Reakcie po šotolinovej etape: Pogačar s Evenepoelom šťuchli Vingegaarda, že nespolupracoval. Dán chcel pri sebe kolegov

7.7.2024, 20:00 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
Na nedeľňajšiu etapu sa dlho čakalo. Prejazdy šotolinovými úsekmi boli highlightom vydareného prvého týždňa 111. ročníka Tour de France. Aj keď napokon paradoxne neznamenali absolútne žiadnu paseku v boji o celkové poradie, stresu sme videli veľa a zároveň aj krásny súboj o etapový triumf z unikajúcej skupiny.
Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard (© A.S.O. / Billy Ceusters)
Iba málokto by bol stavil svoje peniaze na triumf Anthonyho Turgisa v takejto etape. Vieme, že francúzsky klasikár z TotalEnergies býva dobrý na Paríž - Roubaix, ale jeho potenciál na šotoline nebol nikdy odhalený, keďže jeho tím nedostáva pozvánky na Strade Bianche. A treba povedať, že ani dnes nebol najsilnejší v skupine, ktorá prišla do cieľa, no najšikovnejší - málo odpracoval, šetril sa, stavil to na to, že mu súperi dostihnú konkurentov a napokon sa radoval. Taká býva cyklistika.
"Je to úplne šialené. Roky jazdím Tour, toto je moja siedma, a do každej som šiel s tým, že chcem vyhrať etapu. Vyhral som už kadečo, ale toto mi strašne chýbalo. A ešte sa mi podarilo zvládnuť tkúto legendárnu etapu. Bol som v skupine s mnohými šampiónmi. Očakával som aj Stuyvenov atak, ale vedel som o svojich možnostiach a že ma musia ostatní doviesť na pásku, aby som pošetril a mal šancu," priznal pasívnu taktiku a vyčkávanie 30-ročný pretekár v rozhovore pre oficiálneho vysielateľa po etape.
Anthony Turgis v cieli (© A.S.O. / Charly Lopez)
Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers) bol v cieli veľmi sklamaný, nenačasoval špurt dobre a vie, že túto šancu mal využiť. "Bolo to veľmi ťažké. Ráno som vážil menej ako 57 kíl a keď potom štyri a pol hodiny máte priemerný výkon 280 wattov, je to veľa. Vedel som, že Stuyven je z nás najsilnejší, a tak som dúfal, že ho spoločne nejako dobehneme. Je to lotéria. A ten špurt, no čo už poviem," vravel zarmútene pre britskú televíziu ITV.
Veľmi sklamaní boli v cieli v Lidli - Trek. Jasper Stuyven šiel celý deň výborne a zdalo sa, že jeho atak 12 km pred cieľom bude rozhodujúci. Súperi na neho vôbec nereagovali a skúsený Belgičan bol blízko triumfu, no napokon ho skupina dobehla, pretože netaktizovala a nezmierila sa so situáciou. Proti Stuyvenovi hral aj silný protivietor. Taktiku vysvetľoval športový riaditeľ Steven de Jongh: "Mysleli sme si, že v špurte asi Jasper nevyhrá a navyše za nimi bola veľmi silná skupina s Girmayom a MVDP. Museli sme to teda skúsiť takýmto atakom. Veľmi nás škrie, že to nevyšlo, bolo by to úžasné. Po tom Jasperovom páde na Dwars door Vlaanderen by som nepovedal, že to dnes takto zvládne. Za nás poviem, že to bola pekná etapa pre itinerár Tour."
Jasper Stuyven (© A.S.O. / Billy Ceusters)
Biniam Girmay prechádza touto Tour ako nôž maslom. Eritrejčan bojuje ako Peter Sagan takmer vo všetkých etapách mimo horských a aj dnes získal body do zelenej súťaže za ôsme miesto a vyhratý špurt druhej skupiny. Pred Jasperom Philipsenom má už 96-bodový náskok, čo je úžasná pozícia pred druhým týždňom. "Zo začiatku boli tie gravelové úseky zábavou, ale akosi mi došli sily. Už som myslel, že dôjdem v grupette. Ale nejako som sa zmátoril a vravel si, že mám šancu na body do súťaže. Dostal som sa ešte do skupiny, ktorá takmer bojovala o víťazstvo. Fajn. Bol to perfektný týždeň. Veľmi som si ho užil a môžem byť spokojný mentálne aj fyzicky."
Pred etapou bol na papieri najväčším favoritom Mathieu Van der Poel, ktorý je v týchto terénoch veľmi silný a nemusel riešiť tímové úlohy napríklad ako jeho večný rival Wout Van Aert. Dnes však nemal až také nohy, aby sa mu podarilo doskočiť do skupiny pôvodného úniku, ktorú už občas tá jeho partia videla pred sebou. Atakoval 42 kilometrov pred cieľom, zrejme neskoro. "Bolo veľmi ťažké odísť tej skupine s Pogačarom a spol. Oni chceli ísť čo najrýchlejšie a skoro pri každom útoku by vyrazili za mnou, aby mohli získať nejaké sekundy. Využil som menšiu chvíľu kľudu, no už to nestačilo na úplné čelo. Neberiem to ale tragicky, bol to dobrý deň," vravel pre holandskú televíziu NOS.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Tadej Pogačar  (UAE Emirates) bol na viacerých gravelových úsekoch veľmi aktívny a skúšal rozbiť skupinu favoritov. Dnes ale, narozdiel od Galibiera, bola Visma veľmi silná a úmysly na zväčšenie náskoku mu súperi zatrhli. "Bola to dnes zábava. Bolo tam veľa prachu, piesku, hliny, všetkého. Bolo nemožné vidieť poriadne pred seba. Dôležité boli inštinkty. Som šťastný ako celkovo dopadol tento týždeň. Som vo skvelej forme," vravel pre web organizátora.
Líder pretekov si ešte šťuchol do súperov z Vismy: "Myslím si, že Visma sa úplne koncentruje na mňa, ale podceňuje ostatných pretekárov ako Primož alebo Remco. Stále len nasledujú mňa a keď ma dobehnú, potom mi nestriedajú, čo logicky pomáha týmto súperom z ostatných tímov. Veď ak by so mnou Jonas spolupracoval, mohli sme si vybudovať náskok spolu. Ťažili by sme z toho obaja," zašpekuloval si Pogačar.
Tadej Pogačar (© A.S.O. / Billy Ceusters)
Skupine favoritov to 80 km pred cieľom trochu prekvapujúco skúšal druhý muž poradia Remco Evenepoel (Soudal - Quick-Step). Chvíľu si aj budoval náskok, kým na šotolinovom úseku nezabral Pogačar a dotiahol k Belgičanovi ostatných. "Cítil som sebadôveru a poznal trasu, tak som to vyskúšal. Myslím si, že to bol odo mňa dobrý pokus, pretože som nastúpil v najťažšej gravelovej sekcii, kde sa mohlo hocičo udiať, a ak by sa mi podarilo doviesť sa do skupiny predo mnou, mohli by sme mať šancu dôjsť do cieľa. Veď tie skupiny to aj dokázali. Tiež ma zaujalo, že keď ma Tadej s Jonasom dobehli, tak Tadej chcel ísť, ale Jonas nespolupracoval. Neviem, aké tam majú plány..."
V tábore Jonasa Vingegaarda (Visma | Lease a Bike) panovali asi najväčšie obavy, ako si poradí s touto zradnou etapou. Dvojnásobný víťaz Tour sa poriadne zaťal a zvládol tento dôležitý deň veľmi dobre, hoci, ako ste čítali, súperi mu vyčítali pasivitu a úplne defenzívnu taktiku, hoci je tretí v celkovom poradí, nevedie. "Keď Tadej nastúpil na jednom z tých šotolinových úsekov, nebolo to pre mňa dobré, lebo tam boli nepríjemné kamene a pri mojej váhe je ťažké kontrolovať bicykel na takomto teréne. Našťastie som mal skvelých tímových kolegov, ktorí boli vždy pri mne. Nechcel som dnes útočiť, lebo som chcel mať pri sebe kolegov, ktorí to v takomto teréne výborne zvládajú," vravel pre Wielerflits.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Výsledky 9. etapy
1. TURGIS Anthony TotalEnergies 04:19:43
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:00
3. GEE Derek Israel - Premier Tech 00:00
4. ARANBURU Alex Movistar Team 00:00
5. HEALY Ben EF Education - EasyPost 00:00
6. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan 00:00
7. ROMO Javier Movistar Team 00:12
8. STUYVEN Jasper Lidl - Trek 00:18
9. GIRMAY Biniam Intermarché - Wanty 01:17
10. MATTHEWS Michael Team Jayco - AlUla 01:17
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 35:42:42
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:33
3. VINGEGAARD Jonas Visma | Lease a Bike 01:15
4. ROGLIČ Primož link ikonka Red Bull - Bora 01:36
5. AYUSO Juan UAE Team Emirates 02:16
6. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 02:17
7. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 02:31
8. LANDA Mikel Soudal Quick-Step 03:35
9. GEE Derek Israel - Premier Tech 04:02
10. JORGENSON Matteo Visma | Lease a Bike 04:03
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GIRMAY Biniam Intermarché - Wanty 224
2. PHILIPSEN Jasper Alpecin - Deceuninck 128
3. ABRAHAMSEN Jonas Uno-X Mobility 107
4. TURGIS Anthony TotalEnergies 96
5. DE LIE Arnaud Lotto Dstny 92
6. COQUARD Bryan Cofidis 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. ABRAHAMSEN Jonas Uno-X Mobility 33
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 20
3. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ 16
4. VINGEGAARD Jonas Visma | Lease a Bike 15
5. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 12
6. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 10
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 35:43:15
2. AYUSO Juan UAE Team Emirates 01:43
3. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 01:58
4. JORGENSON Matteo Visma | Lease a Bike 03:30
5. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 05:20
6. HEALY Ben EF Education - EasyPost 06:40