa znamenajú. Chcel by som vám poskytnúť stručné informácie o mojom zdravotnom stave. Po rýchlej zastávke v boxoch, ktorú moje srdce potrebovalo, sa cítim veľmi dobre a som si istý, že po 15 dňoch oddychu budem späť na bicykli a znovu začnem trénovať," napísal Sagan na Instagrame.
Je otázne, či Sagan stihne štart Svetového pohára v horskej cyklistike, ktorý je v brazílskom Mairipore na programe 12-14. apríla. V máji sa plánoval prestaviť na cestných etapových pretekoch Okolo Maďarska (8-12. mája), to pravdepodobne ostáva v hre.
 
Náš eshop