Reakcie pred OH: Pretekári sa obávajú horúčav, Evenepoel verí van Aertovi, Kubiš sa nechce iba zúčastniť

23.7.2021, 16:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Už v sobotu štartujú olympijské preteky na ceste. Náročný profil pretekov nahráva predovšetkým vrchárom. Remco Evenepoel verí Woutovi van Aertovi, Esteban Chaves sa spolieha na tímový výkon a Geraint Thomas upozorňuje na veľké egá. Slovenské zástavy budú držať Juraj Sagan a Lukáš Kubiš. Pretekár Dukly sa na pretekoch nechce "iba zúčastniť" a jeho cieľ je ambicióznejší.
Mathieu van der Poel odcestoval do dejiska olympijských hier v stredu popoludní. Pretekár Alpecin-Fenix sa nezúčastní pretekov na ceste. Uprednostnil preteky na horských bicykloch, ktoré sa uskutočnia v pondelok 26. júla. "Dvojtýždenný tréning doma mi po napätej Tour padol vhod. Pár dní som si oddýchol a následne som nasadol na horský bicykel. Presadnutie z cesťáku na horák nie je také jednoduché. Vždy mi trvá pár dní, aby som si naň zvykol," vysvetlil van der Poel, "cítim sa teraz dobre. Teším sa na preteky a japonskú klímu. Dva dni pred pretekmi som si naplánoval generálku. Mojím cieľom je medaila," nechal sa počuť Holanďan.
Mathieu Van der Poel (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Lídrom holandského celku na cestných pretekoch bude Bauke Mollema. Na posledných olympijských hrách v Riu skončil sedemnásty so stratou 3:31 za víťazom Gregom van Avermaetom. Tentokrát si trúfa na lepšie umiestnenie. Z nedávno skončenej Tour, odkiaľ si odviezol etapový triumf a celkové umiestnenie v najlepšej dvadsiatke, si priniesol skvelú formu: "Cítim sa veľmi dobre. Etapové víťazstvo mi pridalo na pohode. Najťažšie pre mňa bude vyrovnať sa s časovým presunom, vlhkosťou a extrémnym teplom," vyjadril sa Holanďan.
"Japonsko je krásna krajina a vždy, keď som sem prišiel, veľmi sa mi darilo. Bol som tu dva razy na japonskom pohári (Japan Cup, 2.Pro) a zakaždým som zvíťazil. Olympijské hry sú však úplne niečo iné. Tour som dokončil v dobrej kondícii. Naschvál som z nej neodstúpil skôr. Myslím si, že by mi to na lepšej výkonnosti nepridalo. Práve naopak," povedal Mollema.
Kolumbijskú zostavu bude reprezentovať štvorica papierovo silných vrchárov: Esteban Chaves, Sergio Higuita, Nairo Quintana a Rigoberto Urán. Posledný menovaný bol na súpisku dopísaný až dodatočne po tom, čo bol Dani Martínez pozitívne testovaný na koronavírus. Kto bude lídrom tohto silného kolektívu zatiaľ nie je jasné. "V tíme máme veľmi silných vrchárov. Je teraz na športovom riaditeľovi, aby určil, kto z nás bude lídrom. Môžeme však hrať aj viacerými kartami," vyjadril sa Esteban Chaves a pokračoval, "je to už moja druhá olympijská účasť. Veľmi sa z toho teším."
Esteban Cháves (© Charly Lopez)
"Myslím si, že som si nomináciu zaslúžil. Tento rok sa mi zatiaľ darí. Väčšinou dosahujem buď veľmi dobré výsledky, alebo potom veľmi zlé. Teraz je to dobré, darí sa mi držať vpredu a byť konkurencieschopný. Aj Tour de France mi vyšla celkom dobre. No nie som jediný. Je tu veľa skvelých pretekárov. Za normálnych okolností by trať svedčala čistokrvným vrchárom, no nikdy neviete. To, čo sa javí byť na papieri jasné, v skutočnosti nemusí byť. Tipujem, že ľudia, ktorí prídu z Tour na tom budú výkonnostne veľmi dobre," povedal Chaves.
Lídrom belgického celku bude podľa všetkého vo forme jazdiaci Wout van Aert. Belgický tím je však našlapaný a odpisovať netreba ani takého Remca Evenepoela. "Až v sobotu uvidíme, v akej forme budem. V posledných týždňoch som urobil všetko preto, aby som bol v čo najlepšej kondícii. Vo štvrtok som mal posledný ťažký tréning a do soboty teraz plánujem oddychovať. Verím, že budem mať v sobotu dobré nohy, no môže sa stať všeličo. Dúfam, že nebude neznesiteľne teplo," vyjadril sa na tlačovej konferencii mladučký jazdec Deceunincku.
"Wout je vo svojej životnej forme. Sledoval som ho na Tour a bol fantastický. Aj teraz je motivovaný a vyzerá stále čerstvo. Bude to mať však ťažké. Vo výbornej forme sú aj ďalší jazdci, ako napríklad Pogačar a navyše profil pretekov je kopcovitý. Myslím si však, že sa toho Wout nesmie zľaknúť. Určite má šancu uspieť. Porovnal by som to s klasikou v San Sebastiáne, ktorá má tiež dlhý kopec v strede pretekov a vo finále viacero kratších, no prudkých. Ak to Wout všetko prežije, v závere môže byť nezastaviteľný," povedal Evenepoel.
- reklama -
- reklama -
Aj v austrálskom tíme sa na poslednú chvíľu nevyhli zmenám. Rohan Dennis sa na poslednú chvíľu odhlásil z pretekov s hromadným štartom a naplno sa bude koncentrovať na časovku. Lídrom tímu bude Richie Porte: "Preteky s hromadným štartom budú lotériou s viacerými menšími tímami. Nebudú tu žiadne veľké celky, ktoré by to kontrolovali," vravel Porte, "profil trate sa mi páči. Pred piatimi rokmi sa mi nezadarilo, no teraz verím, že to bude lepšie. Tour nás pripravila na horúce počasie a tvrdé podmienky. Minule vyskočil nečakane Greg van Avermaet, tentoraz už nesmieme nikoho podceniť. Isteže cítim tlak, no nie je taký veľký ako pred štartom Tour de France. Pevne verím, že sa mi v Tokiu zadarí viac ako vo Francúzsku," povedal pretekár Ineosu.
Mimoriadne silný tím budú mať aj Briti. Bratov Yatesovcov doplní dvojica Tao Hart a Geraint Thomas. Adam Yates pricestoval do Tokia skôr, pretože narozdiel od trojice svojich krajanov neabsolvoval Tour de France. Najskúsenejším pretekárom je víťaz Starej dámy z roku 2018 Geraint Thomas: "V Riu som bol v hre o dobré umiestnenie, no v zjazde som smolne padol a to bol pre mňa koniec," komentoval svoju predošlú olympijskú skúsenosť Thomas, "V sobotu to už bude moja tretia účasť, tak verím, že bude platiť "do tretice všetko dobré." Na papieri máme veľmi silný tím, no uvidíme ako to bude vyzerať v praxi. Tao a ja sme absolvovali celú Tour, Simon odstúpil skôr a Adam zvolil úplne inú formu prípravy. Ako tím fungujeme dobre. Veľa spolu komunikujeme, čo je podstatné a nebrzdia nás ani vysoké egá. Máme konkrétny plán, ktorého sa chceme držať," vyjadril sa Welšan.
Veľké nepríjemnosti trápia našich západných susedov. Česi vzali do Tokia lekára Vlastimila Voráčka, ktorý nebol zaočkovaný proti koronavírusu. Spomenutý lekár letel spoločne s ďalšími športovcami vládnym špeciálom a niektorých z nich, vrátane spomenutého Voráčka, ktorý je pravdepodobne pacientom nula, neskôr pozitívne testovali na koronavírus. Pozitívny test odovzdal aj Michal Schlegel a oslabil tak český národný tím, ktorý bude tvoriť iba dvojica Michael Kukrle a Zdeněk Štybar.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Slovenský tím sa napokon bude musieť zaobísť bez zraneného Petra Sagana. Náš tím bude preto reprezentovať dvojica Juraj Sagan a Lukáš Kubiš. "Do Tokia sme odleteli v nedeľu. Súťažil som v Južnej Amerike či Afrike, mám skúsenosti s dlhšími transfermi i časovým posunom. Moje telo ich znáša celkom dobre, vždy som sa rýchlo dokázal prispôsobiť novému prostrediu," vravel Kubiš v rozhovore pre denník Pravda.
"Bol som vo väčších kopcoch i v dlhších pretekoch. Ale takúto kombináciu pôjdem prvýkrát. Profil je jasný, čaká nás trať hore-dole. Hora Fudži, ostré stúpanie pred vstupom na automobilový okruh. Tomu sme prispôsobili aj tréning. Podobný kopec ako Mikuni, ktorý bude posledným na programe 30 kilometrov pred cieľom, je aj u nás – Šachtičky pri Bystrici. V posledných týždňoch pred odletom som ho absolvoval toľkokrát, že ma už nebavil. Ale ak mi má pomôcť k dobrému výsledku, nebudem ľutovať ani jeden nastúpaný meter," povedal.
Pretekár Dukly sa vyjadril aj k svojim ambíciám: "Som športovec a do každých pretekov idem s tým, že chcem vyhrať. Dokončenie pre mňa nie je cieľ. Reálne zmýšľajúci človek vie, že vyhrať sa mi zrejme nepodarí. Ale rovnako nebude pre mňa úspech ani to, keď iba prídem do cieľa. Chcem sa popasovať o čo najlepší výsledok." Kubiš nás bude reprezentovať aj v individuálnej časovke, v ktorej by chcel skončiť v elitnej tridsiatke.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop