Austrália a Argentína videli prvých víťazov sezóny

28.1.2014, 10:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Otvárací týždeň cyklistickej sezóny odštartoval dvomi podujatiami vo vzdialených končinách, na ktorých sme mohli sledovať jednak ďalšie galapredstavenie kolumbijského zázraku a zároveň prežiť napínavú bitku o sekundy na nevyspytateľných austrálskych terénoch. Okrem toho začal Peter Sagan budovať formu na klasiky a Michael Kolář si zas odjazdil svoju veľkú premiéru.

 

 

Strhujúce austrálske koncovky etáp

 

Tohtoročná edícia Tour Down Under len potvrdila, že to už zďaleka nie je podujatie, na ktorom vyhráva najhúževnatejší šprintér. V tomto roku len dve etapy zavŕšil hromadný dojazd, pretože závery tých ostatných boli oživené krátkymi, no prudkými kopcami alebo končili v miernom stúpaní. Corkscrew a Old Willunga Hill tak priniesli vzrušujúce a pre celkovú klasifikáciu rozhodujúce súboje, ktoré si podmanili Cadel Evans a Richie Porte, ale na konci pretekov sa napriek tomu radoval iný Austrálčan - Simon Gerrans.

 

 

Gerransov hetrik

 

Tento 33-ročný pretekár predtým už dvakrát dominoval na TDU, preto veľmi dobre vedel, ako treba pristúpiť k týmto pretekom, čo bolo určujúce pri jeho víťazstve. Hneď v prvej etape, v ktorej porazil Greipela v ťažkom dojazde, si na rýchlostnej prémii zašprintoval pre jednu bonifikačnú sekundu, ktorá bola v istom zmysle rozhodujúca. Skúsenosti využil aj počas predposledného dňa na stúpaní Willunga Hill, keď sa po Porteho ataku hneď zbytočne nevyčerpal ako Evans, ale počkal si na správnu chvíľu a až potom úspešne zaútočil na Evansovu líderskú pozíciu. Gerrans si tak splnil svoj prvý veľký sezónny cieľ, na čom mal veľký podiel aj austrálsky celok Orica-GreenEdge, ktorý dokázal perfektne využiť jeho skvelú výkonnosť na začiatku sezóny. "Moje víťazstvo je kombináciou úľavy a vzrušenia. Je to veľmi vzrušujúce vyhrať tu po tretí raz. Zároveň je pre mňa aj veľkou úľavou, pretože môj tím tentoraz vložil do mňa veľké očakávania. Takže je skvelé skončiť tieto preteky ako víťaz. Tento triumf bol pre mňa ťažší ako dva predchádzajúce, ale každý z nich bol v niečom špecifický a zvláštny. Toto víťazstvo takisto patrí môjmu tímu, pretože som mal fantastickú podporu počas celého podujatia.“

 

 

Traja silní víťazi etáp

 

Keď Cadel Evans v tretej etape na Corkscrew posadil zvyšok pelotónu do pozície štatistov a po výbornom výkone sa tak dostal na čelo klasifikácie, bolo to dobré znamenie, že v tejto sezóne sa 36-ročný cyklista nechystá len odovzdávať skúsenosti mladším spolujazdcom. Aj keď mu celkový triumf pretiekol pomedzi prsty (keby sa jazdilo bez bonifikačných sekúnd, Gerrans by ho nepredbehol), bývalý víťaz Tour de France môže byť so svojím výkonom a kondíciou na začiatku ročníka maximálne spokojný. "My sme sem prišli s našou partiou pre Giro. Samozrejme, radšej by sme vyhrali a na tom sme tvrdo pracovali, ale druhé miesto jednu sekundu za víťazom nám ukázalo, že máme dobrú východiskovú pozíciu v príprave na Giro.“

 

Tretie miesto si vybojoval čoraz ambicióznejší Diego Ulissi, ktorý na TDU dokázal vyhrať jednu etapu a v tých najťažších momentoch bol zakaždým na čele pretekov. Len 24-ročný taliansky cyklista tak na klasikárskych profiloch už na začiatku roka preukázal, že jednodňové preteky budú jeho silnou stránkou, na ktorých okrem lezeckých schopností využije aj svoju rýchlosť, napr. ako v druhej etape končiacej v Stirlingu proti Gerransovi. Trošku sklamaný musel byť Richie Porte. Nový líder tímu Sky sa chcel pred domácim publikom vytiahnuť víťazstvom, no nakoniec sa musel skloniť pred majstrovstvom agresívnejších cyklistov. Ale jeho triumf na Willunga Hill patril k ozdobám tohto ročníka, takže TDU neopúšťa s prázdnymi rukami.

 

 

Greipel o krok pred Kittelom

 

Rekordér v počte víťazstiev na tomto podujatí André Greipel ani tento rok nesklamal austrálskych fanúšikov, ktorých potešil vo štvrtej a šiestej etape. Nemecký šprintér si sem priviedol svoj skvelý vláčik, ktorý v priamom súboji dvakrát porazil ten Kittelov. Marcel Kittel ani raz neprehovoril do šprintérskeho súboja, najrýchlejší bol iba na People's Choice Classics, takže s tradičného nemeckého súboja nebolo v podstate nič. Zatiaľ čo Greipel sa sympaticky tlačil dopredu aj pri náročnejších dojazdoch a pri hromadných špurtoch vyžmýkal so svojho tímu maximum, Kittel nedokázal využiť svoj čoraz skúsenejší celok, aby prekazil svojmu konkurentovi žičlivosť austrálskeho prostredia.

 

 

Nebojácny debut

 

Na Tour Down Under vstúpil prvýkrát do najväčšieho cyklistického rybníka aj slovenský talent Michael Kolář, ktorý dostal dôveru hneď na začiatku sezóny vyskúšať si rýchle World Tour preteky. Napriek tomu, že tu bolo málo šprintérskych koncoviek, aj tak si v poslednej etape dokázal vybojovať vynikajúce deviate miesto. Michael vo svojej premiére v Tinkoff-Saxo rozhodne nesklamal, od tímu si vyslúžil pochvalu a pre svoje ďalšie skúsenosti by si mal čoskoro ísť na Okolo Kataru, kde sa predstaví mimoriadna šprintérska konkurencia.

 

 

 


 

 

 

Quintana neodolal volaniu San Luis

 

Argentínske slnko zas svietilo na tie najväčšie cyklistické hviezdy, ktoré však na začiatku sezóny ešte nemali potrebnú fazónu, aby mohli zvádzať napínavé súboje. Tú správnu šťavu kopcovitým pretekom tak dali najmä juhoamerickí pretekári na čele s nenapodobiteľným Nairom Quintanom.

 

 

Quintana už začal

 

Dvadsaťtriročný Kolumbijčan sa ako jediný z elitných pretekárov, ktorí štartovali v San Luis, nechal zlákať argentínskymi stúpaniami. Najmä vo štvrtej etape na Alto Amago predviedol quintana-tdf-2013-2fantastické vrchárske zručnosti, ktorými razom dokázal vymazať štvorminútovú stratu na priebežného lídra pretekov Phillipa Gaimona. Okrem toho Quintana veľmi slušne odjazdil aj časovku, takže bez debaty bol najsilnejším jazdcom v štartovom poli. "Je to veľmi dôležité víťazstvo, pretože vás motivuje na celú sezónu. Špeciálne som sa nepripravoval na začiatok sezóny, ale chceli sme začať trochu silnejšie ako minulý rok. Počas mojej prípravy som nemal žiadne komplikácie a v priebehu pretekov som sa cítil veľmi dobre. Musím poďakovať všetkým v tíme, pretože mi verili od prvého dňa a až do samého konca ma perfektne chránili.“ Quintana tak hneď na začiatku sezóny dokázal, že jeho skvelé výkony z minulej sezóny budú pre ostatných cyklistov strašiakom aj v tej nadchádzajúcej.

 

 

Dve výborné premiéry

 

Prvým prekvapením pretekov bolo druhé miesto amerického debutanta vo World Tour Phillipa Gaimona, ktorý sa na vysoké miesto v poradí prepracoval po výborne zvládnutom úniku v prvej etape, keď si vybudoval na čele priebežného poradia až 4-minútový náskok. V kútiku duše dúfal, že túto výhodu si udrží až do konca, avšak kráľovská etapa a Quintana ho rýchlo postavili nohami na zem. Nakoniec sa mu podarilo obhájiť aspoň druhú priečku, za čo vďačí hlavne svojim skúsenejším spolujazdcom, najmä Tomovi Danielsonovi, ktorí mu výrazne pomáhali na záverečných stúpaniach. Ale takúto premiéru, ako zažil Phillip Gaimon, by asi bral každý pretekár.

 

Ešte viac zažiaril Julián Arredondo, ktorý vyhral dvakrát kopcovitý finiš a obsadil celkovú štvrtú priečku. Ďalší talent z Kolumbie prestúpil do tímu Trek len pred touto sezónou a okamžite sa predviedol dvomi parádnymi lezeckými výkonmi. Trek Factory Racing tak dostal do svojej výbavy perspektívnu vrchársku silu. Doteraz neznámy dvadsaťpäťročný borec tak môže patriť k prekvapeniam tejto sezóny.

 

 

Pre ostatných len príprava

 

Ostatní jazdci využili tieto preteky vo veľmi horúcom počasí len na odštartovanie súťažnej prípravy, preto sa nepúšťali do žiadnych veľkých výkonov. Výnimkou bol Tom Boonen, ktorý pretekal s veľkou chuťou, pretože po minulej smoliarskej sezóne sa potrebuje pred jarnými klasikami vrátiť späť na svoju najlepšiu úroveň. Zaujímavý súboj predviedli v časovke aj Adriano MaloriTaylor Phinney, ktorým určite odštartovali svoju celoročnú rivalitu v tejto disciplíne.

 

Peter Sagan bral podujatie v San Luis len ako prípravu pred dôležitejšími pretekmi. Do prvej šprintérskej koncovky sa síce nezapojil, ale výborný výkon predviedol v 19-kilometrovej časovke, kde obsadil desiate miesto. Potom sa chcel presadiť aj v poslednej etape, ktorá končila na miernom kopci, ale proti bol Sacha Modolo, takže slovenský šampión obsadil rovnako ako v minulom roku druhé miesto. Peter Sagan tak odštartoval sezónu v Argentíne a pre rozjazdenie využil vhodné prostredie. Ako príprava na prvý vrchol sezóny, ktorým sú jarné klasiky, určite splnila účel.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop