Prvé dva týždne na Gire jasne v réžii Vincenza Nibaliho

20.5.2013, 13:52 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Doterajších pätnásť etáp na Giro d'Italia 2013 potvrdilo atraktivitu týchto pretekov, počas ktorých si fanúšikovia cyklistiky rozhodne prišli na svoje. Preto sme pripravili stručný pohľad na niektoré zaujímavé udalosti.

 

Psie dni. Ak by sme sa spýtali pretekárov, čo ich najviac vytočilo počas prvých dvoch týždňov na Giro d'Italia, určite by odpovedali, že počasie. A Bradley Wiggins by toto vyhlásenie podpísal vlastnou krvou. Dážď, chlad, zima boli najväčšími súpermi pelotónu. Úzke talianske cesty s množstvom zákrut a technických pasáží sa pod vplyvom dažďu menili v mnohých prípadoch na klzisko. Kopcovitý a zvlnený profil úvodných etáp pripomínajúci jarné klasiky, ktoré mali pripraviť pretekárov na rozhodujúcu bitku vo vysokohorskom prostredí, sa vďaka nepriaznivému počasiu takmer vyrovnali epickému výstupu na Galibier. Akoby si to chcela príroda v predstihu vynahradiť, pretože počas alpského víkendu, ktorý mal rozdať dôležité karty pre adeptov na celkové víťazstvo, práve stúpanie na Galibier bolo skrátené o štyri kilometre kvôli lavínovému nebezpečenstvu a z itinerára bol úplne vyhodený prechod cez Sestriere.

 

Chladné počasie spôsobilo doslova hromadnú epidémiu v pelotóne, keď sa zdravotné komplikácie nevyhli ani tým najlepším pretekárom. Problémy mali aj Paolo TiralongoFabio Aru, ktorí sú dôležití domestici do hôr pre Vincenza Nibaliho, čo hneď využil tím Sky na mediálnu prestrelku, že Astana nemá takú silnú zostavu, ako sa zdá, pretože Nibali dorazil do cieľa deviatej etapy takmer bez tímovej podpory. V britskom tíme trpeli na prechladnutie napríklad Dario CataldoBradley Wiggins.

 

Odstúpenie Wigginsa a Hesjedala. Džentlmenské. Tridsaťtriročný Brit nezdupkal z pretekov okamžite po nepresvedčivých výkonoch (mierne povedané), ktoré boli spôsobené viacerými hesjedal-ryder-1príčinami, ale udržiaval si pozitívny prístup, pokiaľ to len bolo možné, ale po dvanástej etape prišlo definitívne rozhodnutie, že opúšťa prvú Grand Tour v sezóne. V priebehu druhého týždňa vyšlo na povrch, že zápasil s prechladnutím a dýchacími problémami, a keď sa nestačil v dvanástej etape v daždivom počasí dotiahnuť na pelotón na rovnej ceste, nebolo inej možnosti, ako odstúpiť. Športový riaditeľ tímu Sky Dave Brailsford povedal, že to nebolo, ako keď si niekto zlomí kľúčnu kosť a okamžite vie, že je koniec. K Wigginsovým problémom museli postupovať citlivo.

 

Tridsaťdvaročný obhajca prvenstva Ryder Hesjedal na Giro d´Italia najskôr výrazne stratil v individuálnej časovke, aby potom úplne vybuchol nasledujúci deň, keď na favoritov nestačil na stúpaní štvrtej kategórie. Od tej chvíle sa jeho cyklistický prejav neustále zhoršoval, až napokon podobne ako Wiggins nenastúpil na štart trinástej etapy. Hesjedal nechcel opustiť Giro z úcty k týmto pretekom, svojmu tímu a fanúšikom, ale podľa vlastných slov sa cítil slabý, prázdny a bezradný, pretože vôbec nevedel, čo spôsobuje jeho fyzické problémy. Nemohol jazdiť na plný plyn a bol z toho sklamaný.  

 

Živelné pretekanie. Ani jeden deň si nemohol byť nikto istý, ako bude prebiehať nasledujúca etapa. Živočíšna jazda takmer celého pelotónu robila z novinárskych prognóz trhací kalendár. Samozrejme, okrem hromadných špurtov. Nie nadarmo sa Wiggins vyjadril, že kontrolovať priebeh etáp a vôbec celých pretekov je omnoho náročnejšie na Gire ako na Tour de France. Akoby bolo pre tím Sky pozitívnou správou, že sa Nibali obliekol do ružového trička po časovke jednotlivcov, keď Wiggo zajazdil „normálny“ čas. Všetko predsa zostane na pleciach Astany. Pre dramatický priebeh podujatia bolo rozhodujúce víťazstvo tímu Sky v TTT už v druhej etape, po ktorej sa do ružového trička obliekol pre nepresné čítanie pravidiel Salvatore Puccio namiesto plánovaného Daria Catalda. Keď k tomu prirátame dlhú časovku jednotlivcov, ostatní cyklisti nemali dôvod čakať až na vysokohorské stúpania, aby podkúrili Wigginsovi a mašine nebeského tímu.

 

Už v tretej etape zaútočil Hesjedal na poslednom klesaní a museli ho nasledovať všetci adepti na celkové víťazstvo, čo napokon vyústilo do záverečného šprintu malej skupiny. Wiggins mal v zjazde menšie problémy, ktoré ho však nestáli žiadnu časovú stratu. Už v ďalšej etape si však pripísal sedemnásťsekundové manko, keď sa v daždivom počasí pri hromadnom dojazde pohyboval takmer na konci pelotónu, kde ho pri príchode do cieľa zastavil pád. Ostatní favoriti vycítili Wigginsove ťažkosti pri klesaniach na mokrých cestách a v ôsmej etape finišujúcej v Pescare túto jeho nespôsobilosť dokonale využili. V upršaných podmienkach zaútočil v jednom zjazde NibaliWiggo nebol schopný reagovať. O talianovom veľkom odhodlaní svedčí fakt, že keď pri svojom útoku spadol, okamžite vyskočil naspäť na bicykel a upaľoval ďalej. V tom istom zjazde sa pošmykol aj britský šampión, ale za nič na svete nebol ochotný sťahovať svoju stratu a do cieľa to dojazdil "ako baba".

 

Dominantný Nibali. Jazdec tímu Astana nemal v doterajšom priebehu pretekov slabú chvíľku a podľa jeho spôsobu jazdy to nevyzerá, žeby mal nejakú slabinu. Nenaplnili sa ani obavy z dlhej nibali-giro-ruzovyčasovky, po ktorej sa dokonca obliekol do ružového trička. Vždy bol vpredu počas rozhodujúcich okamihov, nikdy nezaváhal a agresívnou jazdou si postupne zveľaďoval svoj náskok. Jeho sebavedomý prejav bije do očí celému pelotónu a každému je jasné, že Žralok len tak ľahko nepustí korisť zo svojich zubov. Na stúpaní Jefferau úspešne útočil ako držiteľ ružového trička. Rodený Sicílčan ani nevie jazdiť defenzívne. V stúpaniach sa vyrovná všetkým favoritom a keď sa doliečia jeho kľúčoví domestici, bude ešte silnejší.

 

Cadel Evans prišiel do Talianska so skromnými cieľmi, ale postupne sa rozjazdil k perfektným výkonom, ktoré ho ihneď predurčili na minimálne pódiové umiestnenie. Po tom, čo BMC zaváhal v tímovej časovke, sa tridsaťšesťročný Austrálčan výbornou pozičnou jazdou v záveroch etáp prepracoval až na druhé miesto priebežnej klasifikácie. Aj keď v štrnástej etape nestačil na Nibaliho záverečný atak na Jefferau, jeho výkony zvyknú gradovať ku koncu trojtýždňových pretekov, takže sa určite môžeme tešiť na nejedno skvelé vrchárske predstavenie. Rigoberto Uran sa po odstúpení Wigginsa stal lídrom tímu Sky. Nebyť jeho nútenej pomoci pre Wigga v siedmej etape, mohol byť na tom časovo ešte lepšie. Mladý Kolumbijčan podáva zatiaľ vynikajúce vrchárske výkony a budeme veľmi zvedaví, ako si poradí z doteraz nepoznanou pozíciou lídra tímu. Lebo nie je to isté byť výborným vrchárom ako výborným lídrom, ktorý musí dokázať vyhrávať aj tie najväčšie preteky.

 

Skvelé výkony podáva Mauro Santambrogio, ktorý ako jazdec talianskeho kontinentálneho tímu Vini Fantini okupuje štvrtú priečku. Bývalý pomocník Evansa ukoristil štrnástu etapu a zatiaľ sa dokázal udržať medzi najlepšími. Výborné chýry potvrdil aj Carlos Betancur, ktorý si útočí kedy a ako sa mu zachce a za to bol odmenený tromi pódiovými umiestneniami a dresom pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. Jeho veľkým konkurentom v tejto súťaži je poľský pretekár Rafal Majka, ktorý je lídrom tímu Saxo-Tinkoff a na veľké prekvapenie zohráva v týchto pretekoch podstatnú úlohu.

 

One-man-show. Mark Cavendish bije svojich súperov v hromadných šprintoch hlava-nehlava. A je mu jedno, či sa musí v záverečných metroch spoľahnúť len sám na seba ako v prvej etape alebo mu špurt rozbehne Gert Steegmans. Britský rýchlik štyrmi víťazstvami dokonale demonštroval, kto je v Taliansku najrýchlejší. Jeho tím OPQS vykonáva počas etáp, ktoré si zvolil za svoj cieľ, obdivuhodnú prácu na čele pelotónu pre svojho lídra. Cavendish sa vyjadril, že po takýchto výkonoch svojich spolujazdcov mu nezostáva nič iné, ako vyhrávať.

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop