Ako by mala vyzerať tohtoročná sezóna? (blog)

22.4.2020, 18:00 | Blog | pmts
Pomaly ale isto sa nám rysuje svetlo na konci tunela. Šírenie koronavírusu sa začína dostávať pod kontrolu a vo svete prevláda názor, že pandémia je momentálne na svojom vrchole a do leta by sa malo všetko zlepšiť.
 
Veľa ľudí sa takpovediac spolieha, že leto, a s tým spojené vysoké teploty, vystavia stopku koronavírusu a že čoskoro začneme opäť ako-tak normálne fungovať. Ja osobne tomu absolútne neverím, aj keby sa s vysokými teplotami skutočne koronavírus prestal šíriť, tak jednoducho pandémia takýchto rozmerov zanechá stopy ktoré budeme pociťovať ešte hlboko do roku 2021.
 
Ale, optimisti v UCI a ASO veria, že už toto leto sa budú dať usporiadavať veľké medzinárodné preteky, pri ktorých cestuje 1000-členná kravána z celého sveta po krajine z mesta do mesta, ASO určilo nový pevný termín Tour de France a špekulanti z UCI už dokonca plánujú nový post-apokalyptický kalendár pre sezónu 2020, ktorá by podľa nich mala odštartovať prvého augusta. A hoci sa môj optimizmus s tým ich nedá porovnať (budem celý šťastný ak sa od nového školského roka bude vôbec na Slovensku znova chodiť do školy/práce a budú sa usporiadavať spoločenské akcie), prečo si nezašpekulovať?
 
 
san remo 18 ilustrak more rcsf
Pelotón na Miláno - San Remo (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Dajme tomu že koronavírus s príchodom leta skutočne ustúpi, vlády uvoľnia opatrenia a do toho prvého augusta sa otvoria hranice a začnú sa organizovať veľké medzinárodné akcie (úplná utópia). Ako bude vyzerať cyklistický World Tour kalendár? Bude to chaos, to je jasné. Okrem Švajčiarov, ktorí jediní racionálne jednoducho zrušili ročník 2020 Okolo Romandie aj Okolo Švajčiarska, všetci ostatní usporiadatelia najvyšších akcií požiadali o preloženie svojich pretekov. Už teraz je jasné, že napríklad na Okolo Katalánska alebo Okolo Álp sa nedostane. No UCI je odhodlaná do skrátenej sezóny zahrnúť čo najviac veľkých podnikov, včetne všetkých World Tour akcií ktoré požiadali o preloženie, s tým že Grand Tours a monumenty budú mať prednosť. Ako to chcú spraviť?
 
Sezóna World Tour bola už druhýkrát predĺžená, tentokrát do polovice novembra. Predpokladajme, že zároveň zostane v platnosti pravidlo o maximálne troch kolidujúcich world tour pretekoch v jeden deň. Nový pevný termín Tour de France bol stanovený na 29teho augusta až 20teho septembra. Toto kompletne nabúrava klasický osvedčený model jesennej sezóny, čo je ale vpodstate dobre, pretože posunuté preteky by sa tým pádom nemuseli ,,vopchať" medzi jesenné preteky s pevným termínom a UCI si bude môcť prispôsobiť jesenný kalendár ako bude treba. Jediné pevné termíny tak momentálne majú len Tour de France a časovka s hromadným pretekom elite na majstrovstvách sveta (23.9. a 27.9.2020). A čo všetky zvyšné preteky? Ako sa majú Giro, Vuelta, aj kompletná séria talianskych a kockových jednorázoviek, plus ardénsky týždeň, zmestiť do 50 dňového okna po MS? UCI vydala vyhlásenie že Giro sa bude konať v októbri a Vuelta až po ňom a monumenty sa budú kryť s Grand Tours, dokonca Flámsko by sa malo kryť s Tour de France. No a kedže mne osobne sa tento návrh absolútne nepozdáva, skúsil som si zostaviť kalendár World Tour podľa seba, s tým, že termíny pre Tour aj MS a rovnako pravidlo o maximálne troch pretekoch world tour v jeden deň dodržím. Zároveň mi to príde ako ďaleko racionálnejší návrh kalendára než aký plánuje UCI.
 
 
ilustrak peloton v prirode cdtf
Ilustračný záber (© Slipstream Sports)

 
2.8.-7.8. Baskicko
2.8.-8.8. Tirreno-Adriatico
3.8.-9.8. Poľsko
8.8. RideLondon Classic
9.8. Classica San Sebastian
9.8.-16.8. Critérium du Dauphiné
16.8. Strade Bianche
16.8. Hamburg Classics
19.8.-23.8. Domáce majstráky
29.8.-20.9. Tour de France
31.8.-6.9. BinckBank Tour
6.9. GP Plouay
9.9.-13.9. Majstrovstvá Európy
11.9. GP Quebec
13.9. GP Montreal
20.9.-27.9. Majstrovstvá sveta
3.10.-25.10. Giro d'Italia
3.10.-25.10. Vuelta a Espaňa
28.10. E3 Harelbeke
30.10. Miláno - San Remo
1.11. Amstel Gold Race
1.11. Gent-Wevelgem
4.11. Dwars Door Vlaanderen
4.11. Valónsky šíp
7.11. Okolo Flámska
8.11. Liege-Bastogne-Liege
10.11.-15.11. Guangxi
14.11. Paríž - Roubaix
15.11. Il Lombardia
 
Dajme tomu teda že budeme ozaj môcť zahájiť sezónu prvý augustový víkend. Tímy súhlasili s trojitým programom a väčšina cyklistov bude hladná po pretekoch, takže nevidím dôvod prečo nezačať zostra... A to tromi preloženými world tour etapákmi konajúcimi sa paralelne. Postkorunavírusovú sezónu by som zahájil v nedeľu druhého augusta etapákmi Okolo Baskicka a Tirreno-Adriatico. Samozrejme, vzhľadom na momentálnu situáciu v Španielsku a Taliansku v polke apríla je to celkom úsmevné, ale tak povedzme že boh dá... Basicko má 6 etáp čiže skončí v piatok a o dva dni v nedeľu naňho bude môcť priamo nadviazať Classica San Sebastian. Od pondelka tretieho, do nedele deviateho by sa zároveň išlo Okolo Poľska. Tým pádom by bolo v akcií 21 pretekárov z každého tímu a väčšina personálu, no teoreticky by sa ešte stále mohli nájsť ľudské zdroje na RideLondon Classic, ktorá by sa konala ôsmeho v sobotu a ktorá je navyše nepovinná. Tým pádom by nebolo porušené pravidlo o troch pretekoch World Tour v jeden deň a zbavili by sme sa za týždeň hneď piatich podnikov, plus väčšina jazdcov by sa po dlhej pauze rozjazdila.
 
 
pologne 19 etapa 5 unik polf
Okolo Poľska (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Menší problém následne prichádza pri generálke na Tour de France, pri Critérium du Dauphiné, ktoré by sa malo po správnosti začínať taktiež v nedeľu deviateho a skončiť o týždeň v nedeľu 16teho. Teoreticky to je stále zvládnutelné, no myslím, že skrátenie preteku o jednu-dve etapy by nikomu neuškodilo, aj vlk by bol sýty (Dauphiné by sa uskutočnilo), aj ovce by ostali celé - tímy by stihli presunúť materiál z Poľska, prípadne Londýna alebo Baskicka do Francúzska. Tím z Talianska by ostal na Apeninskom polostrove, pretože v nedeľu šestnásteho by potom priamo na Tirreno-Adriatico nadviazalo Strade Bianche. Zároveň, nech sa šprintéri tento víkend nenudia, Hamburg Classics by sa uskutočnil vo svojom pôvodnom termíne a to tiež 16teho augusta. Následný týždeň by bol venovaný domácim majstrákom, ktoré by sa uskutočnili ako zvyknú, týždeň pred Tour de France.
 
V týždni od 24tého augusta sa už budú všetky oči upierať na Tour de France, takže tu nemá moc cenu čokoľvek usporadúvať. Nasledujúce tri týždne by sa v tieni Tour de France uskutočnili jesenné klasiky, BinckBank Tour a Majstrovstá Európy. Všetky tieto preteky síce utrpia na pozornosti, no jednoducho inak to nejde. Posledný deň Tour de France sa potom bude kryť s miešanou štafetou na MS, no tá, povedzme si úprimne, aj tak nikoho nezaujíma. Majstrovstvá sveta budú veľmi špecifické, kedže väčšina hviezd bude unavená z Tour de France, menšiu výhodu by mali mať tí, ktorí sa budú pripravovať v Kanade alebo individuálne.
 
 
pedersen 19 triumf 2 msf
Mads Pedersen a jeho triumf na MS (© Alex Broadway/SWpix.com)
 
 
Týždeň po MS bude všetka pozornosť smerovať na štart Gira a Vuelty, ktoré sa odohrajú súbežne a zároveň len dva týždne po skončí Tour de France. Je to najväčší háčik v mojom návrhu kalendáru, no po zvážení mi to príde ako najviac zrealizovateľné a zároveň najmúdrejšie riešenie. Pre tímy to bude samozrejme fuška utiahnuť dve Grand Tours naraz, no každý jeden z nich by nato mal predsalen mať kapacitu. Zároveň je lepšie usporiadať Giro a Vueltu pred klasikami v októbri, kedy je ešte babie leto a oba preteky budú hlavne vo vysokých kopcoch ďaleko lepšie zrealizovateľné. A čo sa týka vzájomnej kolízie Gira a Vuelty, nevidím v tom veľký problém. Etapy Gira by mohli končiť o 4tej poobede a Vuelta by dojazdy naplánovala okolo 6stej a aspoň dostane viac jazdcov príležitosť odjazdiť si Grand Tour.
 
Pre fanúšikov to budú zlaté časy, tak trochu vynahradenie si jari bez pretekov. Samozrejme, v ASO a v RCS Sport nadšení nebudú, no vpodstate to bude len zväčšená verzia ich každoročného súperenia pri Tirrene a Paríž-Nice v marci. Žiadne iné akcie už až do 28ho októbra nebudú. Jazdci z Tour de France si medzitým odpočinú a pripravia sa na klasikársky záver roka. Všetko odštartuje San Remo, na ktoré potom naviažu súbežne konajúce sa flámske a ardénske klasiky. Všetko následne zakončí monumentálny víkend, Paríž-Roubaix v sobotu a klasická uzávierka sezóny, Giro di Lomardia, v nedeľu. Jedinečné finále jedinečnej sezóny. A vzhľadom na pokročilý dátum by sme sa mohli aj konečne dočkať mokrej verzie Paríž-Roubaix :).
 
Čo hovoríte na tento návrh dvoch súbežne sa konajúcich Grand Tours a klasikárskeho konca sezóny? Brali by ste ho, alebo radšej preferujete kalendár nadizajnovaný UCI? Dajte vedieť v komentári, veď nech máme o čom v týchto suchých časoch diskutovať...
 
 

 
 
Redakcia ďakuje autorovi za blog! Máte zaujímavý nápad, s ktorým by ste sa chceli podeliť s cyklistickou komunitou? Teraz je tá vhodná doba. Jednoducho napíšte blog ak už ste to v minulosti u nás robili cez rozhranie, ktoré sme vytvorili. Ak nie, pošlite nám Váš text emailom na redakcia@cycling-info.sk a my ho zverejníme. Ďakujeme!
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop