Extrémne silná štartovka ponúkne v Katalánsku kvalitné divadlo

20.3.2016, 17:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Podľa slov Alberta Contadora sa konkurencii na blížiacich sa pretekoch vyrovná len súpiska tímov na Tour de France. Môžeme preto očakávať, že preteky na severovýchode Španielska prinesú kvalitné výstupy v hre s názvom Okolo Katalánska 2016.
 
Najväčšia krajina na Pyrenejskom polostrove ponúka cyklistickému svetu hneď štyri podujatia pod hlavičkou WT, hoci tri patria medzi rozpočtovo najchudobnejšie. Od Vuelty cez klasiku San Sebastian až po etapáky v Baskicku Katalánsku. A práve druhé menované odštartujú už o niekoľko hodín.
 
 
celkovy profil
celkový profil pretekov (© voltacatalunya.cat)
 
 
Pyreneje využité hneď od začiatku
 
V hornatých oblastiach by sme hľadali siahodlhé roviny len márne. Priamoúmerne tomu sú poskladané aj tímy. Víťazstvo z minulého roku bude obhajovať Richie PorteBMC, ktorý sa v novom drese prvý raz stretne s Američanom Tejayom van Garderenom. "Trénovali sme už spolu, takže je pekné, že budeme spolu konečne aj pretekať. Je to fajn príležitosť dostať do nôh po Paríž-Nice ďalšie súťažné dni,“ povedal služobne mladší zástupca BMC. "Preteky viac vyhovujú Richiemu. Ja som na pretekoch v Taliansku nedostal príležitosť vyskúšať si kopce,“ dodal van Garderen komentujúc zrušenie kráľovskej etapy na Tirreno-Adriatico. Situáciu pred podujatím tiež zhodnotil športový riaditeľ celku Yvon Ledanois. "Richie a Tejay budú našimi kapitánmi. Vo vnútri tímu cítiť veľkú motiváciu, budú mať k dispozícii silný tím.“
 
Preteky začnú naozaj ostro. Prvá etapa je klasifikovaná ako kopcovitá. Meria takmer 180 kilometrov a bude tak dôležité, aby sa jazdci sústredili hneď od úvodu. Motivácia pochopiteľne nebude chýbať len jazdcom z BMC, ale aj domácemu celku Movistar. Tu bude lídrom Kolumbíjčan Nairo Quintana. Podporovať ho bude aj jeho brat Dayer. Život im bude určite znepríjemňovať napríklad aj Joaquim Rodríguez.
 
Deň číslo dva bude časom na vydýchnutie si. Skoro rovnako dlhá etapa z Mataró do Olot bude s miernou iróniu transportná. Preteky sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodnú v úseku číslo tri a štyri. Dve horské etapy preveria silu jednotlivcov celkom zreteľne. "Na pretekoch bude veľa súperov. Prakticky všetky tímy privezú do Španielska len to najlepšie. Všetci budú mať viac alternatív plánu hry,“ zamyslel sa Alberto Contador. "Dúfam, že začnem dobre. Vo Francúzsku bolo celkom chladno, jedna etapa bola zrušená. Veľa cyklistov tam dostalo nádchu. Patrím medzi nich, preto som sa rozhodol tento týždeň liečiť,“ dodáva domáci pretekár, ktorý tu obsadil minulý rok štvrtú priečku. "V Albertovi máme jasnú jednotku. So silným tímom ide zabojovať o dobré umiestnenie v GC. Po Francúzsku bol trochu chorý, veríme, že to nebude mať vplyv na jeho výkon. Všetko je otvorené,“ vyjadril sa tak trochu nejasno športový riaditeľ Tinkoffu Steven De Jongh.  
 
 
katalansko 2015 podium movfv
pódium 2015: Valverde - Porte - Pozzovivo (© Movistar Team)
 
 
Svoje zohrá počasie a mnohí chcú prekvapiť
 
Podobne ako to bolo na Paríž-Nice a pretekoch dvoch morí, aj na Okolo Katalánska môže svoje zohrať počasie. Okrem počasia to však môžu byť mnohí cyklisti z druhého sledu. Do toho prvého bez pochýb patrí Chris Froome zo Sky. Doposiaľ štartoval len na pretekoch u klokanov na pretekoch Herald Sun Tour. V tíme bude mať víťaza Paríž-Nice Gerainta Thomasa. Ten je vo výbornej forme, zatiaľ čo africký rodák je forme s definíciou neznáma. Uvidíme, ako sa Briti rozhodnú. Podľa informácií by mal byť lídrom Froome. Medzi elitných jazdcov zaraďme aj Fabia AruaAstany. Na súpiske sa neocitol iný Talian. Vincenzo Nibali, ktorý absolvoval Miláno - San Remo. Skončil 33., no má preplnený program na to, aby mohol absolvovať ešte aj Katalánsko.
 
Na pretekoch neuvidíme ani jedného Slováka, za to hneď troch Čechov. Jedným z nich bude Petr Vakoč obliekajúci si dres Etixxu - Quick-Step. K cieľom tohto tímu sa vyjadril športový riaditeľ Brian Holm: "Máme silný tím a Daniela Martina, ktorý tu už vyhral celkovo. Opäť bude jazdiť na GC a uvidíme čoho bude schopný. Uvidíme ako ďaleko môže ísť.“ Okrem Vakoča sa v Katalánsku predstavia aj Josef ČernýCCCKarel Hník z Verva Activejet. Tento tím zažije premiéru na podujatí World Tour.
 
Po dvoch horských etapách budú nasledovať dve zvlnené. Uvidíme aké časové odstupy sa vytvoria počas etáp horských. Podľa nich sa budú odvíjať zvyšné dni. Medzi iných favoritov sa radí aj dvojica z Giant-Alpecin Tom DumoulinWarren Barguil. "Na francúzskych cestách sme videli, že Tom smeruje veľmi správne. Má výbornú formu, čo aj potvrdil. Bude mať príležitosť ísť na celkovú klasifikáciu, a to bez akéhokoľvek tlaku,“ povedal o svojom zverencovi Morten Bennekou. Giant potrebuje úspech ako soľ, po mnohokrát spomínanej nehode na Malorke je ich stroj zaseknutý.
 
 
barguil 2016 trening tgaf
Warren Barquil na tréningu (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Tretie miesto z minulého ročníka sem príde obhajovať Talian jazdiaci za francúzsky celok. Domenico Pozzovivo z Ag2r. "Katalánsko je tento rok omnoho tvrdšie. Všetky etapy sú veľmi zradné. Domenico tu minulý rok skončil tretí, a to len päť sekúnd za víťazom. Budeme sa snažiť o pódium a etapové víťazstvo. Naši lídri budú opäť Domenico a Romain Bardet. Súpiska je na vysokej úrovni, budeme sa však snažiť využiť príležitosť,“ uviedol športový riaditeľ Stéphane Goubert
 
Svoje kapitánske schopnosti si v Španielsku vyskúša aj Rigoberto Urán. Minulý rok tu skončil piaty so stratou necelých 20 sekúnd. "Rigoberto sa pokúsi aj tento rok zajazdiť preteky čo najlepšie. Sú super hornaté, každá etapa je náročná. Rigo sa bude snažiť byť všade tam, kde sa bude diať čosi dôležité,“ zamyslel sa Jonathan Vaughters. Nie je žiadnym tajomstvom, že sa Shakirin krajan už teraz pripravuje na prvú Grand Tour sezóny, talianske Giro.
 
Preteky Okolo Katalánska odštartujú už zajtra 21. marca. Sedem etáp nahromadí dokopy 1220 kilometrov. Podujatie patrí medzi najstaršie v kalendári WT, tento ročník bude už 96. v poradí. Už tradične vyvrcholí v hlavnom meste oblasti v Barcelone. Práve tam aspoň časť ľudí zabudne na futbal a pozornosť sa bude venovať cyklistike.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop