Ag2r sa nepredstaví na Critérium du Dauphiné kvôli dopingovým trestom

22.5.2013, 22:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Francúzske zoskupenie Ag2r La Mondiale zažíva v týchto dňoch zmiešané pocity. Na jednej strane sa môžu predstavitelia a priaznivci tohto tímu tešiť z výborných výsledkov na Giro d'Italia v podaní Carlosa BetancuraDomenica Pozzoviva, ktorí aktuálne okupujú siedmu a jedenástu priečku v celkovom poradí. Naopak, veľkú starosť im robí potvrdený dopingový nález Sylvaina Georgesa, ktorý bol pozitívne testovaný 10. mája a pred jedenástou etapou 15. mája musel spomínané preteky predčasne opustiť.

 

georges-sylvain-sagan-velitsV prípade tohto francúzskeho tímu sa však nejedná o bežnú dopingovú záležitosť. Ag2r je členom Hnutia za vierohodnú cyklistiku (MPCC). Jedným zo základných princípov tohto hnutia je pravidlo, že každý tím, ktorý bude mať počas dvanástich mesiacov dvoch dopingových hriešnikov vo svojich radoch, sám sebe pozastaví súťažnú činnosť na dobu ôsmich dní od začatia najbližšieho preteku World Tour. Toto pravidlo sa však netýka účasti na Grand Tour. To znamená, že akonáhle sa objaví druhý dopingový prípad v nejakom tíme za posledný rok, toto zoskupenie sa nemôže zúčastniť najbližších pretekov World Tour. Práve prípad Sylvaina Georgesa je takéto porušenie dopingových pravidiel, ktoré bude stáť Ag2r účasť na Critérium du Dauphiné. 

 

Georges bol pozitívne testovaný na zakázanú látku Heptaminol. Dvadsaťosemročný francúzsky cyklista povedal: "Vzal som Ginkol Fort, ktorý je voľne dostupný bez lekárskeho predpisu. Zdá sa, že tento liek obsahuje malú dávku zakázanej látky Heptaminol, o ktorej som nikdy predtým nepočul. Neštudoval som zloženie lieku a ani som to nekonzultoval s lekárom predtým, ako som si ho vzal. Hlúpe.“ Keďže aj B-vzorka potvrdila výskyt zakázanej látky, prípadu sa zhostila domáca cyklistická federácia a UCI. Sylvain Georges sa obhajuje: "Vždy som nenávidel doping. Chcem sa ospravedlniť svojmu tímu a sponzorom za negatívnu publicitu, ktorá z toho vyplynula. Nikdy som sa nepokúšal podvádzať a urobím všetko pre to, aby som to dokázal.“ Ešte na jeseň minulého roku bol obvinený z užívania EPO iný pretekár tohto tímu Steve Houanard, ktorý si momentálne odpykáva dvojročný trest. Preto je Georges druhý.

 

Tímový riaditeľ Vincent Lavenu, ktorý je zároveň zakladajúcim členom MPCC, prebral za tím všetku zodpovednosť, ktorá vyplýva z členstva v tomto hnutí. Napriek tomu, že účasť v MPCC je dobrovoľná a členovia sa nenútene rozhodli dodržiavať prísnejšie dopingové pravidlá, aké stanovuje UCIWADA, Lavenu sa postavil k chúlostivej veci priamo - francúzske zoskupenie sa lavenu-vincentskutočne nepredstaví na Critérium du Dauphiné, čo bolo pre Ag2r vždy druhým vrcholom sezóny po Tour de France. "Je to rana pre jazdcov, športový manažment a partnerov tímu. Plníme si svoje záväzky voči MPCC a bojujeme proti dopingu, aj keď je to ťažké a ste potrestaný. Dodržiavame pravidlá tak, ako sú napísané. Seba-suspenzácia je tým správnym krokom, ktorý ukazuje, že Ag2r La Mondiale si stojí za svojím presvedčením. Houanard urobil závažnú chybu a Sylvain sa dopustil nedorozumenia vo svojom profesionálnom živote. A tieto skutočnosti nemôže nič zmeniť,“ zhodnotil Lavenu. Ag2r bude na Dauphiné chýbať prvýkrát vo svojej dvadsaťdvaročnej histórii.

 

Lenže týmto sa ich komplikácie zďaleka nemusia končiť. Critérium du Dauphiné štartuje druhého júna a odvtedy začína platiť ich osemdňová suspenzácia. Ďalšie World Tour preteky Okolo Švajčiarska však otvoria svoje brány už ôsmeho júna, takže teoreticky by mal zákaz platiť aj počas prvých dvoch etáp vo Švajčiarsku. Vincent Lavenu je však presvedčený, že zákaz sa vzťahuje len na jedny preteky. Nechajme sa prekvapiť, ako si nakoniec poradia s touto komplikovanou situáciou samotné profi tímy. Či dôjde k nejakým protestom, alebo nie.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop