Orlen Nations GP: Riška získal Ncupové body, slovenský tím piaty medzi družstvami

23.5.2024, 10:00 | Slovensko a Slováci | Katarína Ďurková, SZC
Cyklisti do 23 rokov majú tento rok len Ncupové previerky, vrátane najprestížnejšieho Tour de l’Avenir. Orlen Nations Grand Prix bol prvou z nich. V slovenských farbách sa predstavila dvojica ATT Investments Richard Riška a Matthias Schwarzbacher a štvorica Dukly Banská Bystrica Samuel Kováč, Samuel Tuka, Dominik Dunár a Jakub Galovič.
Poliaci pripravili päť náročných etáp v kopcoch, ktoré rozdelili do troch krajín. Preteky odštartovali v Čechách a po dvoch etapách sa presunuli na Slovensko, s aktívnou organizátorskou spoluúčasťou Slovenského zväzu cyklistiky. Posledné dve etapy sa odohrávali v Poľsku.
Aj keď pódium nám ušlo, slovenská zostava predviedla veľmi peknú tímovú spoluprácu. V konkurencii 25 výberov sveta si naši mladíci odnášajú 5. miesto, predbehli ich iba výbery Belgicka, Talianska, Luxemburska a Francúzska. Richard Riška obsadil v celkovej klasifikácii 18. priečku, čím po troch rokoch získal pre Slovensko tri Ncupové body. Vysoko v celkovej klasifikácii sa umiestnili i Samuel Kováč (22) a Samuel Tuka (29). Tieto výsledky nás posunuli na 12. miesto v rankingu národov U23.
„Ncupov pre cyklistov do 23 rokov je každý rok menej a menej, a tak sa na každom zíde veľmi silná konkurencia. Nehovoriac o tom, že Lang tím, ktorý stojí za Orlenom, ašpiruje na to, byť najväčším a najlepším Ncpom. Z roka na rok sa tieto preteky zlepšujú, na kvalite, zabezpečení, zvyšuje sa počet etáp. Posledné dva roky tomu napomáha aj Slovenský zväz cyklistiky, jedna etapa sa odohráva priamo na území Slovenska, oba ročníky to bolo s dojazdom na Štrbskom Plese," uviedol k Ncupu Jakub Vančo, športový riaditeľ reprezentácie do 23 rokov.
„My vieme, že máme silnú kategóriu do 23 rokov, viacerí z tých chlapcov však ešte len prišli z kategórie juniorov. Čiže nemajú toho za sebou až tak veľa. Skúsenosti z toho, ako sa tvoria preteky, však majú. Vieme vyskladať dobrý tím, a to sa potvrdilo, na výsledkoch to vidno Ešte chýba doladenie súhry tímu, ktorú sa budeme snažiť doladiť do ďalšieho Ncupu. Ten nás čaká už o týždeň, kedy sa predstavíme v Čechách, na klasike v Jesníkoch, s podobnou náročnosťou ako Orlen a aj podobnou konkurenciou ako Orlen. Čo sa týka výsledkov, je to fajn. Body vyjazdil ešte len prvoročák Richard Riška. Bol vždy tam, kde mal byť, a ťažké dojazdy v kopcoch zvládal slušne. Do šprintu sme mali so sebou Schwarzbachera, ktorý sa síce nepresadil ako sme chceli, ale sú to všetko veci, na ktorých vieme pracovať. Pred troma rokmi sme mali osamoteného Kubiša, teraz máme viacerých pretekárov, ktorí vedia či unikať, či jazdiť v kopcoch, šprintovať. Pokiaľ to zosúladíme, je pred nami pár pekných rokov v kategórii U23 a taktiež si vychováme pár elitných silných cyklistov," dodal Vančo.
Konečné poradie Orlen Nations GP
1. RONDEL Mathys Francúzsko 16:52:03
2. ROLLAND Brieuc Francúzsko 00:17
3. WALLENBORN Arno Luxembursko 00:17
4. BRENNAN Matthew Veľká Británia 00:19
5. VERSTRYNGE Emiel Belgicko 00:19
6. WEISS Fabian Švajčiarsko 00:25
18. RIŠKA Richard Slovensko 01:38
22. KOVÁČ Samuel Slovensko 03:07
29. TUKA Samuel Slovensko 05:07
49. SCHWARZBACHER Matthias Slovensko 09:51
63. DUNÁR Dominik Slovensko 14:22
DNF GALOVIČ Jakub Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop