Top udalosti týždňa 1/2012

8.1.2012, 12:17 | Aktuality zo sveta |

Prvý týždeň roka nebol príliš bohatý na cyklistické novinky. Z pohľadu Slovenska však Quick Step predstavil prvé lastovičky a nechýbali ani ďalšie informácie o veľkých favoritoch či ďalšom dopingu.

 

Omega Pharma - Quick Step sa ukázal ako prvý

Belgický tím, ak sa to tak dá vôbec nazvať, ako prvý v tomto týždni ukázal nové farby. Po ňom sa predviedli aj ďalšie tímy. Quick Step je ale z pohľadu Slovenska zaujímavý hneď dvojnásobne.

velits-peter-opqPo prvé, naši súrodenci Velitsovci zmenili po zániku HTC farby a budú bojovať o svoje pozície v novom tíme. Všetci sme zvedaví predovšetkým na Petra. Všetci dúfame, že Peťo by mal byť jedným z čiernych koňov nového, pomerne silného a zaujímavo zloženého tímu a hlavne na Tour de France. Podrobnejšie plány tímu by sme sa mali dozvedieť po 13. januári. Krátko po tomto dátume zverejníme aj kalendár dvojičiek na prvú polovicu sezóny. Zaujímavé je aj to, že v tíme sú ďalší dvaja pretekári z bývalého Československa, Franta Raboň a Zdeněk Štybar, takže fanúšikovia v našich zemepisných šírkach budú mať nový tím radi.

 

Valverde začína súťažiť

Všetci fanúšikovia cyklistiky sústredia pozornosť na tím Movistar a návrat veľkej hviezdy Alejandra Valverdeho. Nedávno práve tento cyklista zverejnil svoj prvý program. Už zhruba o týždeň by sa mal predstaviť na pretekoch u protinožcov v Austrálii. Všetci sme zvedaví, či sa mu podarí od začiatku fanúšikov ohúriť skvelými výsledkami alebo sa v prvých mesiacoch po návrate bude trápiť ako Ivan Basso.

Alejandro sa snaží dokázať svoju nevinu v kauze Puerto, za ktorú dostal 18 mesačný dištanc. Valverde doslova hovorí: „Neurobil som nič zlé a teším sa na návrat. Po celý ten čas, keď som bol prenasledovaný, som veľmi často myslel na odchod z cyklistiky. Odkedy ma ale potrestali, zbavil som sa záťaže a opadol zo mňa tlak. vandeveldeRýchlo som zmenil názor, tvrdo som začal trénovať a teraz som šťastný, že som späť. Stále však trvám, že všetko voči mne bolo vykonané nezákonne."

Pripomeňme, že okamžite po kauze Puerto Valverdemu činnosť nezakázali. V roku 2009 mu však taliansky olympijský výbor pozastavil súťaženie na talianskej pôde. Stalo sa tak potom, ako sa zistilo, že jeho DNA, zodpovedala tej, ktorá sa našla v krvných vakoch v prípade Puerto. Následne 31. mája 2010, na základe žiadosti od UCI a WADA, CAS rozšírila sankcie pre Valverdeho pre celosvetové súťaženie.

 

Schleckovci, Tour a program

Andy Schleck sa aj tento rok jednoznačne sústredí na Tour de France. Ako sám povedal, Giro by bolo pre neho krokom späť, hoci ho spoločne s Vueltou považuje za krásne preteky. Prípravu na Tour odštartuje Andy v Ománe.

Frank sa sústredí na Ruta del Sol o pár dní neskôr. Následne by sa obaja bratia mali objaviť na pretekoch Paríž - Nice. Tak sa máme na čo tešiť už hneď začiatkom sezóny. Avšak už teraz môžeme povedať, že hoci RadioShack Nissan Trek sľubuje, že urobí pre Andyho všetko, na Tour to nebude mať jednoduché, pretože profil a množstvo časoviek mu veľmi nesedia.

 

Ďalšia dopingová kauza

Medzinárodná cyklistická únia uložila ďalšie dočasné pozastavenia činnosti až do disciplinárneho konania. Týkajú sa siedmich juhoamerických pretekárov. Brazílčanov Tiaga Damascena, Flavia Reblina, Wagnera Alvesa a Eltona Silvu a Manuela Villalobosa z Čile. Pozitívne ich testovali na pretekoch v Brazílii. Na pretekoch Okolo Bolívie sa mali previniť ďalší dvaja pretekári, Peruánec Ronaldo Luza a Bolívijčan Fernando Espindola.



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop