Test oblečenia TACTIC: V Girone vedia, čo robia

22.6.2021, 18:00 | Inzercia | Adam Beňo
Aerodynamický dres a pohodlné nohavice, v ktorých budete vyzerať dobre za každých okolností. Aj tak by sa dala v krátkosti charakterizovať kolekcia Signature a Pure značky cyklistického oblečenia Tactic.
Španielsky výrobca z Girony vstupuje na slovenský trh prostredníctvom e-shopu www.gironaprosport.com, ktorý sa už vyše 15 rokov špecializuje na cyklistické dovolenky a kempy v srdci španielskej cyklistiky. Poďme ale priamo k oblečeniu, ktoré sme dostali na redakčné testovanie. Reč bude o krátkom drese kolekcie Signature a krátkych nohaviciach kolekcie Pure.
Keď je aero skutočne aero
V oboch prípadoch ide o „race“ strih, ktorý sa vyznačuje ergonomickým strihom. Dres vďaka tomu perfektne obopne telo a počas jazdy nič zbytočne neplápolá vo vetre. Ak patríte k náročnejším cyklistom, možno poznáte ten iritujúci pocit, keď si objednáte „race fit“ dres a po zapnutí zipsu zistíte, že vám je voľný. V prípade správne objednanej veľkosti tento neduh pri drese Signature rozhodne nehrozí. Napriek svojmu pôsobivému ergonomickému strihu však dokáže dres prepáčiť aj mierne telesné nedokonalosti. Dres sa kompletne prispôsobí vášmu telu aj keď nedisponujete bezchybne plochým bruchom a trojuholníkovým chrbtom.
Výrobcovia pri drese Signature vsadili na tri druhy látok. Predná časť dresu pozostáva z 3D tkaniny, zadná časť a rukávy z lycry a bočné panely tvorí priedušná mriežka pre lepší odvod potu. Na prvý pohľad pôsobí dres malý a osobne som mal trochu obavy, či som neprecenil proporcie svojich horných partií. Zips sa po oblečení dresu zapol a v oblasti brucha prežil aj následný hlboký výdych. Keďže na bicykli patrím k fanúšikom čo najobtiahnutejšieho oblečenia, prvé kritérium naplnil dres do bodky.
Trendové rukávy a „neviditeľné“ reflexné prvky
Aktuálne trendy hovoria, že čím dlhší rukáv smerom k lakťu, tým lepšie vyzeráte. Dlhší rukáv podľa mňa vyzerá lepšie a to nielen preto, že väčšina značiek obliekajúcich profesionálov vyznáva túto filozofiu. Rukávy dresu Signature síce nesiahajú až po lakeť, ale svojou dĺžkou pôsobia veľmi elegantne. Vďaka vnútornému protišmykovému silikónu držia na mieste a nevyhŕňajú sa. Ďalším plusom je anatomický nízky golier, ktorý po zapnutí zipsu neškrtí. K samotnému zipsu sa dostanem o niečo neskôr.
Na chrbtovej časti dresu dominujú dva prvky – vrecká a reflexná časť pod nimi. Vrecká ponúkajú prekvapivo štedrý priestor aj pre doplnky na dlhšiu jazdu. Kapacitne väčšie bočné vrecká ťažia zo svojho umiestnenia, keď siahajú až do bočných panelov dresu. Vizuálne to nevyrušuje a pár centimetrov k dobru pojme napríklad pumpu alebo gél navyše. Mimochodom, s pumpou, vestou, dvomi gélmi, telefónom a kľúčmi som mal pocit, že vrecká sú poloprázdne.
V Girone mysleli aj na bezpečnosť a spodný lem dresu pod vreckami tvorí reflexná tkanina vo farbe dresu. Z dizajnérskej stránky ide o podarenú kamufláž reflexných prvkov, ktoré sú nevtieravo vsadené do dresu. Napriek absencii svetlých reflexných bodov budete na ceste viditeľný aj za zhoršených svetelných podmienok. Aj v tomto prípade však platí, že ide o doplnok k funkčnému zadnému svetlu.
Dres pri veľkosti M váži iba 123 gramov, takže ho sotva na sebe pocítite. Látky sú príjemné na dotyk a veľmi dobre odvádzajú vlhkosť. Svoje uplatnenie nájde ihneď ako dosiahne ortuť teplomera teplotu na krátke rukávy a neprehrejete sa v ňom ani pri teplotách nad 30 stupňov Celzia.  Počas testovania som stihol pri jednej jazde viackrát zmoknúť v prehánkach a dres ako aj nohavice uschli po pár minútach.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Zips vyžadujúci zručnosť
Presuňme sa ešte k zipsu. Cyklisti, ktorí nemajú problém pred stúpaním alebo pred dlhším zjazdom problém zastať a pohrať sa s menej poslušným zipsom, môžu tieto riadky pokojne preskočiť. Práve zips je asi jediným slabším článkom inak podareného dresu. Pri pretekárskom zaťažení však nie je jednoduchá manipulácia so zipsom úplne zanedbateľná vlastnosť.
Spomínate si na komické počínanie si Wilca Keldermana a Jaya Hindleyho na minuloročnom Gire? Podobne som si občas počínal aj ja pri zapínaní a rozopínaní dresu. Dizajnéri sa síce kochajú krytím spodnej časti, ale po funkčnej stránke by zips potreboval trochu doladiť. Látka, ktorá prekrýva spodnú časť zipsu sa totiž má tendenciu občas zachytávať do behúňa zipsu pri jeho zapínaní a rozopínaní. Možno ide o nedostatok v testovanom kuse alebo mi iba chýbajú zručnosti jemnej motoriky. Každopádne ak by bolo niečo, čo by som na drese návrhárom pripomienkoval, bol by to zips.
Univerzálne nohavice skombinujete s čímkoľvek
Podareným kúskom sú aj nohavice kolekcie Pure. Čisté prevedenie bez prebytočných prvkov vám zaručí skutočne univerzálne využitie. V prípade, že vsadíte na čiernu klasiku, získate nohavice kombinovateľné s akýmkoľvek dresom.
„Race“ strih funguje aj v prípade nohavíc Pure. Nohám dopraje potrebnú dávku kompresie, avšak bez nepríjemného tlačenia. S prípadným centimetrom navyše v obvode pásu si poradí vyšší pás nohavíc. Traky sú príjemné na dotyk, neškriabu a v podstate ich človek ani nevníma.
Vec ktorá ma upútala najviac v porovnaní s inými značkami nohavíc je typ lycry. Pôsobí hrubším dojmom, čo navodzuje myšlienku, že by mohli mať pomerne dlhú životnosť. Nie je totiž ničím výnimočným, že najviac exponované miesta sa na cyklistických nohaviciach zvyknú „vybývať“ a lycra spriehľadní. Skutočnú životnosť by však odhalil až dlhodobý test.
Najpodstatnejšou časťou nohavíc je nepochybne vložka. Vsadená vložka KING Elastic Interface© mi prišla o niečo mäkšia ako napríklad pri vyšších modeloch značky Santini, ale v praxi bola pohodlná. Mimochodom, používa ju aj značka Assos, ktorá je považovaná za Mercedes medzi cyklistickými nohavicami. Tactic deklaruje zachovanie komfortu aj pri 8-hodinových jazdách, na ktoré však pri momentálnom časovom vyťažení nemám čas. Tvrdosť vložky však podobne ako pri sedle, považujem za osobnú preferenciu každého cyklistu.
Čistý vzhľad nohavíc zachovávajú aj čierne logá na prednej časti oboch nôh. Čierna na čiernej môže byť. Jediná odlišná farba sa zmestila na malé logo na zadnej časti nohavíc.
A koľko takéto doplnenie cyklistického šatníka stojí? Dres Signature stojí 125 Eur a nohavice Pure 140 Eur. Nie je to najmenej, ale cena zodpovedá kvalite a je porovnateľná s top modelmi oblečenia popredných cyklistických značiek. Okrem vysokého komfortu, funkčnosti a takmer dokonalému dizajnu, nepatrí značka Tactic v našich zemepisných šírkach k opozeranému mainstreamu. Je teda vysoko pravdepodobné, že si budete môcť užívať zainteresované pohľady ostatných cyklistov na niečo zatiaľ neobjavené.
 
Náš eshop