Pády, pády, pády (lazaret po 5. etape)

4.7.2013, 08:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Pády neprestávajú stresovať cyklistov na Tour de France. V piatej etape sme videli na záverečných kilometroch ďalšie dva hromadné.
 
Maxime Bouet (Ag2r) si zlomil ľavé predlaktie a musel odstúpiť z pretekov. Nacer Bouhanni (FDJ) nielenže počas celého dňa zápasil so žalúdočnými problémami, ale tristo metrov pred cieľom padol, keď ťukol do Mattea Trentina (OPQS), ktorý si poranil pravé koleno. Van Garderen (BMC) mal smolu na poslednom stúpaní, pretože v momente, keď si preberal bidón od svojho kolegu, sa odohral prvý z hromadných pádov a jednou rukou to nestačil ubrzdiť. Záverečný pád tristo metrov pred cieľom posadil na zem aj Naira Quintanu (Movistar), ale tak ako mladý Američan, aj on bude v poriadku.
 
Jazdci tímu RadioShack včera padali už päťdesiat kilometrov pred cieľom. V jednom momente pelotón začal brzdiť a niektorý z pretekárov narazil zozadu do Andreasa Klödena, ktorý zas zvalil na zem svojho kamaráta Haimara Zubeldiu. Nemecký veterán musel meniť len bicykel, no Zubeldia ako jazdec číslo dva tohto tímu pre celkovú klasifikáciu bol ošetrený u lekára pretekov. Až v cieli sa zistilo, že si zlomil prst na ľavej ruke. Podľa tímového lekára, či bude španielsky borec pokračovať v pretekoch, závisí od bolesti, ktorú bude pociťovať.
 
Ani Garmin-Sharp nemal včera pokojný deň. Christian Vande Velde padol na Col de la Gileste, keď nestačil zareagovať na zrážku pretekárov, ktorá sa stala tesne pred ním. Americký jazdec má poranený krk, ale čo je ešte horšie, uvoľnila sa mu skrutka v kľúčnej kosti, ktorú má v tele po predchádzajúcom zranení. Podľa tímového lekára budú túto nezvyčajnú zdravotnú komplikáciu pozorne sledovať a až pred šiestou etapou sa rozhodnú, ako ďalej postupovať. Takisto Ryder Hesjedal sa nevyhol záverečnému pádu a v cieli mu diagnostikovali zlomené rebro. Garmin-Sharp však okamžite vydal vyhlásenie, že to zranenie pochádza ešte z prvej etapy. Zlomené rebro mu nezabraňuje pokračovať v pretekoch, len spôsobuje nepohodlný pocit na bicykli. To však stačí na to, aby sme reálne zhodnotili, že boj o pódium u Kanaďana pri takomto zranení nebude reálny.
 
 
AKTUALIZÁCIA:
Jurgen Van Den Broeck z tímu Lotto-Belisol končí na Tour de France! Belgická nádej, ktorá sa zameriavala na minimálne zopakovanie svojho minuloročného štvrtého miesta v celkovej klasifikácii, odstupuje z pretekov kvôli zranenému kolenu, ktoré Van Den Broeck utrpel v hromadnom páde v závere včerajšej etapy. Lekár tímu Jan Mathieu: "Ihneď po včerajšej etape sme mu poskytli prvú pomoc, pretože jeho koleno bolo veľmi opuchnuté  a plné modrín. Stále sme si však mysleli, že bude môcť štartovať. Ráno sme mu však vytiahli vodu z kolena, čo poukazuje na to, že má vnútorné zranenia.“ Marc Sergeant, manažér tímu: "Sú to naozaj krušné chvíle pre náš tím. Jurgen sa plne sústredil na Tour a v priebehu troch rokov musí druhýkrát odstúpiť z týchto pretekov kvôli pádu. Často sme počúvali pred štartom, či je dobré mať dvoch lídrov. Na našej snahe vyhrávať s Andrém etapy sa nič nemení.“ Tridsaťročný smoliar bol na priebežnom trinástom mieste so stratou sedemnásť sekúnd.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop