Najdôležitejšie udalosti týždňa 50/'14

14.12.2014, 19:00 | Aktuality zo sveta |
Blížia sa Vianoce, no v cyklistickom zákulisí sa ešte stále dejú zaujímavé veci. Napríklad sme sa dozvedeli, kde odštartuje Tour 2016, ale poznáme už aj plány niektorých súčasných či bývalých pretekárov. Žiaľ ani tento týždeň neobídeme doping.
 

Tour v Normandii

Hoci sme len nedávno spoznali trasu Tour de France pre ročník 2015, už sa médiami prehnala informácia o štarte ročníka 2016. Preteky sa opäť vrátia do Normandie.

Začať totiž majú v legendárnom Mont St. Michel. Určite si spomínate na ročník 2013, vtedy bol v normandskom opátstve cieľ časovky, ktorá mala štart v Avranches. Cieľ prvej etapy ročníka 2016 má v byť v Utah Beach, alebo ak chcete na pláži Sainte Marie du Mont. V roku 1944 sa tam vylodili spojenci. Známa vojenská operácia viedla k porážke Hitlerovho Nemecka a de facto ku koncu II. svetovej vojny. Utah bol krycí názov pláže. Prvé dejstvo slávnych pretekov má merať 188 kilometrov.

Druhá 182-kilometrová etapa by mala viesť zo St. Lo do Cherbourg. Celú trasu ročníka 2016 už tradične predstavia v októbri budúceho roka. Ešte si zopakujme, že ročník 2015 sa začne v holandskom Utrechte.
 

Rabottini pozitívny

rabottini-giroHoci médiá momentálne najviac zamestnáva dopingová kauza v Astane, objavilo sa aj ďalšie meno namočené do dopingu. Gazzetta dello Sport prišla s informáciou, že antidopingové laboratóriá potvrdili doping Mattea Rabottiniho. Pretekár mal užiť EPO. Prichytili ho už ôsmeho augusta, následne UCI dvanásteho septembra potvrdila A-vzorku. Stalo sa to len pár hodín po tom, ako ho nominovali do talianskeho reprezentačného družstva pre majstrovstvá sveta.

Tím okamžite pozastavil pretekárske aktivity Rabottiniho, no pretekár popieral užívanie EPO, s tým, že jeho biologický pas UCI nevykazuje žiadne anomálie. Neri Sottoli je teraz pripravený ukončiť s pretekárom zmluvu a žiadať náhradu škody. Navyše Rabottini ohrozil pridelenie zelenej karty tímu pre Giro 2015. Pritom práve Matteo bol strojcom úspechov na tohtoročnom Gire, keď celkovo skončil na 17. mieste. Prirodzene teraz sa očakáva, že Rabottini dostane dvojročný zákaz.
 

Plány Van den Broecka a Greipela

Belgický pretekár Jurgen Van den Broeck sa v novej sezóne rozhodol vynechať Tour de France. Bude to po šiestich rokoch jeho snaženia na starej dáme. Za ten čas sa mu podarilo dvakrát obsadiť štvrté miesto. Namiesto toho sa chce v roku 2015 sústrediť na týždňové preteky.

Manažér Lotta Mark Sergeant hovorí, že Jurgenovi odporučil neštartovať na Tour z viacerých dôvodov: "Oslobodí sa od tlaku, ktorý ho sprevádza každú Tour, špeciálne po jeho dvoch umiestneniach v prvej päťke. Namiesto toho sa zameriame na týždňové preteky a Vueltu. Body vo WorldTour sú dôležité pre tím aj pre Jurgena.“

Lotto Belisol zatiaľ nepotvrdil program Van den Broecka pre prvú časť sezóny. On sám však hovorí, že Giro by tam mohlo byť. Začínal na ňom svoju profesionálnu kariéru. Jurgen tiež sníva o dobrej sezóne.

greipel-andre-spurtTakmer až neuveriteľne znie rozhodnutie jeho kolegu Nemca Andrého Greipela. Po ôsmich rokoch úspechov totiž bude chýbať na austrálskych pretekoch Tour Down Under. Vychýrený šprintér sa totiž rozhodol rázne zmeniť prípravu na novú sezónu. Žiaľ, do týchto plánov sa nezmestili spomínané preteky.

Pritom André v Austrálii prežil nádherné sezónne štarty a všetci sme vždy s obdivom sledovali ako výborne sa dokázal pripraviť na úvod sezóny. Za spomínaných osem rokov tam vyhral skvelých 16 etáp. Netreba zdôrazniť, že kraľuje historickým štatistikám tohto etapáku. V ročníkoch 2008 a 2010 si vybojoval aj celkové triumfy.

Prvé preteky v novom ročníku čakajú na Greipela až vo februári na Malorke.
 

Voigt zostáva v Treku

Hoci Jens Voigt ukončil aktívnu kariéru, z pôsobnosti v cyklistike sa nesťahuje. Tak ako to sľúbil, pri veľkej rozlúčke s hodinovým rekordom, oznámil čo bude robiť ďalej. Už vtedy naznačoval, že zostáva v tíme Trek Factory. Teraz potvrdil, že bude mať úlohu poradcu a trénera.

"Trénovanie, motivácia mladých pretekárov, pomoc tým najmladším a vedenie v niekoľkých vybraných pretekoch, keďže som získal manažérsky certifikát,“ takto vypočítava zoznam svojich úloh samotný Jens.

Manažér tímu Luca Guercilena neskrýva radosť z toho, že Voigt zostáva v tíme a bude mať nové úlohy: "Chceme, aby dedičstvo, ktoré v tíme zanechal Jens ako pretekár, zostalo živé a previazané so súčasným tímom. Rád by som videl našich pretekárov jazdiť tak ako to zvykol robievať Jens. Na plný plyn a pre tím.“
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop