Giro s najľahším profilom a najjasnejším favoritom za dlhé roky. Spoľahlivých kandidátov na Top 10 nie je ani tých desať

30.4.2024, 16:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Giro s najľahším profilom a najjasnejším favoritom za dlhé roky. Spoľahlivých kandidátov na Top 10 nie je ani tých desať
Tadej Pogačar (© A.S.O. / Pauline Ballet)

Ani sme sa nenazdali a prvá tretina sezóny, ktorej hlavným motívom boli jarné klasiky, je za nami. Teraz sa začína druhá tretina, ktorej budú vládnuť etapáky a po Okolo Romandie prichádza na rad rovno úvodná Grand Tour roka, Giro d'Italia. V dnešnom preview sa pokúsime zhrnúť vyhliadky na boj o ružový dres a ďalšie miesta na pódiu, ako aj priblížiť dôležité momenty trasy, na ktorých by sa mohlo rozhodovať.
 

Boli aj lepšie profily

Giro zvyknú fanúšikovia prezývať aj ako najťažšia Grand Tour, nielen kvôli nevyspytateľnému jarnému počasiu, ale najmä kvôli profilu. To však minimálne tento rok neplatí. RCS nachystalo pomerne plytké menu, v ktorom by sme len ťažko hľadali hlavné chody ako je napríklad jasná kráľovská etapa. Veľkú dôležitosť budú mať nepochybne časovky a oproti napríklad minulému roku by mal byť dôležitý aj prvý týždeň.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -


Hneď v úvodnej etape sa môže GC otvoriť, keďže neďaleko pred cieľom je krátke prudké stúpanie a v štartovke máme Pogačara, ktorý jednoducho ľúbi pretekať. Atraktívny úvod bude pokračovať aj na druhý deň, kedy je na pláne výstup na Oropu. GC boje následne utíchnu a do pohotovosti sa pretekári z poradia dostanú zase v šiestej etape, ktorá simuluje Strade Bianche vďaka zahrnutiu prašných sektorov. Profil ale nie je taký ťažký ako na slávnej marcovej klasike.

Siedma etapa následne bude totálne kľúčovou etapou pre zvyšok Gira, pretože sa tu výrazne rozdajú karty. Mamutia 42-kilimetrová časovka je zakončená relatívne ťažkým stúpaním a môžeme hovoriť o najnáročnejšej časovke na Grand Tour v tejto dekáde, kde budú padať minúty. Ťažký úvodný týždeň ešte vyšperkuje dojazd na Prati di Tivo v ôsmej etape.


Následne však boje o ružový dres ustanú na takmer týždeň, ak nerátame nie veľmi náročný dojazd na kopec Bocca della Selva na začiatku druhého bloku. V 14. etape sa bude GC opäť miešať vďaka 30-kilometrovej, totálne rovinatej časovke a prvá skutočne horská etapa potom príde na rad na ďalší deň. Trasa prevedie pelotón aj cez bájne Mortirolo, hoci z najľahšej strany, a vyvrcholí vo vysokej nadmorskej výške v Livignu.

Tretí týždeň je výrazne jednoduchší ako minulý rok. Za zmienku stoja iba 17. a 20. etapa, no a práve medzi týmito dvomi by sa malo rozhodnúť o statuse kráľovská, hoci na oboch nám niečo pre obhájenie tohto pomenovania chýba. V prvom prípade to bude o štyroch nie veľmi prudkých kopcoch prvej kategórie, v druhom prípade to zase bude iba o dvoch stúpaniach, ktoré však budú stáť za reč. Deň pred dojazdom v Ríme totižto musia pretekári dvakrát zdolať ikonickú horu Monte Grappa. Veľká škoda len, že sa nekončí na vrchole jej druhého prejazdu.


Favorit je iba jeden

Márne lovíme v pamäti, kedy mala Grand Tour tak jasného favorita ako teraz. Vari to bude ešte Tour de France v rokoch 2016 alebo 2017, kedy išla karta Froomovi, hoci aj vtedy boli Porte, Contador či Quintana aspoň na papieri vyzývateľmi. Niekoho takého tu teraz Tadej Pogačar skrátka nemá.

Slovinec po dvoch porážkach na Tour mení program a pokúsi sa pripomenúť si, aké je to vyhrať Grand Tour a víťaz Liége spred týždňa by skutočne aj mal boj o Maglia Rosa dotiahnuť do zdárneho konca v Ríme, nič iné skrátka nemôžeme napísať. UAE mu ani len neposiela elitný tím na podporu, veď v horách bude mať k ruke iba veterána Majku, nekonzistentného Grossschartnera a Domena Novaka. Dve miesta v tíme dokonca zabrali šprintér Molano a jeho rozbiehač.


Boj o pódium je otvorený

V prípade Pogačarových nečakaných problémov by sa zrejme do pozície druhého favorita posúval Ben O'Connor, ktorý je aj najhorúcejším adeptom na pódium. Decathlonu sa tento rok darí a O'Connor mal na jar dobrú formu. Nebyť pádu v zjade keď akurát útočil, zrejme by vyhral aj generálku pred Girom na Okolo Álp a keďže v minulých rokoch trpel v ťažkých horských maratónoch, určite sa poteší ľahšiemu profilu tohto Gira. Problémom by mohla byť rovinatá časovka, no inak má Austrálčan voľnú cestu za životným výsledkom.

Ďalšími silnými kandidátmi na pódium sú Geraint Thomas a Thymen Arensman z Ineosu, no v apríli ani jeden formou veľmi nepresvedčil a minimálne zo začiatku Gira to pre nich bude o limitovaní strát. 38-ročný Thomas sa vlani ešte dokázal dostať na svoj top level, no vek jednoducho neoklame a je málo pravdepodobné, že by sa tento rok zlepšil či aspoň dostal na takú úroveň, hoci by to bolo preteky určite super.
Geraint Thomas (© LaPresse/Massimo Paolone)

Arensman naopak prichádza v kariére do bodu, kedy by mal prevziať líderskú rolu a nebyť jeho nepresvedčivej Romandie, zrejme by sme ho aj označili za lídra britského tímu. Na jar bol výborný, no evidentne mal v poslednom čase problémy, ktoré jeho formu výrazne zasiahli. Tak či tak, obaja zmienení pretekári majú radi konzervatívnu jazdu, do Gira sa skúsia postupne rozbehnúť a benefity budú zbierať najmä v časovkách. Obaja by mali byť v treťom týždni aspoň v hre o pódium.


Posledným jasným menom, ktoré by sme mali uviesť pri uchádzačoch o pódium, je veterán Romain Bardet z tímu Dsm, ktorý však v Liége druhým miestom ukázal, že zatiaľ nepatrí do starého železa. Sám vyhlasuje, že pôjde na etapy, no to by nedávalo zmysel, keďže doslova má jednu z najväčších kariérnych šancí vrátiť sa na stupne víťazov Grand Tour a veríme, že sa o GC aspoň pokúsi.

Za týmito štyrmi pretekármi to začína byť riadne divoké a keďže jasných adeptov na Top 10 nie je ani tých desať, je jasné že nás čaká množstvo prekvapení. Tím Visma napríklad nasadí do boja problémového Ciana Uijtdebroecksa, ktorý dosiaľ v novom drese veľmi nepresvedčil, no ak limituje straty v časovkách, nepochybne má potenciál sa v tejto konkurencii zmestiť do Top 5.

Zvedaví budeme na mnohých odídencov z Ineosu, ktorí dostanú tú príležitosť, kvôli ktorej z britskej zostavy odišli. Daniel Martínez z Bory či Luke Plapp a Eddie Dunbar z Jayca majú šancu zažiariť a uvidíme, či ju využijú. V Bore nastúpia aj s úkazom z Romandie Florianom Lipowitzom, ktorý ak si udrží formu zo Švajčiarska, môže byť serióznym kandidátom na pódium, čo znie až neuveriteľne.


Na Okolo Álp ukázali výbornú formu mladíci Juan Pedro López z Lidlu a Antonio Tiberi z Bahrain Victorious, no a obaja si v máji zaznačia veľký kariérny miľník, keďže po prvýkrát povedú do boja svoje tímy ako lídri. Tiberiho bude istiť aj ostrieľaný Damiano Caruso, ktorému by nemala utiecť elitná desiatka.

Slabšiu štartovú listinu môžu na životný prienik do Top 10 využiť ešte možno Lorenzo Fortunato z Astany, Einer Rubio z Movistaru či Michael Storer z Tudoru, inak už naozaj máme problém vypichnúť potencionálnych GC kandidátov. Na Gire navyše každoročne vidíme aj viacero odstúpení z okruhu lídrov, takže ak sa bude tento trend opakovať aj tento rok, v Ríme môžeme o mesiac vidieť naozaj nečakané konečné poradie.
 
Náš eshop