Reakcie po Gire: Thomas išiel na poradie naposledy, Pogačar si verí aj na Tour a Tiberi chce raz Giro vyhrať

27.5.2024, 14:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Úvodná Grand Tour sezóny je za nami. Vyvrcholila epickým šprintérskym súbojom na kockách v tieni jedného zo siedmich divov sveta a pred Koloseom boli následne korunovaní víťaz etapy, celkového poradia i držitelia ďalších pódiových priečok a ďalších dresov. Aké boli reakcie hviezd tohtoročnej cesty okolo Talianska po veľkom rímskom defilé?
Pódium Gira (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

Tretie etapové víťazstvo si v 21. etape uchmatol Tim Merlier z tímu Soudal - Quick-Step, ktorý využil technické finále na pavé a zaskočil cyklámenového Jonathana Milana, čím vyrovnal ich vzájomný súboj v počte víťazných vavrínov na tomto Gire na 3:3.

„Nemal som dnes dobrý deň, včerajšie trápenie na Monte Grappa som cítil v kostiach. V závere rozhodla pozícia a načasovanie. Viem že môj Specialized SL8 je stvorený na jazdu na páve, takže na tých kockách som bol sebavedomý. Bolo to skvelé zakončenie pamätných pretekov. Miloval som každý moment. Ako tím môžeme byť plne hrdí na naše Giro,“ žiaril spokojnosťou po dojazde pre Eurosport Merlier, s ktorým musia byť sponzori dozaista spokojný.

Belgičanovi do veľkej miery pomohli aj problémy jeho najväčšieho súpera. Iba osem kilometrov pred páskou musel totižto Milan meniť bicykel, čo podľa jeho kolegu z Lidl-Trek Daana Hooleho rozhodlo: „Nebol to ani defekt, proste sa mu pokazila reťaz. Museli sme sa presúvať cez celý pelotón, čo nás stálo množstvo energie. Bolo to dosť nešťastné, no on aj tak ešte vládal prísť druhý! Definitívne sme bez toho problému mohli vyhrať, to by bol ešte špeciálnejší záver Gira. Nebudem ale kaziť oslavy, vyhrali sme tri etapy a cyklámenový dres, takže to boli skvelé tri týždne.“
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -


Giro vybavené, ide sa na Tour

V celkovom poradí sa už v posledný deň nič nestalo. Tadej Pogačar úspešne zakončil svoju rúžovú misiu a už sa sústredí na svoj ďalší veľký cieľ: „Nemám slov, bola to pocta stáť tu v rúžovom drese pred bájnym Koloseom. Som šťasný, že žijem práve teraz a robím cyklistiku. Teraz si jeden týždeň oddýchnem a potom začína príprava na Tour, ktorú chcem vyhrať. Myslím že ak tam prídem s týmito nohami, tak to bude vporiadku.“

Pogačarov tím UAE Emirates to v záverečnej etape absolútne nešetril, čo sa nestretlo s pochopením veterána a tretieho muža konečného poradia Gerainta Thomasa. Ten v jeden moment musel komicky pred kamery upokojovať tempo, keďže skrátka nemalo zmysel ísť v ten moment toľko kilometrov pred cieľom tak rýchlo.

„Asi som už starý, ale nechápem, čo sa deje s cyklistikou, keď v 21. etape na Grand Tour na rovine trháme pelotón. Som rád že to je za nami. Veľmi som si užil posledné tri týždne s našou super partiou. Ubehlo to rýchlo, hoci mám zároveň pocit, že od štartu v Turíne ubehli roky. Už sa však teším na Tour de France. Pivá si teda ešte na pár týždňov musím odpustiť, samozrejme s výnimkou dneška. Potom však znova horsa na vysokohorské sústredenie,“ povedal po dojazde Thomas pre Eurosport a následne v rozhovore pre BBC prezradil, že zrejme lídroval naposledy.

„Myslím, že to bol môj posledný pokus o celkové poradie na Grand Tours, hoci už som to v posledných rokoch hovoril neraz. Tentokrát to je ale iné. Mohol som v Ríme ukončiť kariéru, ale ešte mám zmluvu a baví ma čo robím, takže zatiaľ pokračujem, no koniec sa ale blíži. Mám 38 rokov a počas posledných troch týždňov som v nohách už cítil každý jeden z nich.“
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -


Dokázali, že na to majú

Thomasa z druhého miesta v 16. etape zosadil jeho bývalý kolega Daniel Felipe Martínez, ktorý ho následne pred seba nepustil až do Ríma. Kolumbijec tak hneď na prvý pokus v drese Bory dokázal, že dokáže byť konzistentný a má na uchádzanie sa o celkové poradie na Grand Tours.

„Som neuveriteľne spokojný s mojím prvým Grand Tour pódiom. Je to určite najväčší moment mojej doterajšej kariéry. Ako dieťa som o tom často sníval. Je to doslova splnenie sna. Atmosféra v tíme bola úžasná. Hoci som si zaistil pódium pomerne skoro, nebral som ho za samozrejmosť a istotu ani na moment až doteraz. Teraz pôjdem za rodinou a užijem si aj trochu voľného času, čo je vždy dôležité popri profikariére,“ skonštatoval Martínez pre oficiálnu stránku Bory.

Po prvýkrát sa v celkovom poradí na Grand Tour presadil Antonio Tiberi z Bahrain Victorious, ktorý tak ziskom piateho miesta a dresu pre najlepšieho pretekára do 25 rokov zase dokázal, že môže byť pre Talianov nástupcom Nibaliho a po dojazde taktiež nezaprel veľké emócie či ambície: „Je nemožné popísať moje pocity. Prísť do cieľa Gira v bielom drese tu, v mojom domácom regióne, s rodinou a priateľmi pri trase, je to jednoducho sen. Je to však len začiatok. Ďalšie roky svojej kariéry sústredím na snahu získať aj ten rúžový dres.“
 
Náš eshop