Najlepší slovenskí cyklisti si prebrali ocenenie Zlatý pedál

25.2.2021, 20:00 | Slovensko a Slováci | Katarína Ďurková, SZC
Gala večer „Zlatý pedál“ spojený s odovzdávaním ocenení pre najlepších cyklistov našich odvetví už každoročne uzatváral cyklistickú sezónu. Tá napriek úradovaniu svetovej pandémie priniesla za rok 2020 Slovensku na poli cyklistiky zaujímavé výsledky.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo stream z galavečera
 
 
Mladá dráharka Nora Jenčušová vybojovala titul majsterky Európy, cestný cyklista Lukáš Kubiš viaceré dresy a pódiá na medzinárodných podujatiach medzi mužmi, Martin Haring 25. miesto na majstrovstvách sveta v olympijskom cross country. Svetová pandémia však v zime rozdala tvrdšie karty a opäť oklieštila život do malých buniek. A tak Slovenský zväz cyklistiky pristúpil k 41. ročníku odovzdávania ocenení netradične – cez livestream.
 
Víťazstvo v kategórii cestná cyklistika si vďaka mimoriadnym úspechom odnáša po 11. krát za sebou Peter Sagan (Bora – Hansgrohe). Aj v sezóne poznačenej pandémiou prepisoval slovenský fenomén na dvoch kolesách históriu cyklistiky. V priebehu necelých dvoch mesiacov absolvoval Peter Sagan v plnom počte dní až dve grandtours. Legendárnym únikom s víťazným koncom v 10.etape na Gire a sa zároveň stal 100. (stým) jazdcom histórie, ktorí si pripísali víťazstvá na všetkých troch grandtours. Z absolvovaných 64 pretekových dní  počas skrátenej sezóny až 10 krát finišoval s pódiovým umiestnením a až 18x v top 5 svetového pelotónu.   
 
Medzi horskými cyklistami získal i tento rok ocenenie Martin Haring (Dukla Banská Bystrica). Celú predolympijskú prípravu XCO načasoval so svojimi trénermi tak, aby forma gradovala s blížiacimi OH. Napriek preloženiu mnohých podujatí na neskoré leto, dosiahol v sezóne 2020 na poli MTB aj v cestnej cyklistike životné výsledky. V MTB obhájil titul majstra SR XCO aj XCM s veľkým náskokom pred súpermi, zvíťazil v každom kole SP, na ktorom štartoval. Na MS v horskej cyklistike vybojoval svoj doteraz najlepší výsledok – 25. miesto.
 
V disciplíne zjazd/ four cross patrilo ocenenie Rasťovi Baránkovi (Kellys Factory Team). Kolegovia ho po poslednej sezóne volajú aj „Silverman“. Získal 2 strieborné medaily na šampionáte doma, v Maďarsku i Poľsku. Na tohtoročných MS obsadil 35.miesto.  
 
V kategórii cyklotrial získal ocenenie najlepšieho cyklistu Samuel Hlavatý (CK Rudina). Minulú sezónu nemal veľa príležitostí ukázať svoje zručnosti, lebo veľké podujatia trialu boli pre pandémiu zrušené. Obhájil titul majstra SR a bodoval všade tam, kde v medzinárodnej konkurencii štartoval.
 
Ocenenie Zlatý pedál v dráhovej cyklistike si prebrala Nora Jenčušová (BePink). Na juniorských ME v dráhovej cyklistike vybojovala titul majsterky Európy v scratchi a ďalšie dve miesta v top 10. Ide jej to i v cestnej cyklistike, kde „dýcha“ na krk ostrieľaným eliťáčkam. Od tejto sezóny ju budeme povzbudzovať vo farbách talianskeho tímu BePink. 
 
Medzi bikrosármi svojimi výkonmi vyčnieval Sebastián Sulka. V minulosti sa prepracoval do top 10 na majstrovstvách Európy, viackrát zvíťazil v seriáli českého pohára, bral tituly majstra SR. V ťažkom pandemickom roku mal menej možností pretekania, i tak dokázal zvíťaziť v dvoch kolách európskeho pohára v talianskej Verone, vyhrať jedno kolo českého pohára a udržať titul majstra SR.
 
Cenu najlepšieho cyklistu v novej olympijskej disciplíne freestyle BMX si odniesol majster Slovenska Jakub Pružinec. Mladý cyklista ukázal svoj talent už v roku 2015, kedy vyhral seriál slovenského pohára. Pre zranenie musel bicykel na čas odložiť. Vrátil sa však naspäť, a v uplynulom roku znova zvíťazil vo všetkých kolách SP, čím získal celkové prvenstvo v kategórii freestyle bmx street na domácej pôde.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Cenu najlepšieho cyklokrosára si tento rok prebral Ondrej Glajza. Hoci mu uplynulý rok nevyšiel podľa predstáv štart na domácom šampionáte, kde obsadil 2. miesto, v plejáde medzinárodnej konkurencie najlepších cyklokrosárov obsadil na MS 37. miesto. Ním sa zároveň lúči s pretekárskym životom.
 
Ocenenie v kategórii najlepší paracyklista prebral Jozef Metelka. Hneď v úvode roka 2020 to Jozef Metelka “rozbalil” v kanadskom Miltone, na majstrovstvách sveta v dráhovej paracyklistike. S troma titulmi majstra sveta a jednou striebornou medailou doplnil svoju bohatú zbierku medailí z vrcholných podujatí paracyklistiky.  V stíhačke na 1 km získal titul po siedmy raz v poradí.
 
Titul najlepšieho masters cyklistu si odnáša Alojz Ozogán. Začínal ako dorastenec v trnavskom Sklopaste, neskôr prešiel na stranu trénera. So svojimi zverencami dosiahol úspechy na domácej i zahraničnej pôde /tituly majstrov sveta, víťazstvá na Okolo Slovenska/. Od roku 2005 ho znova môžeme súťažne stretnúť v sedle bicykla v kategóriách masters. V uplynulej sezóne zvíťazil vo všetkých kolách masters pretekov svojej kategórie, vrátane zisku majstrovských titulov.
 
Súčasťou oceňovania boli aj ďalšie kategórie. Za talent roka 2020 bola vyhlásená Nora Jenčušová za úspechy na poli dráhovej i cestnej cyklistiky.
 
Celkovým víťazom ankety Zlatý pedál 2020 sa stal Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), druhé miesto patrí Lukášovi Kubišovi, tretie Martinovi Haringovi (obaja Dukla Banská Bystrica).  
 
„Sezóna 2020 bola veľmi zvláštna, a z toho vyplýva, že aj toto vyhlásenie je netradičné. Vždy sme sa stretávali na konci sezóny, ocenili sme najlepších za daný rok, povedali si, čo nás potešilo, čo trápi, aké plány máme do ďalšieho roka. Aktuálna situácia to však neumožňuje, a tak sa vám prihovárame za iných podmienok, bez ľudí, na ktorých by sme boli zvyknutí. Zo športového hľadiska paradoxne cyklistika dopadla pomerne dobre oproti iným športom. My sme absolvovali komplet sezónu, aj keď sa posunula na neskôr a s obmedzeniami. Začali sme uzavretých okruhoch – Slovakiaringu, letiskách, ale absolvovali sme všetko. Aj na medzinárodnej scéne sa v niektorých odvetviach sezóna rozbehla, hoci napr. MS absolvovali len jazdci elite. Takže v konečnom dôsledku na tú zlú dobu prebehla sezóna dobre.“
 
Čo si budete pamätať, keď sa povie Covid sezóna?
 
„Boli to výsledky Petra Sagana, najmä jeho víťazstvo na Giro d‘Italia. Z mládeže nás potešila Nora Jenčušová, ktorá sa stala majsterkou Európy v dráhovej cyklistike. Mali sme veľa „slušných“ výsledkov, ale tieto dva úspechy asi najviac rezonovali. Okrem tej športovej stránky by som chcel poďakovať organizátorom podujatí na Slovensku, ktorí v týchto neľahkých podmienkach všetko zorganizovali za prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení. Ani na jednom podujatí sme nemali problémy pri kontrolách ich dodržiavania, testovali sme, bubliny robili,“ povedal k roku 2020 Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky.    
 
 
ZOZNAM OCENENÝCH „ZLATÝ PEDÁL 2020“
 
CESTNÁ CYKLISTIKA
SAGAN Peter
 
DRÁHOVÁ CYKLISTIKA
JENČUŠOVÁ Nora
 
HORSKÁ CYKLISTIKA – CROSS COUNTRY
HARING Martin
 
HORSKÁ CYKLISTIKA – DOWNHILL
BARÁNEK Rastislav
 
CYKLOKROS
GLAJZA Ondrej
 
CYKLOTRIAL
HLAVATÝ Samuel
 
BMX RACING
SULKA Sebastián
 
BMX FREESTYLE
PRUŽINEC Jakub
 
CYKLISTIKA PRE VŠETKÝCH / MASTERS
OZOGÁŇ Alojz
 
PARACYKLISTIKA
METELKA Jozef
 
 
TALENT ROKA: Nora Jenčušová
 
 
ZLATÝ PEDÁL CELKOVO
  1. miesto: Peter Sagan
  2. miesto: Lukáš Kubiš
  3. miesto: Martin Haring
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop