Tasmánsky diabol je čoraz silnejší

1.4.2015, 18:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Rodák z austrálskeho ostrova Tasmánia je pre Chrisa Frooma, lídra tímu Sky, viac ako len solídnym pomocníkom. To, že to tak nemusí ostať, dokazuje Richie Porte v tejto sezóne na každom podujatí, ktorého je súčasťou.
 
Ročník 2015 odštartoval ako z veľkej knihy. Začiatkom januára dokázal vyhrať národný šampionát v boji proti chronometru, ktorý je veľmi prestížnou záležitosťou a spolu s britským sa považuje za najťažše národné meranie síl v časovke. Na rodnej hrude absolvoval tiež prvé sezónne WT podujatie Tour Down Under, kde skončil na druhom mieste. Nestačil len na krajana Rohana Dennisa, na ktorého stratil dve sekundy. Vyhral však najťažšiu etapu. Dominanciu Austrálčanov na pretekoch potvrdil tretím miesto vtedy lúčiaci sa Cadel Evans. Porte však už vtedy naznačil, že sa s ním bude musieť rátať a že bude preňho táto sezóna veľmi úspešná.
 
 
Čo etapák, to prvá päťka
 
Týmto tvrdením sa za posledné roky môžu pochváliť iba niektorí víťazi Tour de France a v tejto sezóne aj tento bývalý triatlonista. Po TDU sa presunul na západnú časť Pyrenejského poloostrova. Portugalské podujatie Volta ao Algarve dokončil tento na štvrtom mieste.
 
Nasledovalo prvé veľké celkové víťazstvo. Francúzske Paríž - Nice vyhral pred Poliakom Kwiatkowskim o pol minúty, podtrhol ho dvoma víťazstvami v tých najdôležitejších etapách.
 
"Keby mi sezóna skončila už teraz, bola by neuveriteľná. Pokračuje však a ja chcem viac. Vyhrať Paríž-Nice je jedna vec. Mnohí hovorili, že sa tam nezišla až taká veľká konkurencia, preto mi až víťazstvo v Katalánsku vlialo do žíl vieru v moje schopnosti," povedal Porte po svojom druhom veľkom víťazstve na Okolo Katalánska, ktoré podobne ako vo Francúzsku podčiarkol dvoma etapovými víťazstvami. V Španielsku nechal za sebou silnejšiu konkurenciu. O štyri sekundy domáceho Alejandra Valverdeho (hoci proti nemu hrala aj smola na pád v nesprávny čas) a o päť sekúnd Taliana Domenica Pozzoviva
 
 
pariz-nice-2015-podium-2-eqsf
Pódium Paríž - Nice (klik pre zväčšenie) (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Giro je veľkým lákadlom a cieľom
 
Pre Porteho je ten najlepší čas. Má okolo tridsiatky, sezónu rozbehnutú naozaj výborne. Chýba jej už len povestná čerešnička na torte. Mohlo by ňou byť práve jeho účinkovanie na talianskej Grand Tour, kde v roku 2010 raketovo debutoval a ziskom bieleho dresu (celkovo 7.) šokoval svet.
 
"Je zrejmé, že Tour bude mať pred Girom prednosť. I napriek tomu si však myslím, že budeme mať skvelý tím, ktorý bude stáť v kľúčových momentoch presne tam, kde by stáť mal," doplnil Austrálčan. Prezradil tiež kľúč k úspechu na prvej Grand Tour sezóny. "Počas troch týždňov budete mať pár zlých dní. Dôležité je, aby ste ostali zdravý a vyrovnali sa s nimi. Musím si uvedomiť, že Giro má tri týždne. Úspech nestojí a nepadá na jednom zlom dni."
 
V príprave pred Girom sa rozhodol vynechať ardénske klasiky. "Počas týchto klasík by som pokazil správnu prípravu. Rozhodol som sa preto, že ich tento rok vynechám a chcem sa sústrediť len na etapové preteky. I keď nikdy nehovor nikdy." Najbližšie by sa mal predstaviť až na pretekoch Giro del Trentino v závere apríla.
 
 
V Sky je spokojný
 
V poslednom vydaní svetového rebríčka UCI má neuveriteľných 303 bodov. Druhý Geraint Thomas "iba" 184. Ak zoberieme do úvahy, ktorá časť sezóny prebieha, je číslo, ktoré sa ešte nikomu nepodarilo. Austrália si už zabezpečila plné miestenky na MS 2015 aj OH 2016.
 
Napriek pretlaku lídrov v britskom tíme nemá Porte zajačie úmysly. Je spokojný. "Som rád, že som v Sky. Viem aké mám postavenie, viem presne, čo odo mňa očakávajú, a to je niekedy najdôležitejšie. Samozrejme, existuje záujem iných tímov, ktoré by mi poskytli možnosť byť lídrom na viacerých pretokoch, no som presvedčený, že v Sky ostanem i naďalej." Podľa vyhlásení by mal teda už dvojnásobný víťaz Paríž - Nice ostať na Ostrovoch. Jeho potenciál je však evidentný. Prichádza tiež do najlepšieho veku, a tak bude zaujímavé sledovať jeho ďalšie kroky. Aký je Váš názor? Dokáže už vyhrať Grand Tour? Môžete sa vyjadriť v diskusii.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop