SP pokračoval v Dudinciach a Krupine, v nedeľu konečne došlo k súboju Pierre Baguette a Dukly

30.4.2024, 07:00 | Slovensko a Slováci | Redakcia C-I.sk
Slovenský pohár mal v apríli poriadne hustý program. Jazdilo sa už tretí víkend, keď boli v tradičných destináciách - Dudinciach a Krupine - na programe kritérium a preteky. Organizoval to Cyklistický klub Krupina pod vedením Jaroslava Paulínyho.
Sobotňajšie kritérium sa jazdilo na 1500 metrov dlhom ľavotočivom okruhu a muži ich absolvovali 24. Celková dĺžka teda bola na úrovni 36 km. Okrem výkonu šlo už tradične o technickú vyspelosť, taktiku i výbušnosť v správnom čase. Najviac bodov sa síce rozdáva v cieli, ale polovičné každý tretí okruh.
Medzi mužmi to bol súboj Dukly Banská Bystrica proti Favoritu Brno. Teto dva tímy získali väčšinu bodov. Napokon sa tešil 20-ročný Samuel Kováč, ktorý získal až 19 bodov. Nebolo to zďaleka tak dominantné víťazstvo ako na úvo sezóny v Trnave. Poriadne sa zapotil s dvojicou Čechov Michal Rotter - Adam Křenek, ktorí ho doplnili na pódiu. Tesne pod ním skončil ďalší duklák Simon Nagy.
Pelotón (© Ján Melicher)
Medzi juniormi sa Slovákom zvíťaziť nepodarilo. Reprezentácia štartovala na pretekoch v Česku a z ich širšej základne bol úspešný Filip Richter z Dukly Praha. Za ním skončili ôsmi Slováci na čele s Filipom Záhorcom. Juniorka Viktória Chladoňová (Climberg Sport Team), dostala silnú konkurentku v podobe Alžbety Bačíkovej, no tesne sa jej podarilo získať najviac bodov.
Tradične najviac súťažilo dorastencov, kde to bolo veľmi tesné a súperili viceré tímy. Napokon sa o jediný bod tešili v Slávii Trenčín zásluhou Ondreja Sobotu. U kadetiek kraľovala Češka Cermanová, zo Sloveniek bola druhá Emma Galovičová.
V starších žiakoch opäť suverénne najviac bodov nazbieral Jakub Záchenský (CyS - Akadémia PS), u mladších potvrdil Jakub Stano (ŠK Topoľčianky), že mu výborne sedia kritériá. A medzi žiačkami sa tešila Natália Letková (CK EPIC Dohňany).

Nedeľa patrila pretekom v Krupine a jej okolí na okruhoch. Muži šli s juniormi na 130 kilometrov a bola to poriadna bitka domácich kontinentálnych tímov. Pelotón sa viackrát delil a v hre o víťazstvo napokon ostala štvorica po dvoch jazdcoch Pierre Baguette a Dukly Banská Bystrica, i keď v prvom tíme to boli dvaja Česi. Podarilo sa im ubojovať Duklákov. Zvíťazil Jakub Říman pred Danielom Vysočanom. Tretí skončil prvoročák Dominik Dunár z Dukly. Štvrtý potom jeho kolega Samuel Kováč.
Triumf Římana (© Ján Melicher)
Juniori v selektívnych pretekoch výraznejšie zaostali. Udržať sa so staršími podarilo len Dominikovi Sochanovi z CK Cykloglajza BB, ktorý prišiel do cieľa v skupine so stratou dvoch minút na víťazný únik, no ďalší juniori zaostali už výraznejšie.
Ženy a juniorky pretekali s kadetmi, a tak bolo kľúčové ostať čo najdlhšie s chalanmi. Podarilo sa to napokon len Viktórii Chladoňovej (Climberg Sport Team), ktorá si tak prišla po jasný triumf s veľkým náskokom pred konkurentkami.
Viktória Chladoňová (© Ján Melicher)
U kadetov sa túto sezónu najčastejšie stáva, že nevyhrá Slovák a teraz to bol dokonca Poliak Maksymilian Matyasik, ktorý prišiel do cieľa po sólo úniku. Kadetky bojujúce o triumf sa už rozdelili menej a najlepšia bola Emma Galovičová z CyS - Akadémie Petra Sagana. Češke Cermanovej vrátila porážku zo soboty.
U starších žiakov nič nové. 6/6 má bilanciu v tejto sezóne "nový Sagan" Jakub Záchenský z CyS - Akadémie Petra Sagana. So súpermi si robí čo chce, do cieľa prichádza stále osamotený. V nedeľu o tri minúty pred prvou skupinou. U žiačok sa tešila Alexandra Galovičová (CyS - Akadémia PS), takže Galovičovci oslavovali v nedeľu až dva triumfy. A medzi mladšími chlapcami sa suverén sezóny volá Jakub Stano (ŠK Topoľčianky).

Priebežné poradie Slovenského pohára si môžete pozrieť na linku nižšie. Medzi klubmi v mládeži vedie CyS - Akadémia Petra Sagana pred CK EPIC Dohňany. Oba kluby už rovnako ako vlani začali ostatným unikať. S väčším odstupom potom nasledujú ŠK Topoľčianky a Slávia Trenčín.
Po bohatom apríli príde na ceste mierna pauza. Niektorí sa 19. mája stretnú na kritériu v Rajeckých Tepliciach a na prelome mája a júna potom príde na rad trojdňový etapák Trnava Tour.
 
Náš eshop