Desať najväčších favoritov Gira (blog)

5.5.2021, 00:00 | Blog | pmts
Desať najväčších favoritov Gira (blog)
(© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)

Napriek zložitému úvodu sezóny a presunutému Paríž-Roubaix ide sezóna 2021 celkom hladko a navyše sledujeme úžasnú cyklistiku prakticky na každých pretekoch. Čas tak rýchlo plynie a ani sme sa nenazdali, a máme tu prvú Grand Tour sezóny, podľa mnohých tú najkrajšiu. Giro d'Italia sa po minuloročnej jesennej edícií vracia na svoje typické miesto v kalendári a prilákalo omnoho väčšiu konkurenciu, než ktorá sa tu stretla pred šiestimi mesiacmi.
Hornatá trasa s menším počtom časoviek a absencia oboch Slovincov prilákala obrovskú konkurenciu, prevažne vrchárov. Tao Geoghegan Hart síce neprišiel obhajovať titul a zo zdravotných dôvodov pred štartom prišli o možnosť zvíťaziť dvaja veľkí favoriti Thibaut Pinot a Vincenzo Nibali (i keď Nibali nakoniec možno nastúpi - každopádne s tréningovým mankom a nie stopercentne fit), no aj napriek tomu nájdeme na štartovej listine aspoň 15 adeptov na top 5. Pozrel som sa preto na šance na zisk Maglia Rosa vyzývateľov, ktorí sa oň prišli pobiť... Do úvahy som bral ich momentálnu formu, skúsenosti, silu tímu, ale aj schopnosti v horách, časovkách a taktiež skúsenosti so Strade Bianche, keďže etapa po bielych prašných cestách by mala byť veľmi dôležitou. Aj tak je ale rebríček prirodzene subjektívny a názory autora a čitateľa sa môžu líšiť.
10. Jai Hindley (Team DSM)
Austrálčan na jeseň prišiel o Maglia Rosa až v poslednej etape, no a tak si prichádza po odvetu. V sezóne sa zatiaľ nejavil v skvelej forme, no jeho výsledky a výkonnosť mali vzostupnú tendenciu a na Tour of the Alps už aktívne bojoval s najlepšími. Výrazne to tak pripomína jeho prípravu pred minulým ročníkom, keď sme ho počas sezóny príliš neevidovali, no na Tirrene sa umiestnil v top 10 a na štart Gira sa postavil v životnej forme. Dokázal sa do nej teraz vrátiť, prípadne ju ešte vyšperkovať? Uvidíme. Každopádne ak aj áno a v horách by bol rovnako silný ako vlani, jeho šance nie sú veľké. Pravdepodobne vyhorí na časovkách, ako v októbri, no a navyše sa dá očakávať, že bude rátať straty aj v etape na prašných cestách. Tímovú podporu ale má skvelú, na čele so spolu-lídrom a novým kolegom, Romainom Bardetom. Francúz bude taktiež serióznou kartou v hre, navyše sa dá predpokladať, že mu bude chutiť etapa po štrkových sektoroch, no v časovkách stratí a jeho výkonnosť v kopcoch už pár rokov nie je na takej úrovni, aby na jej základe mohol vyhrať Grand Tour. Na desiate miesto môjho rankingu teda volím Hindleyho.
9. Emmanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe)
Výkony Buchmanna sa tento rok často skloňujú ako sklamanie, no ja si to netrúfam povedať. Na začiatku sezóny v Emirátoch pôsobil skvele, no a len nezvládnutá veterná etapa mu zabránila bojovať o pódium. V Baskicku sa prezentoval nezvyčajne aktívnym dojmom, no v záverečnej ťažkej etape pozične chyboval a celú ju strávil individuálnou stíhačkou prvých dvoch skupín a vypadol z top 10. Inak pretekal len v marci na Strade Bianche, kde určite nabral dôležité skúsenosti, ktoré na Gire zužitkuje. Za mňa teda žiadna pohroma a nevidím dôvod, prečo by sa nemal predstaviť na Gire vo forme z roku 2019, prípadne z minuloročného Dauphiné. Ak sa tak stane, Buchmann bude serióznym hráčom. V časovkách totižto bude schopný limitovať straty a útokom v kopcoch by za istých okolností mohol strhnúť Giro na svoju stranu. Ako už mnoho krát ukázal v kariére, dokáže dotiahnuť útok z diaľky a sedí mu aj eliminačná cyklistika, takže viem si predstaviť jeden-dva scenáre, v ktorých by mohol Giro vyhrať. Bude mať k sebe skvelý tím; v super forme jazdiaci Felix Großschartner by mohol kľudne sám zaútočiť na top 10 a mladík Fabbro ukazuje progres každý rok, veď na jar bol napríklad piaty na Tirrene. Morálku tímu bude isto zlepšovať prítomnosť Petra Sagana a pravdepodobne aj tým pádom cyklámenového dresu v tíme, takže Bora môže mať pred sebou ozaj skvelé tri týždne.
8. João Almeida (Deceuninck - Quick-Step)
Portugalčan minulý rok 15 etáp držal rúžový dres, aby nakoniec svoju premiérovú Grand Tour dokončil na skvelom štvrtom mieste. Aj tak ale Almeidovi na celkové víťazstvo príliš neverím. V prvom rade, jeho účasť v boji o najvyššie priečky bude záležať na tom, v akej forme sa na štarte objaví Remco Evenepoel. Ak bude vo svojom typickom rozpoložení, Almeida bude bez debaty domestikom. Ak ale nie, Portugalčanovi sa otvára pekná šanca dokončiť to, čo sa mu nepodarilo dokončiť v októbri. V časovkách bude rátať zisky, ktoré následne bude zubami-nechtami brániť v kopcoch, teda presne tak, ako minulý rok. Etapa po prašných cestách mu bude vyhovovať, aspoň teda na základe jeho peknej jazdy v marci na Strade Bianche, kde ho zo skupiny top favoritov vyradil až defekt. Almeida sa zatiaľ ukazoval v sezóne v dobrom svetle, no treba povedať, že jeho úroveň v kopcoch nebola natoľko dobrá, aby mohol pomýšľať na zisk rúžového dresu. Na druhú stranu, na Giro cielene časoval formu a mal by tu tak nastúpiť v lepšej fazóne, než ktorou disponoval napríklad v Katalánsku.
7. Alexander Vlasov (Astana - PremierTech)
Sila tohto tradične na Grand Tours silného tímu posledné roky upadá. Odchod Miguela Angela Lopeza, ktorý nasledoval príklad Vincenza Nibaliho, Mikela Landu a Fabia Arua, zanechal tento tím v zlej situácií. Pred pár rokmi Vinokourov povedal, že sezóna je automaticky hodnotená ako neúspešná, ak tím nevyhrá aspoň jednu Grand Tour. Aký to rozdiel oproti súčasnosti... Ich mladá puška Alexander Vlasov a jeho jazda na tomto Gire predstavujú najväčšiu šancu tímu v sezóne, nielen na Grand Tour víťazstvo, ale aj celkovo na odvrátenie veľmi neúspešnej sezóny, ktorá sa pre nich po zlyhaní Jakoba Fuglsanga na Ardénskych klasikách rysuje. Akýkoľvek výsledok Vlasova na pódiu, alebo aspoň v top 5 sa môže stať ich najlepším sezónnym výsledkom. Ak Rus zlyhá, nemá ho kto nahradiť a čo je vlastne Astana za tím, bez výsledkov na Grand Tours? Pre Kazachov by to bola defacto blamáž a sezónu by hodnotili ako prepadák. Vlasov musí uspieť. Mohlo by to ale stačiť na víťazstvo? V časovkách bude rátať straty, s prašnými cestami nemá skúsenosti, no a nebude mať k dispozícií ani skvelý tím. Bude si musieť vystačiť s kopcami, no na Gire o tie nie je núdza. Vlasov sa zatiaľ v sezóne prezentoval solídnym dojmom a najmä jeho výkony mali stúpajúcu tendenciu, keď najlepší sezónny výkon ukázal v generálke na Giro, na Tour of the Alps, keď sa ako jediný udržal v skvelej forme jazdiaceho Simona Yatesa na ťažkom kopci Boniprati. Ak jeho forma bude aj naďalej gradovať a v treťom týždni sa ukáže v podobnej fazóne, v akej bol minulé leto, pódium je reálne. Víťazstvo už menej, no istá nádej je aj tam. Koniec-koncov, prečo by práve Vlasov nemohol byť ďalším z aktuálnej super generácie mladíkov čo prerazí na veľkom javisku?
6. Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers)
To isté čo pre Vlasova, platí aj pre Pavla Sivakova... Prečo by práve on nemohol byť ďalšou kométou zo zázračnej generácie, ktorá si ukoristí veľký výsledok už v mladom veku? Sivakov nato má bezpochyby všetky predispozície. Je to úžasný vrchár, ktorý vie limitovať straty v časovkách a má aj skúsenosť so Strade Bianche. Na Tour of the Alps bol bez debaty najsilnejším vyzývateľom Simona Yatesa, až kým nespadol. V kráľovskej etape ale stihol ukázať veľký progres oproti prvým pretekom v tejto sezóne, kde ani zďaleka nedisponoval takou výkonnosťou, čo naznačuje, že forma graduje a bude gradovať aj naďalej. V kopcoch môže patriť medzi najlepších. Podobne ako Almeida je ale až voľbou číslo dva vo svojom tíme, takže celé jeho Giro sa bude odvíjať od toho, ako bude jazdiť Egan Bernal a či zvládne svoj problematický chrbát. Ak mu odíde ako minulý rok na Tour de France niekedy v 15.etape, Sivakov sa môže chopiť svojej príležitosti. Vyzerá to tak, že v Ineose rátajú s možnosťou, že Bernal nevydrží celé tri týždne a Sivakov bude preto taktiež chráneným jazdcom. No a mňa osobne by neprekvapilo ani keby vysvitne, že Sivakov v plnej forme bude lepší ako Bernal v plnej forme a Rus získa líderstvo už priamo na ceste svojimi výkonmi. Sivakov ale patrí do skupiny jazdcov Ineosu, ktorí sú takpovediac krehkejší a ľúbia padať, takže všetko vyššie spomenuté bude platiť len v prípade, že Sivakov niekde nespadne alebo neochorie. Ak sa mu budú tieto nepríjemnosti vyhýbať, vytvoria s Bernal pravdepodobne najsilnejšie GC duo na pretekoch.
5. Mikel Landa (Bahrain Victorious)
Baskická hviezda etapákov sa radí k najkonzistentnejším pretekárom na Grand Tours, no víťazstvo, a dokonca aj pódiá, sa mu už roky vyhýbajú. Landa je nepochybne skvelý vrchár, spoľahlivý a niekedy dokáže prekvapiť aj dobrou časovkou. Na Giro prichádza podľa svojich slov vyhrať, no to vraví každý rok a časom sa podobné vyhlásenia už začnú zunovať... Ale čo ak je práve toto to Giro, kde mu to konečne všetko skvele vyjde? Dokáže Landa naplniť potenciál, ktorý ukazuje nepretržite každú sezónu už od roku 2015? Trasa Gira mu bezpochyby vyhovuje, rovnako ako aj absencia Slovincov. Od začiatku sezóny jazdí v skvelej forme a ani v jedných pretekoch, na ktoré tento rok nastúpil, nebol len dopočtu. Bask bude mať k sebe veľmi silný tím, na čele s v skvelej forme jazdiacimi Pellom Bilbaom a Damianom Carusom. Pre Bahrain je Landov pokus o víťazstvo na Gire hlavným cieľom v sezóne, takže môžeme od nich očakávať all-in nasadenie. Na druhú stranu, ak chce Landa vyhrať, bude musieť byť najlepším vrchárom na podujatí, čo bude v konkurencií Bernala, Yatesa a spol. veľmi ťažká úloha.
4. Hugh Carthy (EF Education - Nippo)
Britský vrchár každým rokom napreduje míľovými krokmi, no a potom, čo sa minulý rok na Vuelte takmer vyrovnal takým ťažkým kalibrom ako sú Roglič a Carapaz, sa už nemôžem dočkať toho, čo nám na Gire predvedie. Carthy je extrémne húževnatý a neskutočný bojovník, takže ťažká posledná tretina pretekov a prípadné zlé jarné počasie mu budú sedieť. Veď len spomeňme na jeho neskutočný výkon v daždi na Mortirole pred dvoma rokmi... Carthy má dobrú časovku, no a o jeho vrchárskych schopnostiach nie je pochýb. Veľmi mu bude vyhovovať dojazd na Zoncolan a keď sa pozrieme na stúpajúcu tendenciu jeho tohtoročných výkonov, je jasné, že na Gire nám niečo predvedie. Bude to stačiť na víťazstvo? Teoreticky, prečo by nie? Toto Giro je pre neho ako stvorené.
3. Egan Bernal (INEOS Grenadiers)
Víťaz Tour de France 2019 sa po nevydarenej sezóne 2020 rozhodol svoju pozornosť odvrátiť od Francúzska a schyľuje sa k jeho dlho-očakávanej premiére na Gire. Bernal nepretekal od Tirrena, takže jeho forma je menšou záhadou. Aby záhad nebolo málo, v posledných týždňoch sa objavili špekulácie, že sa opäť ozval jeho boľavý chrbát a tím ho pod rúškom tajomstva stiahol z generálky na Giro, z Tour of the Alps. Oficiálne stanovisko hovorí, že Bernal jednoducho uprednostnil vysokohorský kemp, no variant s boľavým chrbtom je rovnako pravdepodobný. A ak aj je jeho chrbát teraz v poriadku, aké sú šance, že vydrží trojtýždňovú záťaž? Bude sa opakovať scenár z minuloročnej Tour de France, keď Bernal dva týždne bojoval o víťazstvo, až mu na Colombieri jeho telo vystavilo stopku? Uvidíme. Ale ak aj chrbát bude držať, Bernal to nebude mať ľahké. V rovinatých časovkách stratí a nemôže príliš rátať ani s ťažkými vysokohorskými etapami. Výhodu ale bude mať v klasicky až strašidelne silnom tíme, no a jeho spanilá jazda v marci na Strade Bianche naznačila, že nečakané benefity môže pozbierať aj na prašných cestách. Bude to fascinujúce sledovať Bernala na tomto Gire. Ineos sľubuje útočnú jazdu a ak bude Bernalovi slúžiť zdravie, čakajú nás ohňostroje v kopcoch. Úspech, resp. neúspech na tomto Gire, môže zásadne určiť jeho ďalšiu trajektóriu v kariére. Prepadne sa v hierarchií tímu, alebo sa naopak vráti do pozície absolútnej jednotky?
2. Simon Yates (Team BikeExchange)
Už je to niekoľko rokov, od jeho prelomového ročníku 2018. Finestre Yatesa pravdepodobne máta do dnes. Čas rýchlo letí, no a toto je už jeho tretí pokus o odvetu. V plnej forme je Simon Yates možno aj najlepší vrchár na svete, no jeho problém je vo veľkej nevyrovnanosti výkonov. V roku 2019 všetko nasvedčovalo tomu, že ide bojovať o titul, no z ničoho nič v deviatej etape úplne výkonnostne odišiel a nakoniec bol rád aj za top 10. Minulý rok štartoval Giro ako čerstvý víťaz Tirrena a v roli najväčšieho favorita, no Covid zničil jeho snahu už v prvom týždni. V roku 2018 nečakane vybuchol dve etapy pred koncom, po dominantnej trojtýždňovej jazde. Jeho veľký problém sa tak javí byť časovanie formy, no a jeho dominantné víťazstvo na Tour of the Alps opäť vzbudzuje otázniky, či opäť raz nenačasoval formu príliš skoro. Yates bude mať k dispozícií nadupaný tím a rovnako ako pre Bahrain a Astanu, je Giro najväčším cieľom tejto sezóny aj pre tím BikeExchange. Yates bude musieť v kopcoch zmazať manko z časoviek a asi aj z prašných úsekov v Toskánsku, no ak si udržal, prípadne ešte vygradoval formu z Tour of the Alps, nemal by to byť pre neho problém. Podľa mnohých je najväčším adeptom na víťazstvo, no je až príliš nekonzistentný, aby som ho pasoval do role najväčšieho favorita...
1. Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step)
A presne pre to rolu najväčšieho favorita udeľujem 21-ročnému Belgičanovi, ktorý v živote nepretekal dlhšie ako týždeň a ktorý sa vracia z ťažkého zranenia a do Gira nastupuje s presne nula pretekárskymi dňami v roku 2021 :). Remco Evenepoel po svojom páde na Lombardií počas minulého leta takpovediac zmizol z radaru na 10 mesiacov. Bolo ľahké na neho zabudnúť a nechať sa unášať výkonmi cyklokrosárov, Slovincov alebo Alaphilippa. Ale pritom je to práve mladý Remco, ktorý je označovaný za nového Merckxa. Jeho zaradenie na čelo rebríčku je čisto subjektívne, no úprimne, prekvapilo by niekoho z Vás, ak by Remco vyhral? Mňa osobne by neprekvapilo keby viezol od prvej etapy až do Milána ružový dres a nikomu ho nedal. Ale rovnako by ma neprekvapilo keby sa pretĺkal po dlhej pauze Girom úplne anonymne a len sa pomaličky dostával späť do pohody a ladil formu na Olympiádu a Vueltu. Je to skutočne bizarná situácia, naskočiť do Gira po takmer ročnej prestávke úplne bez pretekov. Tobôž keď sa jedná o debutanta na Grand Tour. Zároveň sa ale jedná o najväčší talent súčasnosti a podľa všetkého stihol Remco v poslednej dobe hneď dve vysokohorské sústredenia. Tím deklaroval ako lídra Almeidu, no nikto, ani Patrick Lefévere, si nedovolil čo i len na chvíľu pripustiť, žeby Remco nešiel na GC. Skôr sa skloňovalo slovo outsider, čo ale znamená, že Evenepoel aspoň skúsi ísť na poradie. No a to už znie zaujímavo... Deceuninck snáď po prvý krát v histórií úplne vynechal zo svojej súpisky šprintérov a povolal do akcie to najlepšie do kopcov, čím v kádri disponujú. Masnada, Knox a Almeida predstavujú masívnu podporu v horách a sotva by Deceuninck postavil takýto tím, keby Remcovi neveril. Evenepoel je pre mňa najväčším favoritom. V časovkách môže k dobru získať celé desiatky sekúnd a následne ich svojím strojovým tempom v horách ubrániť. On teoreticky ani nebude musieť brániť, keďže je možné, že bude získavať desiatky sekúnd aj v horách. Prašné cesty budú výzvou, no toskánsky terén je presne to, čo Remcovi sedí najlepšie. Veľký otáznik bude visieť nad tým, ako si jeho telo poradí s tretím týždňom, čo by bolo zaujímavé sledovať aj pri klasickom debute, nieto ešte keď ten debut prichádza po desiatich mesiacoch bez pretekania. Ak sa ale predstaví v takej forme (prípadne ešte lepšej), v akej bol minulé leto, bude pre každého súpera veľmi tvrdým orieškom na rozlúsknutie.

Podľa môjho názoru nás čaká naozaj zaujímavé Giro. Traja hlavní favoriti sú viac-menej jasní, no nad každým visí hneď niekoľko otáznikov a navyše za ich zadnými kolesami bude číhať celá svorka skvelých vrchárov, ktorý sa všetci pokúsia využiť absenciu Slovincov a uchmatnúť si víťazstvo na Grand Tour. Neostáva mi teda nič iné, len vám popriať príjemné sledovanie krásneho trojtýždňového dobrodružstva, ktoré nám svojou účasťou osladí aj náš Peter Sagan. Užívajte!

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop