Reakcie po Liége: Skjelmose si chcel ľahnúť a plakať, Van der Poel spochybnil budúce sústredenie na ardenské klasiky

22.4.2024, 11:00 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
Ardénske klasiky a tým pádom aj celú jarnú kampaň jednorazoviek ukončili monumentálne preteky Liége - Bastogne - Liége. Tie priniesli dominantný triumf Pogačara, odpovede na otázky či dokáže Van der Poel byť konkurencieschopný aj v kopcoch, pekné výkony Bardeta alebo Bernala, ako aj ďalšie veľké sklamanie pre Skjlemoseho. Prinášame sumár reakcií na posledný jarný monument.
Pódium (© A.S.O. / Gaëtan Flamme)

Rolu absolútneho favorita do bodky naplnil Tadej Pogačar a po dvoch veľmi smolných ročníkoch mal Slovinec v cieli slzy na krajíčku a mysľou bol najmä s nebohou mamou svojej priateľky: "Veľa som na ceste za víťazstvom nad ňou rozmýšľal. Zomrela pred dvomi rokmi a preto som vtedy tieto preteky ani nešiel. Dnes som pretekal za ňu a som šťastný, že som to dotiahol," hovoril emočne v televíznom rozhovore po dojazde dvojnásobný víťaz Tour.

Za Pogačarom do cieľa doputoval Romain Bardet. Skúsený Francúz z tímu Dsm zatiaľ hovorí o tom, že ide poslednú sezónu v kariére, no dnešný skvelý výkon dokazuje, že stále to v nohách má. "Veril som si, lebo som mal dobré nohy a vďaka znalostiam z minulých rokov v hlave aj taktiku, kde zaútočiť. Vedel som, že kľúčom je mať medzeru na vrchole posledného kopca, aj keď maličkú, lebo následne to bolo z kopca a za mnou by museli ukážkovo spolupracovať, aby ma dotiahli," pyšnil sa Bardet v cieli taktickým myslením.


Šanca žije

Veľkou témou uplynulého týždňa bolo, či dokáže Van der Poel po dominancii na kockách zaútočiť na víťazstvo aj v ardénskych kopcoch a tretím miestom ukázal, že šanca na budúce víťazstvo aj na tomto monumente žije. On sám však veľmi šťasný po dojazde nebol. "Už chápem čo všetci mysleli, keď hovorili že kocky a ardénske klasiky sa nemiešajú. Musíme byť realistickí. Ani keby som mal svoje najlepšie nohy dnes, tak by som nedokázal ísť s Pogačarom na Redoute. Je to na zamyslenie dobudúcna. Čas ukáže, či sa na tieto klasiky niekedy zameriam," cituje majstra sveta stránka CyclingUpToDate.

"Bol to dnes najlepší možný výsledok. Po tom páde sme na moment mysleli, že preteky nám ušli, no našťastie viacero tímov vzadu chcelo ťahať a dotiahli nás naspäť. Rozhodcovia spravili rozhodnutie, že nechajú medzi skupinami autá, čo nám veľmi pomohlo. Mathieu napokon prišiel tretí a keď ste dnes tretí, môžete raz aj vyhrať. S Pogačarom to bude ťažké, no keď tu ten štartovať nebude, malo by to byť možné aj pre Mathieua," ďaleko pozitívnejšie hlásil po dnešku riaditeľ Alpecinu Christoph Roothooft.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -


Sklamania

Celok Visma | Lease a Bike začal tohtoročnú sezónu výborne, no následne tento tím zdecimovali pády a ardénske klasiky iba zavŕšili kockové trápenia. Obávaný holandský tím senzačne končí jar bez jedinej Top 10 na monumente. Nepodarilo sa to ani dneska ich lídrovi Tiejsovi Benootovi, hoci Belgičan sa za svoj výkon veru hanbiť nemusel.
Tiesj Benoot (© A.S.O. / Gaëtan Flamme)

"Pôvodne som sa dnes necítil okej, ale na poslednom kopci sa mi nejak podarilo byť jedným z tých lepších pretekárov. Finálny šprint bol ťažký, mnohí sme boli zablokovaní. Myslím, že som dnes mal na viac ako na dvanáste miesto, ale tak to proste skončilo," vešal hlavu vo vyjadrení pre web Vismy Belgičan. Trochu energetickejšie pôsobil v cieli Egan Bernal, no ani v Ineose s nedeľou spokojní byť nemohli.

"Škoda toho pádu, náš líder Tom tam musel meniť bicykel, čakať a dobiehať. Skúšali sme to zachrániť, no budeme si musieť počkať na ďalší rok. Ja som mal super nohy, skúšal som viackrát útočiť, ale v nádrži mi trošku chýbalo, aby som urobil skutočný rozdiel a ušiel ostatným," hovoril Kolumbijčan, ktorý bol nepochybne jeden z piatich najsilnejších borcov na kopcoch, no v cieli sa ocitol až na 21. priečke.


Absolútnym sklamaním sa skončil ardénsky týždeň pre jedného z hlavných favoritov všetkých troch pretekov, Mattiasa Skjelmoseho. Líder Lidlu pokazil Amstel takticky a skončil až 18., z Valónske šípu odstúpil s hypotermiou a na Liége dokončil až na 28. mieste. Počas týždňa pritom viackrát sebavedomo hlásil ambície na víťazstvo a pasoval sa do role favorita.

"Tento týždeň bol jedno veľké sklamanie. Momentálne mám chuť si len ľahnúť a plakať, s týmto bude ťažké sa zmieriť. Všetko išlo podľa plánu. Keď Pogačar nastúpil, skúšal som ísť s ním, no už som sa z tej snahy nespamätal, stálo ma to celé preteky. Keď sa dostanete príliš blízko slnku, skrátka sa popálite," zúfal v cieli pre dánsku TV2 víťaz minuloročného Okolo Švajčiarska, hoci na Pogačarovom kolese si pri útoku Slovinca pamätáme skôr Carapaza.
Výsledky
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 06:13:48
2. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 01:39
3. VAN DER POEL Mathieu Alpecin - Deceuninck 02:02
4. VAN GILS Maxim Lotto Dstny 02:02
5. PARET-PEINTRE Aurélien Decathlon Ag2r La Mondiale 02:02
6. VANSEVENANT Mauri Soudal Quick-Step 02:02
7. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ 02:02
8. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan 02:02
9. BILBAO Pello Bahrain Victorious 02:02
10. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 02:02
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop