Adam Szabó: Veľkým spúšťačom kariéry Attilu Valtera bolo tretie miesto z etapy Okolo Slovenska

3.6.2021, 21:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Andacký
Slovenský svetobežník Adam Szabó (31) má napriek mladému veku bohatý životopis. Trénoval kontinentálny tím v Malajzii, reprezentačný výber Slovenska do 23 rokov a z pozície športového riaditeľa viedol maďarský projekt Pannon Cycling a ženský výber UCI vo Švajčiarsku. V rozhovore s redaktorom Jakubom Andackým rozprával o svojom bývalom zverencovi Attilovi Valterovi, o ktorom si myslí, že by v budúcnosti mohol vyhrať Grand Tour. V súčasnosti pôsobí v ženskom kanadskom tíme InstaFund La Prima ako športový riaditeľ.
Sledoval si výkony Attilu Valtera na Gire?
Áno. Bol som síce s našim tímom na pretekoch v Španielsku, no po večeroch, keď som mal čas, som si zapol záznam. Špeciálne som sledoval etapy, keď jazdil v ružovom drese.
Prekvapilo ťa, že sa navliekol do ružového dresu?
Myslím si, že to prekvapilo všetkých. Naposledy sme boli v kontakte počas pretekov Tour of the Alps. Vravel mi, že bude mať následne voľnejší režim. Svoju formu mal časovať až na tretí týždeň a na ružový dres vôbec nemyslel. Hlavným cieľom tímu bolo etapové víťazstvo, Attila mal preto zabojovať v únikoch. Na celkové poradie mal ísť skôr Rudy Molard, lenže celé sa to nakoniec otočilo a Molard sa dostal do role domestika.
Attila Valter (© LaPresse/Fabio Ferrari)
Kedy si Attilu stretol prvýkrát?
V roku 2017.
Mal si už vtedy z neho pocit, že vyčnieva nad ostatnými?
Celý projekt v Pannone sme začali s tým, že sme chceli do profesionálnej cyklistiky vytiahnuť mladých chalanov, v ktorých sme videli potenciál. V Maďarsku bola v tom čase na veľmi dobrej úrovni horská cyklistika a väčšina chalanov pochádzala práve odtiaľ. Mali dobrý základ, na ktorom sa dalo stavať. Už vtedy vyčnievala dvojica Márton Dina a Attila Valter. Obaja boli vyslovene horskí cyklisti a s cestou mali málo skúseností.
Kedy si zistil, že by sa mohli presadiť v cestnej cyklistike?
Hneď na našom prvom sústredení v decembri 2017 na Sicílii. Stanovili sme im nejaké úseky na ceste, kde sme im merali časy. Boli tam aj zaujímavé kopce. Na niektorých segmentoch mali zaznamenané časy takí pretekári, ako Gianni Moscon či Giovanni Visconti. Porovnali sme ich a zistili sme, že Márton a Attila sú na tom výkonnostne veľmi dobre. Vedeli sme, že majú predpoklad na to, aby sa mohli stať dobrými pretekármi.
Adam Szabó (© archív AS)
Samotný predpoklad však nestačí...
Nestačí. A povedal by som, že začiatok nebol vôbec jednoduchý. Chalani sa najprv museli naučiť  jazdiť a pohybovať v pelotóne, lebo na to neboli zvyknutí. Len dobrý šprint či watty v kopcoch nestačia.
Aký bol rozdiel medzi Mártonom a Attilom?
V roku 2018 boli veľmi vyrovnaní, no od ostatných chalanov o niečo silnejší. Napriek tomu, že sme boli malý tím, na vrcholné podujatia našej sezóny (Okolo Maďarska a Okolo Slovenska - pozn. red.) sme šli až s dvoma lídrami. V Maďarsku napokon Attila do poslednej etapy bojoval o vrchársky dres proti Patrykovi Stozsovi z vtedajšieho poľského prokontinentálneho tímu CCC Sprandi Polkowice.
Napriek tomu, že bol v pozícii lídra, bol aj tímový hráč?
Bol. A rovnako tak aj Márton. Nemali problém pomôcť druhým. No napokon celá situácia vyústila do toho, že keďže boli lídri oni, tak všetci kolegovia pracovali na nich. Obaja sa však zakaždým vedeli úprimne odvďačiť kolegom za ich prácu.
Márton Dina následne prestúpil do talianskej Komety (v súčasnosti Eolo Kometa). Bol to dobrý krok z jeho strany?
Povedal by som, že to bol logický krok. Šlo síce o kontinentálny tím rovnako ako Pannon, no mal oveľa kvalitnejšie zázemie. Navyše, už vtedy sa šepkalo o ich prestupe na prokontinentálnu úroveň. Som rád, že si tam našiel svoju pozíciu a nakoniec bol za svoje výkony odmenený účasťou na Gire. Celkovo som hrdý, že mám na Gire až dvojicu svojich bývalých pretekárov.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vráťme sa späť k Attilovi Valterovi. Kde vidíš jeho potenciál? Myslíš si, že má na to, aby v budúcnosti útočil na pódium na Grand Tours?
Po tom, čo teraz predviedol, tam určite možnosť vidím. Myslím si, že má stále obrovský potenciál. Stále sa môže zlepšiť najmä v jazde v balíku. Keď bol v úniku v poslednej etape Okolo Katalánska, doplatil na to, že nebol v správny moment na správnom mieste a nechal si tak ujsť víťazstvo. Vyhral Thomas De Gendt, ktorý má, naopak, takéto situácie v malíčku (Attila Valter skončil tretí - pozn. red.). Myslím si, že ak sa Attila naučí lepšie čítať preteky a zlepší svoj pohyb v pelotóne, bude raz určite ašpirovať aj na celkové víťazstvo na Grand Tours.
Ak by si trénoval nejaký tím v World Tour, chcel by si ho mať opäť v tíme?
Samozrejme. Nie je to len dobrý cyklista, ale najmä veľmi fajn chalan. Dobre sa mi s ním komunikuje a považujem ho na svoj vek za nesmierne vyspelého. Nie je vôbec namyslený a zostáva verný svojim koreňom. Je stále taký istý, ako bol trebárs pred 5-10 rokmi, a to si na ňom veľmi cením.
V septembri 2018 ste spolu odjazdili preteky Okolo Slovenska. V kráľovskej etape finišujúcej na Štrbskom Plese bol Valter tretí za Alaphilippom a Tratnikom. Bol toto zlomový okamih v jeho kariére?
Prvým spúšťačom bolo, keď sme viedli súboj o vrchársky dres s tímom CCC na pretekoch Okolo Maďarska. Následne to zaklincoval tretím miestom na Štrbskom Plese. Potom počas druhej etapy mu z CCC volali asi osemkrát a v podstate sa o tom vtedy rozhodlo. Navyše, pre CCC bolo dôležité, aby mali maďarského pretekára, pretože mali silné obchodné zastúpenie v Maďarsku. Používali ho potom aj ako tvár svojho obchodu.
Triumf Alaphilippa, Attila Valter vpravo (© Igor Stančík)
Ako by si spätne zhodnotil obdobie v Pannone?
Mám naň super spomienky. Bol to tím, ktorý sme vybudovali úplne od nuly. S vedením sme sa stretli na konci leta 2017. Na papieri to síce vyzeralo ružovo, no zabezpečiť všetko v praxi nebolo jednoduché. Bol to zároveň môj prvý tím, v ktorom som mal z pozície športového riaditeľa na starosti všetko od jeho chodu až po preteky. Určite ma to posunulo ďalej. Stretli sme sa navyše skvelá partia. Našiel som si tam kamarátov do konca života.
Kde vidíš svoju budúcnosť?
Už tretí rok robím v ženskej cyklistike. Celkom ma to baví. Dostanem sa na kvalitné preteky, kde by som sa s mužmi asi nedostal. No som otvorený každej novej príležitosti a skúsenosti. Kde ma budú potrebovať, tam budem.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop