Slovenský talent Martin Svrček po prestupe do Talianska zbiera víťazstvá a chce uspieť aj na MS

30.4.2021, 21:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Slovenský talent Martin Svrček po prestupe do Talianska zbiera víťazstvá a chce uspieť aj na MS
Martin Svrček (© Daniele Francesconi)

Jedným z najväčších talentov medzi slovenskými juniormi je odchovanec žilinskej akadémie Martin Svrček. Aktuálny majster Slovenska v ITT pred touto sezónou zmenil dres a zamieril do Talianska, kde oblieka dres tímu Franco Ballerini Juniors. Po štarte sezóny takmer každý víkend počúvame o víťazstve či pódiu. S majiteľom troch tohtoročných víťazstiev sme sa porozprávali o jeho začiatkoch, prestupe do Talianska aj cieľoch do tejto sezóny.

 
Martin, priaznivci cestnej cyklistiky, ktorí nesledujú Slovenský pohár, pravdepodobne nepoznajú tvoje meno. Skús na začiatok povedať, kedy a kde si začal s cyklistikou a čo ťa k tomu viedlo. 
Ako malý som veľa športoval a prvý šport, ktorý má vážnejšie zaujal bol hokej, od ktorého som sa neskôr počas vedľajších aktivít dostal k cyklistike čo bolo v mojich deviatich rokoch. Čiže cyklistike sa venujem už naozaj dlho.
Martin Svrček (© Ján Melicher)
Napriek tomu, že si ešte rok junior, rozhodol si sa prestúpiť do talianskeho klubu Franco Ballerini Juniors. Čo ťa viedlo k tomuto kroku, opustiť akadémiu Petra Sagana? 
Bolo to veľmi krátke a spontánne rozhodnutie. Táto ponuka prišla sama počas môjho pobytu na zimnom sústredení v Tatrách. Tam sa mi ozval Matúš Štoček (bývalý spolujazdec M. Svrčeka, slovenský reprezentant do 23 rokov, pretekár Topforex ATT Investments), že majú o mňa záujem. Myslím, že nebolo čo riešiť a som naozaj spokojný, pretože dostať sa zo Slovenska čo najskôr je v cyklistike podľa môjho názoru veľmi dôležité.
Ako sa vyrovnávaš s odchodom zo Slovenska a aklimatizáciou v Taliansku? 
Môžem povedať, že som sa Taliansko naozaj  tešil. Vyraziť niekam do sveta znamená zažiť nové dobrodružstvo a získať veľa dôležitých skúseností. Aklimatizoval som sa naozaj rýchlo. Mám tu okolo seba množstvo veľmi dobrých ľudí, majú ku mne ďaleko iný prístup a veľmi si to vážim.
Aká bola tvoja zimná príprava pred touto sezónou? 
Počas novembra som nachodil nejaké kilometre na turistickom sústredení vo Vysokých Tatrách, a ďalej som už zbieral kilometre na bicykli. V januári som odišiel do Turecka a následne do Talianska.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Aké najväčšie rozdiely vidíš v slovenskej a talianskej mládežníckej cyklistike? 
Asi najväčší rozdiel je podľa mňa množstvo pretekárov, kde si na pretekoch meria sily približne 150 až 200 štartujúcich. Počas jedného víkendu sa organizuje v celom Taliansku niekoľko pretekov pre jednu kategóriu, čiže každý tím si môže vybrať preteky, kde sa zúčastní, podľa profilu alebo vzdialenosti pretekoch od nich. Tímy sú väčšinou len pre jednu kategóriu, je to na profesionálnejšej úrovni a berie sa to vážnejšie ako na Slovensku. Z pretekárov cítim väčšiu ctižiadostivosť. Každý vie, že v Taliansku je cyklistika národným športom, takže na pretekoch je nejaký redaktor alebo kameraman, ktorý sleduje preteky a každý pondelok ide v televízii hodinový program len o cyklistických pretekoch cez víkend.
Túto sezónu si odštartoval vo veľkom štýle. Vybojoval si tri víťazstvá na Trofeo Cicli Saccarelli, Trofeo Salumificio Pavoncelli a naposledy si triumfoval v Pieve al Toppo. Skús nám popísať, ako sa rodili tvoje víťazstvá. 
Každé víťazstvo bolo trochu iné. Pri prvom triumfe sme štyria odišli z pelotónu a ja som vyhral špurt. Na pretekoch, kde som vyhral druhýkrát, som mal skôr oddychovať pred náročnejšími pretekmi, ktoré ma čakali. Bolo mi však povedané, že ak sa budem cítiť dobre, tak môžem zabojovať o víťazstvo. Pred cieľom som cítil dobré nohy a šprintovalo sa do mierneho kopca, čo som využil a vyhral. Na pretekoch v Pieve al Toppo sme chceli vyhrať, preto celý tím pracoval pre mňa, aby sa mi nič nestalo a posledných dvadsať kilometrov to bolo na mne. Bol tam asi päťkilometrový kopec po štrku, ktorý mi sedel tak som si nastúpil a šiel sám. Potom som ale spravil školácku chybu, keď som sa obzrel, dostal som šmyk a spadol som. Musel som opravovať spadnutú reťaz a medzitým ma dobehli ďalší pretekári. Podarilo sa mi ich dobehnúť a v desaťčlennej skupine som vyhral šprint.
Martin Svrček a jeho triumf (© Daniele Francesconi)
V pretekoch, kde štartuješ, súperíš s konkurenciu z celého Talianska alebo sú to len regionálne tímy? Stretávaš sa na pretekoch aj s medzinárodnou konkurenciou? 
Väčšinou chodím na regionálne preteky, pretože celotalianské bývajú raz za dva-tri týždne. Absolvoval som už dve celotalianské, na ktorých som skončil tretí v časovke jednotlivcov a druhý v pretekoch. Medzinárodné preteky neabsolvujem, pretože momentálne žiadne nie sú kvôli pandémií koronavírusu. 
Aký je tvoj cyklistický program na túto sezónu? 
Budem sa zúčastňovať Talianskeho pohára a zatiaľ čakám kým začne Svetový pohár. Vrchol sezóny ma čaká v septembri, kedy budú majstrovstvá Európy aj majstrovstvá sveta. 
Na aký typ cyklistu by si sa chcel vypracovať? (šprintér, klasikár, pretekár na celkové poradie)
Na túto otázku neviem odpovedať, pretože som ešte mladý. Takže vôbec neviem, čo mi ide najlepšie, ale zatiaľ sa na nič nesústredím. Som univerzálnym cyklistom a vyhovuje mi to.
Martin Svrček a jeho triumf (© Daniele Francesconi)
Uvidíme ťa v nadchádzajúcej sezóne aj na pretekoch Slovenského pohára v cestnej cyklistike? 
Na Slovenskom pohári pravdepodobne nebudem štartovať, ale na majstrovstvách Slovenska určite budem.
Plánuješ sa v Taliansku venovať aj inej disciplíne ako ceste? 
Rozmýšľal som ešte nad dráhou, ale keďže dráhové ME a MS sú v septembri, tak som to vypustil a radšej sa pripravím na cestné majstrovstvá.  
Uvidíme ťa tento rok aj v reprezentačnom drese? 
Áno, plánujem sa zúčastniť s reprezentáciou na pretekoch Svetového pohára, ak budú. 
Aké sú tvoje ciele v cyklistike? 
Chcem sa jednoznačne živiť cyklistikou a robiť to, čo ma baví. Tento rok by som chcel vyhrať Taliansky pohár a čo najlepšie skončiť na ME a na MS.
Ďakujeme za rozhovor!  

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop