Armstronga pozvali na akciu pri Tour de France, Cooksonovi stúpol tlak

18.3.2015, 09:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Prezident Medzinárdnej cyklistikej únie Brian Cookson je zásadne proti tomu, aby sa najväčší dopingový hriešnik v dejinách športu tento rok vrátil na Tour de France.
 
Texasana pozval bývalý futbalista a hráč anglického tímu Crystal Palace Geoff Thomas na charitatívnu akciu. Tá by sa mala konať práve počas Tour de France. Výťažok z nej pôjde na boj proti leukémii. Rakovinu, podobne ako (ne)držiteľ siedmich titulov z Tour, prekonal aj Thomas. Ľudia okolo bývalého britského reprezentanta vo futbale by mali prejsť každú etapu Tour deň pred jej uskutočnením. Menovec prvého muža na Mesiaci či geniálneho trubkára bol pozvaný, aby odjazdil etapy dve.
 
 
Cookson nesúhlasí
 
Prítomnosť Lanca Armstronga je podľa UCI totálnou demonštráciou nerešpektovania všetkého a všetkých. "Je to absolútne nevhodné a nerešpektujúce od Tour, všetkých jazdcov, ľudí bojujúcich proti dopingu až po UCI," povedal jej prezident v Londýne."Nemám nič proti ľuďom,armstrong-lance-2015 ktorí sa snažia získať finančné prostriedky na charitu, ale myslím si, že Lance mohol vymyslieť i lepší spôsob," dodal. Podľa jeho ďalších slov môže Armstrong jazdiť po francúzskych cestách tak často, ako sa mu chce. Samozrejme, nemôže to mať nič spoločné s UCI. Či na pozvanie prikývne, zatiaľ nie je známe. UCI mu však účasť nemá ako zakázať. Neexistujú totiž žiadne právne predpisy. "Som si istý, že Lance Armstrong si je vedomý toho, že jeho prítomnosť na tomto podujatí nie je dobrý nápad. Bolo mu odporučené, aby si to premyslel. To, že je to charitatívna akcia nie je ospravedlnenie," ukončil Brian Cookson.
 
 
Geoff Thomas chce milión libier
 
Organizátori chcú získať milión libier, čo je približne 1,4 milióna eur. Peniaze použijú na výskum, ktorý by mal následne pomôcť v boji proti zhubnému ochoreniu krvi. Thomas pozval Lanca Armstronga ako inšpiráciu. Jeho zotavenie z rakoviny semenníkov takmer dvadsať rokov dozadu skutočne pôsobí inšpiratívne.
 
Thomasovi diagnostikovali leukémiu už po ukončení jeho kariéry v roku 2003. Armstrong si podobne ťažké životné chvíle zažil o šesť rokov skôr. Pravdepodobnosť prežitia v jeho prípade bola 40 %.
 
 
Obdivovaný i zatracovaný
 
Neuveriteľne kontroverznému sedemnásobnému víťazovi Tour de France sa "luxusná vila klamstva" zrútila v januári 2013, kedy sa po veľkých tlakoch od USADA, WADA, aj UCI priznal k užívaniu zakázaných látok. Okrem siedmich titulov z Tour odobrali bývalému jazdcovi US Postal i bronzovú medailu z individuálnej časovky z OH v roku 2000 či zlato z MS v cestnej cyklistike z roku 1993.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop