Najdôležitejšie udalosti týždňa 1/2014

6.1.2014, 16:00 | Aktuality zo sveta |

Vianočné a silvestrovské obdobie prinieslo len minimum prevratných informácií v cyklistike. Dalo však nádej Chrisovi Hornerovi. Naopak Samu Sanchéz stále istotu nemá. Štyby potešil fanúšikov aj v zime. Dnes dvojtýždňový sumár 52/2013 a 1/2014.

 

 

Konečne práca pre Hornera?

 

Víťaz Vuelty 2013 Chris Horner by mal mať konečne prácu. Hovorí sa o jeho príchode do dánskeho kontinentálneho tímu Christina Watches. Už to mal potvrdiť aj manažér tímu Claus Hembo dánskym médiám. Hembo ďalej hovorí: "Komunikovali sme pár dní a teraz som povedal jeho manažérovi, že máme záujem. Sme poctení, ukazuje sa, že máme medzinárodný význam."

 

Tím tiež avizuje, že potrebuje zohnať ďalšie sponzorské peniaze, aby s Hornerom mohli podpísať zmluvu. Malo by ísť zhruba o 270 tisíc, čo ale podľa manažéra Hemba neznamená, že toto bude Chrisov plat. Tvrdí, že ide o peniaze, ktoré ešte potrebuje tím.

 

Christina Watches je veľmi zaujímavý celok, ktorý sa pred dvoma rokmi ukázal aj na Okolo Slovenska. V budúcnosti by mohol urobiť aj dieru do sveta. Momentálne za tento tím jazdí horner-chris-2013napríklad Stefan Schumacher, ktorý podpísal zmluvu na sezónu 2014. V tíme súťažil aj Michael Rasmussen, ktorý sa chce po dopingovom zákaze vráti ako športový riaditeľ tímu. To však môže byť najskôr v roku 2015, kedy mu trest vyprší. Ani takáto zostava však neznamená, že sa tím dostane na niektoré veľké preteky. Ohajoba triumfu na Vuelte či boje o Giro alebo Tour de France zostávajú pre Hornera už nedostupné. Samozrejme, ak oňho neprejaví záujem niektorý World Tour tím. To sa ale prevdepodobne nestane, keďže ho už odmietli Trek, Europcar a Lotto pre vysoké platové nároky.

 

 

Sánchez stále bez roboty...

 

Ešte pred koncom roka sme u nás písali, že o Samuela Sáncheza mal mať záujem špičkový tím a táto informácia sa má mediálne oznámiť v januári. Medzičasom sa začali šíriť informácie, že tím s ktorým Samu podpíše zmluvu je Tinkoff-Saxo. Po vlastníckych zmenách a ovládnutí Tinkovom údajne sám ruský boháč jeho príchod stopol. Tinkov to však poprel a cez svojho právnika odkázal, že Sanchézovi zmluvu nikdy neponúkli. Zároveň na verejnosť preniklo, že rokovania s pretekárom boli, ale to je vraj ešte ďaleko od toho, aby sa dalo hovoriť o podpise.

 

Zahraničné médiá okamžite do prípadu začali ťahať aj Sánchezovho kamaráta Alberta Contadora. Ani z neho však nedokázali vytiahnuť zásadnejšiu a zlomovú informáciu. Alberto povedal len toľko, že Samu je výborný pretekár a dobre spolu vychádzajú. V akom stave je jeho komunikácia s tímom presne nevedel. Alebo nechcel povedať... Zároveň sa rečnícky opýtal, kto by nechcel mať v tíme pretekára takých kvalít, ako je Sánchez.

 

Faktom je, že Riisovi by Samu do tímu zapasoval. Rogers zrejme dostane po klenbuterolovej kauze zákaz a zostava Kreuziger, Roche, Sanchéz, Contador by dokázala poriadne zavariť či už Sky, ale aj čoraz silnejšiemu Movistaru. Nehovoriac o tom, že Alberto tento týždeň jasne oznámil svoj hlavný sezónny cieľ slovami: "Idem na Tour vyhrať."

 

Uvidíme ako to dopadne. Pre Sáncheza to nie je jednoduchá situácia. Navyše už aj Colombia, o ktorej sa hovoril, že by mohla prijať pretekára pod svoje krídla, potvrdila, že posun okolo neho z jej strany nenastal.

 

 

Cyklokros Štybarovi stále sedí

 

Keď Zdeněk Štybar oznámil, že tento rok v rámci cyklokrosovej sezóny odjazdí šesť pretekov, všetci sme sa potešili a boli sme zvedaví, ako sa mu bude dariť, keď sa na tento šport prestal vyslovene špecializovať a berie ho predovšetkým ako špičkovú prípravu na novú sezónu.

 

Bývalý a až dvojnásobný majster sveta Elite bojoval ako sa patrí. Premiéra v Essene znamenala ôsme miesto. Nasledovali preteky Svetového pohára v Zoldere, a tam skončil už na pódiu. Dlho sa držal v boji o víťazstvo, nakoniec chybne nacvaknutý pedál znamenal tretie miesto. Potom prišli preteky v Loenhoute a piate miesto.

 

Vytúžené víťazstvo prišlo v belgickom Bredene, kde sa okrem iného súťaží aj o skúter Vespa. Zdeněk ho vyhral už tretíkrát v kariére. Celkom dobre sa mu darilo aj v pretekoch Superprestige v Diegeme pod umelým osvetlením, kde vybojoval štvrté miesto. Posledné cyklokrosové vystúpenie v Baale znamenalo skvelé druhé miesto. Porazil ho len legendárny Sven Nys. Ak si kladiete otázku, či Štybyho ešte uvidíme na majstrovstvách sveta v Hoogerheide, odpoveď znie, možno. Zdeněk sa pre svoju internetovú stránku vyjadril, že by tam rád išiel, ale záležať bude na množstve okolností.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop