Dubajské mrakodrapy videli americko - nemecký triumf

9.2.2014, 19:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Premiérový ročník v Dubaji len potvrdil slová o tom, že tieto preteky v Perzskom zálive sú a budú šprintérskym podujatím, ktoré si však podmaní šikovný časovkár. Pri vyhlasovaní výsledkov tak stáli na jednej úrovni celkový víťaz Taylor Phinney a neporazený špurtér Marcel Kittel.

 

 

Phinney netára do vetra

 

Talentovaný americký cyklista vstúpil do začínajúcej sezóny veľmi sebavedome s jasnými cieľmi. Už v San Luis siahal na víťazstvo v časovke, o ktoré ho pripravili len zle zvolené prevody. Na Dubaj Tour si to ale všetko dokonale vynahradil, keď využil počas krátkej časovky meniace sa poveternostné podmienky vo svoj prospech, a nielenže vyhral túto úvodnú etapu, ale svoje vedenie v pretekoch si udržal až do samého záveru. Z hľadiska celkovej klasifikácie bol teda prvý deň rozhodujúci a Phinneymu pomohol k víťazstvu aj bočný vietor, ktorý po jeho jazde začal silnieť, na čo sa sťažoval hlavne Tony Martin, ktorý sa chcel postaviť na štart skôr, ale organizátori plánovali mať úradujúceho majstra sveta v časovke na poslednom mieste ako vyvrcholenie etapy.

 

Nič to však neuberá na Američanovom majstrovstve a zaslúženom víťazstve, pretože počas nasledujúcich troch rýchlych dní si skúsene udržal modrý dres pre lídra klasifikácie. Najmä vo zvlnenej tretej etape finišujúcej v meste Hatta mal Phinney čo robiť, aby si podporovaný svojím tímom ustriehol všetky útoky. Okrem toho prekvapil aj počas druhého dňa, keď v šprinte phinney-taylor-podiumskončil tretí hneď za KittelomSaganom. „Počas zimnej prípravy som nemal žiadne problémy a veľa som investoval do novej sezóny. Vedel som, že tento rok je veľmi dôležitý, preto som šťastný, že mi podarilo takto odštartovať sezónu. Toto je veľký krok pre mňa, krok do dresu lídra tímu. Je to úloha, v ktorej sa cítim pohodlne, a myslím si, že som sa jej zhostil bez problémov. Mám rád, keď môžem motivovať svojich spolujazdcov. Bez nich by sa mi totiž nepodarilo vyhrať.“ Dvadsaťtriročný pretekár tak vyzerá byť pred novým ročníkom nielen vo výbornej fyzickej, ale aj v mentálnej kondícii, keďže bol počas Dubaj Tour dostatočne pripravený na líderskú úlohu, ktorú zvládol vynikajúco, čo svedčí o jeho cyklistickom dozrievaní.

 

 

V BMC všetko v poriadku

 

Umocneným úspechom tímu BMC bolo druhé miesto Stephena Cummingsa, ktorý takisto vynikajúco zvládol časovku, a víťazstvo v tímovej súťaži. K tomuto úspechu sa pričinil aj Peter Velits, ktorý z Dubaja odchádza s deviatym miestom. Slovenský majster v časovke najskôr obsadil v jej krátkom prevedení desiate miesto a počas ďalších troch dní sa veľmi dobre zhostil pozície Phinneyho ochrancu, keď najmä v závere tretej etapy kontroloval útoky na čele hlavnej skupiny. Debutant v tomto červeno-čiernom drese tak odštartoval svoju už piatu sezónu vo World Tour veľmi sľubne a svojmu novému zamestnávateľovi bude svoje kvality už čoskoro predvádzať na Tour of Oman.

 

 

Až príliš dobrý Kittel

 

Na rovinatých profiloch v Dubaji sa mal odohrať prvý sezónny súboj Kittel Cavendish, no nakoniec z toho bola len nemecká exhibícia, v ktorej si to Kittel rozdal zo zvyškom štartového poľa. Dvadsaťpäťročný šprintér sa pred Dubaj Tour výborne rozjazdil na Tour Down Under a na arabskom polostrove potom jasne potvrdil názor, že je momentálne najrýchlejším šprintérom vo svetovom pelotóne. Štyri víťazné etapy na minuloročnej Tour de France ho dosadili do tejto pozície, ale túto mediálnu ťarchu vynikajúco zvládol hneď na začiatku sezóny až príliš dobrým rýchlostným predstavením. „Je skvelé začať sezónu takýmto výborným štartom. Mal som skutočne tvrdú zimnú prípravu, ktorá ma dostala do výbornej formy. Vedel som, že som na tom dobre, ale vyhrať tri etapy je viac, ako som očakával. Momentálne som vo veľmi dobrej kondícii a nemôžem sa sťažovať na moje nohy. Som veľmi spokojný, ako skončilo toto podujatie, ale nemyslím si, že moja forma je na vynikajúcej úrovni príliš skoro. V tretej etape som dokázal, že v najhoršom prípade sa viem postarať sám o seba, keď sú moje nohy v poriadku. Toto je jedna z mojich silných stránok ako šprintéra.“      

 

Pritom Marcel Kittel sa na tomto podujatí ukázal v oveľa odolnejšom svetle, než na aké sme boli u neho v minulej sezóne zvyknutí. Pri svojich troch víťazstvách sa totiž kittel-marcel-dubajnespoliehal len na svoj šprintérsky vláčik, ale pred cieľom sa vedel presadiť aj na vlastnú päsť alebo mu prestali robiť problémy menšie kopčeky prichádzajúce v rozhodujúcich chvíľach, čo bolo v tretej etape pre fanúšikov veľkou novinkou. Toto všetko poukazuje na jeden fakt, že Kittel sa v tejto sezóne stáva šprintérom s dravším zmyslom pre vyhrávanie, ktorý je kvôli úspechu odhodlaný prekonávať aj stále náročnejšie prekážky.

 

 

Cavendish ešte nezapol štartér

 

Dvadsaťosemročný šprintér bol pred sezónou veľmi spokojný, pretože OPQS výrazne posilnila jeho lead-out, no po dvoch odjazdených podujatiach sa stále nestihla ukázať jeho sila. Po Argentíne sa Cavendish totiž nedostal do akcie ani v Dubaji, hoci mal pri sebe RenshawaPetacchiho, no ani títo dvaja ho nedokázali vyviesť na pozíciu, z ktorej by mohol vyzvať na súboj Kittela. Namiesto toho sklamaný vypúšťal závery jednotlivých etáp a len z diaľky sa pozeral na víťazný bielo-čierny dres celku Giant-Shimano. Cavendish však naďalej dôveruje svojím rozbiehačom, podľa neho to chce len trpezlivosť. Jeho najväčším cieľom v sezóne tak naďalej zostáva prvá etapa na Tour de France a prípadný zisk žltého trička, čo je však ešte veľmi ďaleko, preto britská raketa dovtedy ešte určite niekoľkokrát vystrelí.

 

Za suverénnym Marcelom Kittelom sa tak v šprintoch uvoľnil priestor, čo využil Juan Jose Lobato druhým a štvrtým miestom, ktorý tak posunul svoj nový tím Movistar aj do takýchto dojazdov, alebo Romano Guardini, ktorý zas v tejto sezóne musí v drese Astany dobehnúť svoj minuloročný slabší ročník.

 

 

Sagan začal špurtovať

 

Výbornou bilanciou dvoch pódiových umiestnení sa môže pochváliť aj Peter Sagan. Dvojnásobný držiteľ zeleného trička na Tour de France sa na začiatku podujatia vynikajúco predviedol v krátkej časovke, kde obsadil šieste miesto. Túto pozíciu v celkovej klasifikácii by si bol udržal až do záveru pretekov, ale menšia kolízia v záverečnom dni v posledných kilometroch ho stála nielen o možnosť bojovať o etapový triumf, ale ho pripravila aj o postavenie v TOP 10. Ale napriek tomu zanechal slovenský borec v Dubaji dobrý dojem, pretože vo zvyšných dvoch rýchlych dojazdoch sa dokázal ako vždy perfektne zorientovať, za čo bol odmenený druhým a tretím miesto. Dravosť Saganovi nikdy nechýbala, a keď v Dubaji začal opäť využívať svoju stúpajúcu rýchlosť so skvelou pozičnou jazdou, môžeme si byť istí, že Tourminátorove prvé víťazstvá nie sú ďaleko.

 

 

Aj druhý Velits vysoko v GC

 

Martin Velits predviedol v Dubaji jeden zo svojich najlepších časovkárskych výkonov, ktorým uzatváral najlepšiu dvadsiatku, ale v celkovom poradí mu nakoniec patrilo osemnáste miesto. Po tomto uvoľnenom výkone na začiatku sezóny má tak aj druhý z bratov Velitsovcov za sebou vydarený štart nového ročníka. Juraj Sagan na svojich úvodných pretekoch síce neprekročil svoj tieň, ale v tíme Cannondale určite dostane v priebehu ročníka dostatok možností, aby tak urobil.

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop