Najdôležitejšie udalosti 12/2013

26.3.2013, 23:00 | Aktuality zo sveta |
Novinky po týždni prinášajú ďalšie zaujímavé informácie. Tentokrát o našom najväčšom cyklistickom podujatí, ale aj o hľadaní talentov na východe či problémoch legendy.
 
 

Kanibal s mašinkou

 

merckx-kanibalZdravie je najdôležitejšie. Vedel by o tom porozprávať aj legendárny Eddy Merckx. Svetové aj európske médiá totiž obletela správa, že "Kanibal", ktorý kedysi ničil svojich súperov jedného za druhým, teraz musel bojovať proti inému protivníkovi. Informácie síce hovoria, že ide len o preventívny zásah, ale od minulého týždňa má Eddy na srdci kardiostimulátor. Merckx prezradil, že už od narodenia mu srdce bije menej ako 40-krát za minútu. A to mal byť aj dôvod, prečo mu špecialisti odporučili tento krok, aby predišiel ťažkostiam predovšetkým v noci.

 

Oficiálna diagnóza jeho stavu znie: neobštruktívna hypertrofická kardiomyopatia a strojček mu voperoval jeho priateľ Johan Van Lierde. Eddy však aj napriek týmto problémom bojoval vo svetovom pelotóne na jednotku. Historické zápisy neustále pripomínajú, že tento fenomén dokázal na legendárnej Tour zvíťaziť až päťkrát.

 

 

Globálna cyklistika

 

To, že aj cyklistika sa globalizuje, nie je nič nové. Nakoniec preteky už máme na všetkých možných aj nemožných kontinentoch. Nehovoriac o Číne. A práve Čína je aj zdrojom skvelých športovcov v rôznych disciplínach. Zaujímavé je, že práve športovcov tejto národnosti sa rozhodol presadiť holandský tím Argos-Shimano.

 

Ešte mal dve voľné miestenky na svojej súpiske a jednu z nich sa rozhodol ponúknuť čínskemu pretekárovi Sing Jen-Tungovi. K tímu by sa mal pripojiť na budúci mesiac. Vedenie tímu už s jedným Číňanom skúsenosti má. Čcheng Ťi údajne na európskom kontinente urobil veľké pokroky. S Jen-Tunbom má manažment tímu veľké plány. Tvrdí, že ho chce dostať na pódium.

 

 

Okolo Slovenska 2013

 

okolo-slovenska-2Preteky Okolo Slovenska vstúpia tento rok do 57. ročníka a najnovší ročník by mal splniť aj posolstvo samotného názvu. Inak povedané, v poslednej dobe sa predovšetkým fanúšikovnia na východnom Slovensku sťažovali, že ich organizátori obchádzajú a tento rok by mali byť ich žiadosti vypočuté.

 

Ako sme Vás už informovali, štartovať by sa malo štvrtého júna v Košiciach. Tie sú tento rok Európskym hlavným mestom kultúry a ich Hlavná ulica by mala byť dejiskom otváracej časovky, respektíve predpoludňajšieho prológu. Ešte v ten istý deň popoludní pôjde pelotón do Humenného, kde je cieľ prvej etapy.

 

Na ďalší deň cyklisti prejdú z východu na Liptov. Konkrétne druhá etapa povedie zo Stropkova do Liptovského Hrádku. Tretia etapa je na programe šiesteho júna z L. Hrádku do Trenčína. Na ďalší deň cyklisti dorazia do hlavného mesta a v okolí Bratislavy bude aj posledná piata etapa ôsmeho júna.

 

Podrobnosti o etapách, presný rozpis a profily budú k dispozícii v nasledujúcich týždňoch. Preteky si počas svojej existencie vybudovali dobré meno a veľký záujem potvrdzuje aj 40 - 50 tímov, ktoré sa hlásia. Toto je veľká výhoda pre organizátorov, pretože si môžu vybrať dvadsať najlepších, čo na druhej strane znižuje šance Slovákov na podujatí.

 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop