Okolo Slovenska: Na konci júna uvidíme náročnú trasu s dlhou TTT i premiéru Lotta

24.4.2024, 11:15 | Slovensko a Slováci | K. Ďurková, L. Timko
Okolo Slovenska: Na konci júna uvidíme náročnú trasu s dlhou TTT i premiéru Lotta
Tlačová konferencia (© Soňa Niková)

Organizátori našich najvýznamnejších pretekov avizujú, že aktuálny ročník bude v novom termíne, v nových mestách, ale s rovnako atraktívnymi momentami pre srdce športového fanúšika.
68. ročník Okolo Slovenska sa pôjde od stredy 26. do nedele 30. júna. Po edíciách z východu na západ a západu na východ našej krajiny ponúkne táto edícia najprv scenériu nížiny okolo Dunaja, no vyvrcholí veľmi ťažkou etapou až v Tatrách. Celkovo je na programe 710 kilometrov s 19 horskými a 8 rýchlostnými prémiami. Karty celkového poradia rozdá na úvod tímová časovka, ktorá je na programe pretekov po piatykrát v ich histórii.
Preteky majú zarezervovaný svoj vysielací čas aj na Eurosporte, je však pravdepodobné, že etapy kolidujúce s Tour de France pôjdu naživo len na webe tejto medzinárodnej stanice, teda istotu bude predstavovať Šport RTVS preberajúci rovnaký signál. Hlavnými partnermi pretekov sú Škoda, janom, Cofidis a Aliter Technologies.
audio ikonkaAudiovyjadrenie generálneho riaditeľa
celková trasa (© okoloslovenska.com)
Návrat Cofidisu s Jaycom, iné tímy ale pre kolíziu s Tour prísť nemohli
Pri zložení tímov sa ukázal problém kolízie s Tour de France asi najviac, no v pôvodnom termíne preteky byť nemohli pre kolíziu s ME, ktoré sa tam presunuli. Nedopadlo to ale žiadnou katastrofou. Opäť dostanú fanúšikovia cyklistiky na Slovensku skvelú šancu vidieť zblízka ľudí, ktorí dvíhajú víťazné vavríny na najvýznamnejších podujatiach sveta.

Svoju účasť z kategórie World Tour potvrdila trojica v zložení Soudal - Quick-StepCofidis a Jayco - AIUla. Valni boli štyri tieto tímy. Neprídu teda Visma, Astana a Groupama. Austrálčania sa k nám vracajú po troch rokoch, Cofidis u nás štartoval naposledy v roku 2020. Premiéru na našich cestách ale zažije špičkový Pro tím Lotto Dstny, ktorý desaťročia jazdí Tour de France, no bol ochotný rozdeliť tím a prísť aj k nám. To je asi najpríjemnejší úlovok z hľadiska tímovej účasti. Kedysi, keď ešte preteky neboli v kategórii 2.1, k nám chodil development Lotta. Ľudovít Lučanič využil kontakty, aby ich presvedčil v tomto roku.
audio ikonkaAudiovyjadrenie športového riaditeľa o tímoch
Profi tímy dopĺňa ešte ďalšia šestka Caja Rural, Polti Kometa, Corratec, Novo Nordisk, Bingoal WB a Q36,5. Štartovku uzavrie desiatka kontinentálnych celkov, vrátane dvoch slovenských. Okrem Dukly Banská Bystrica a Pierre Baguette Cycling sa predstaví development tím Arkéa - B&B Hôtels, dvojica českých celkov Elkov Kasper a ATT Investments, v ktorých zostavách figurujú i slovenské mená, slovinská Adria Mobil, holandský VolkerWessels, rakúsky Hrinkow Advarics, talianska Biesse Carrera a austrálsky celok Ara Skip Capital. Exotikou bude reprezentácia Mexika.
Podľa generálneho riaditeľa pretekov Petra Privaru je stále veľká šanca na príchod Petra Sagana, ak bude zdravotne v poriadku. Vypočuť si to môžete v nahrávke.
Vlaňajšie pódium Küng - Cavagna - Vader (© Ján Melicher)

Trať prevedie cyklistov od Dunaju k Tatrám
Po piatykrát sa do itinerára nášho podujatia vracia tímová časovka so štartom a cieľom v Dunajskej Strede pri MOL Aréne. Bude mať rovinatý charakter a dĺžku 28,8 kilometra. Vážne tak rozdá karty celkového poradia. Jej súčasťou bude i prejazd po okruhu Slovakiaring.
audio ikonkaAudiovyjadrenie zostavovateľa trate
Po horúcom rovinatom a krátkom úvode bude 68. ročník pokračovať etapou z Nitry do Hlohovca. Zhotoviteľ trate Stanislav Holec naplánoval cyklistom porciu 192 kilometrov a zvlnený terén cez myjavské kopanice. Cyklisti odštartujú z Nitry smerom na Topoľčany, cez vrtký terén obcí Vyčapy – Opatovce, Dvorany nad Nitrou, Horné Obdokovce a Veľké Ripňany, kde odbočia na Piešťany. Práve na horskom prechode Havran zabojujú o prvú z 19 horských prémií. Po zjazde budú pokračovať cez kúpeľné mesto smerom na Vrbové, kde ich čaká prvá rýchlostná prémia. Odtiaľ sa presunú smerom na Prašník, Košariská a na 2. HP daného dňa Dlhý vŕšok. Cez Polianku a Jablonku sa dostanú na 3. HP Babulicov vrch a odtiaľ cez Rudník do Myjavy. Tam je pripravený druhá RP. Sto osemnásty kilometer prinesie 4. HP v podobe Poľany a o ďalších 11 kilometrov piatu HP za obcou Vrbovce. Cestou do cieľa ešte absolvujú druhý prejazd cez Vrbové, rýchlostnú prémiu v Piešťanoch, odkiaľ sa cez Sokolovce a Koplotovce dostanú do cieľového mesta. Samotný záver už fanúšikovia cyklistiky i miestni obyvatelia dobre poznajú. Bude v čarovnom prostredí hlohoveckého zámockého parku, čo je teda dojazd do kopca. Tu končila etapa s emotívnym záverom Arnauda Démara, ktorého v cieli čakal po 11 dňoch cesty na bicykli z rodného Francúzska jeho otec. A začínala minuloročná záverečná etapa.
Tretia etapa prevedie pelotón z Piešťan do Dubnice nad Váhom. Jazdcom pripíše klasikárskych 160,6 kilometroa, tri horské a dve rýchlostné prémie. Podobne ako predošlý deň, i tentokrát dá ochutnať z krátkych, ale prudkých stúpaní Bielych Karpát, ktoré veľmi dobre poznajú aj cyklisti trenčianskeho regiónu – v sedle Hrubá strana, Dúbrava a Hrabovka. Ešte predtým zabojujú o rýchlostné body v Čachticiach a po zvládnutí karpatských kopcov sa cez Lednicu a rýchlostnú prémiu v obci Lednické Rovné dostanú naspäť na „rovinu.“ Cieľová rovinka na úrovni mestského úradu ponúkne výborné zázemie rovnako pretekárom, ako i fanúšikom.
 
video v clanku ikonka ciernaVideo animácie trasy

Aj predposledný deň sa nesie v znamení horských prémií. Na trase z Partizánskeho do Ružomberka ich bude sedem. Pelotón odštartuje v slávnostnom móde, ostrý štart je naplánovaný až po siedmich kilometroch, na úroveň prevádzky dlhoročného podporovateľa slovenskej cyklistiky Paul Lange v Oslanoch. Odtiaľ sa jazdci vydajú smerom cez Veľké Pole, ktoré prinesie prvé body do horskej klasifikácie dňa. Zvrásnený terén Vtáčnika a Kremnických vrchov ich potom ponúkne nadpriemerne štedro - v stúpaniach na Nevoľné, Krahule, Šturec, Donovaly a dvojnásobný prejazd cez ružomberskú Kalváriu. Medzitým budú jazdci pripisovať body aj na dvoch rýchlostných prémiách - v Žiari nad Hronom a Kremnici. Víťaza sobotnej etapy spoznáme na námestí A. Hlinku, kde minulý rok štartovala tretia etapa a v minulosti tu Ružomberčania videli aj finiš.
Preteky vyvrcholia posledný júnový deň na Štrbskom Plese. Doslova kráľovské miesto, ktorému bude predchádzať zvládnutie náročnej horskej etapy. Odštartuje v Liptovskom Mikuláši, a ponúkne porciu 145 kilometrov. Opäť slušne výživných. Po krátkom rozbehu na rýchlostnej prémii v Liptovskom Hrádku privedie pelotón cez rázovité Hybe, Východnú, Svit a Poprad do Tatier. Po „rozbehu“ pri stúpaní na Starý Smokovec vyvrcholí trojnásobným stúpaním zo Štrby na Štrbské Pleso a dojazdom priamo pod lyžiarskym oblúkom.
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria máp a profilov (© okoloslovenska.com)
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10

UCI body a dresy
Pravidlá ostávajú rovnaké. Bojovať sa bude spolu o 735 bodov do rebríčka UCI. Preteky sú v kategórii 2.1 Líder celkového poradia pretekov získa žltý dres. Bodovacia súťaž pozostáva zo zisku bodov v cieli (prvých 10 jazdcov) a na rýchlostných prémiách (5 jazdcov). Do vrchárskej súťaže sa hodnotí poradie na vrchárskych prémiách. Jej líder dostane bodkovaný dres. Najlepší jazdec do 23 rokov v celkovom poradí bude ocenený bielym dresom. Počas pretekov sa robí aj klasifikácia družstiev. Pre slovenských cyklistov je pripravená aj súťaž o najlepšieho Slováka, a po záverečnej etape bude ocenený aj najlepší slovenský pretekár do 23 rokov. Špecifickou cenou je aj prvenstvo na najvyššom bode trate – Cena Mateja Laca. Po skončení každej etapy sa vyhlási aj najbojovnejší pretekár, ktorý v nasledujúci deň ponesie červené štartovné číslo.  
Tlačová konferencia (© Soňa Niková)
Zoznam tímov 68. ročníka pretekov Okolo Slovenska:
WT
albansko Soudal - Quick-Step
vlajka Cofidis
albansko Jayco AlUla
PT
albansko Lotto Dstny
vlajka Caja Rural - Seguros
vlajka Polti - Kometa
vlajka Team Corratec
vlajka Novo Nordisk
albansko Bingoal WB
vlajka Q36,5 Pro Team
 
CT
vlajka Dukla Banská Bystrica
vlajka Pierre Baguette Cycling

vlajka Elkov Kasper
vlajka ATT Investments
vlajka Adria Mobil
vlajka Hrinkow Advarics
vlajka Biesse Carrera
vlajka VolkerWessels
albansko ARA Skip Capital
vlajka Arkéa - B&B Hôtels Continentale
mexiko Mexická reprezentácia
 
Náš eshop