Saganovci budú pokračovať vo francúzskom TotalEnergies

3.8.2021, 18:30 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Dlhé týždne špekulácií sú na konci. Bratia Saganovci podpísali zmluvu s tímom TotalEnergies na dva roky a v kariére budú pokračovať vo francúzskom celku, ktorý má Pro licenciu. Tá mu ostane aj v budúcej sezóne, keď prejde na bicykle Specialized.
Špekulácie tentoraz trvali kratšie ako v rokoch 2014 a 2016, keď enkláva Sagan prestupovala do Tinkoffu, resp. Bory. Je to dané aj tým, že pred pár dňami Sagan potvrdil koniec v tíme Bora-hansgrohe. Zatiaľ nie je známe, koho všetkého si Peter Sagan berie so sebou do tímu, ako prví medializovaní boli Maciej Bodnar a Daniel Oss. Juraj Sagan by však nemal chýbať tiež, nevedno, prečo sa na neho v oficiálnej správe tímu zabudlo. Práve veľkosť jeho skupiny hrala pri prestupe svoju rolu, takže sa dá očakávať, že súčasťou tejto dohody budú minimálne aj Maroš Hlad s Jánom Valachom.
"Na príchod Petra sme veľmi hrdí. Jednoznačne je to jeden z najpopulárnejších cyklistov sveta a megatalent. Táto zmluva jednoznačne potvrdzuje naše ambície, Peter je veľmi súťaživý a určite nám prinesie víťazstvá," povedal šéf tímu Jean-René Bernaudeau vo vyhlásení na webe celku.
"Je to nové dobrodružstvo a veľmi sa teším. Jean-Rene je manažér, ktorý chce meniť veci vo svetovej cyklistike. Verím, že dokážem pomôcť tímu k dosiahnutiu cieľov a vyhrám čo najviac pretekov. Samozrejme, v tejto sezóne sa ešte sústredím na dosiahnutie cieľov s mojím súčasným tímom, v zime sa však pripojím k novému s tým správnym víťazným duchom," marketingovo vyburcovane tím šíri vyjadrenie Petra Sagana. Francúzske médiá špekulujú, že súčasťou dohody by mohlo byť aj Petrovo uvoľnenie pre "iné druhy zábavy", teda nejakej marketingovo výhodnej show pre Specialized v iných disciplínach, ktoré Peter obľubuje a rád cestný bicykel vymení za horský či gravelový, čo by sa mohlo stať určitých fázach sezóny.
Napriek tomu, že TotalEnergies, teda bývalý Direct Energie, Europcar či Bouygues Telecom je na cyklistickej mape vyše dve desaťročia, chýbajú im obrovské úspechy. Dvojica Thomas Voeckler - Pierre Rolland Francúzov bavila pred desiatimi rokmi, ale nepodarilo sa nájsť nástupcov, ktorí by dosiahli veľké výsledky.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Za 21 rokov existencie tento tím nikdy nemal pretekára na pódiu Grand Tour, dokonca ani žiadného etapáku World Tour. Nevyhral žiadny monument a zo všetkých klasík seriálu World Tour triumfovali iba v San Sebastiane Xavierom Florenciom v roku 2006.
Jean-René Bernaudeau má v tíme viacerých skvelých pretekárov ako Latour, Bonifazio, Gaudin, Turgis či Vuillermoz, no v tejto sezóne majú pramálo výsledkov. Získali iba päť víťazstiev z pretekov 2.1 a dvojica Terpstra - Boasson Hagen sa zdá byť už pristará, ba priam až nepoužiteľná. Nečudo, že sa mnohí boja, či takto nedopadne aj Peter Sagan. Ich najlepším výsledkom sezóny je druhá pozícia Anthonyho Turgisa na Kuurne-Brusel-Kuurne, kde špurtoval druhý, ale bolo to v 30-člennej skupine bez šprintérov. Pierre Latour úplne vybuchol na Tour, ktorú dobre rozbehol, ale v kopcoch sa stratil.
Jazdci tímu TotalEnergies na Tour (© A.S.O. / Charly Lopez)
Tím sa netají tým, že v budeúcej sezóne licenciu World Tour ani mať nebude. Chce sa o to pokúsiť neskôr. Na druhej strane, spomedzi celkov druhej ligy je podľa UCI bodov tretí najlepší (po Alpecine-Fenix a Arkéa-Samsic). Pre Slovákov v tíme bude dôležité aj to, ktorí pretekári ešte prípadne zostavu doplnia.
Rovnako nemusí mať Peter rovnaký kalendár ako v minulosti, keďže sa dá očakávať, že skôr pôjde Paríž - Nice ako Tirreno - Adriatico, hoci aj to jazdievajú. Už pred príchodom Sagana dostávali pozvánky na všetky monumentálne klasiky okrem Lombardie a z jarných klasík nechodievajú len Strade Bianche, Amstel a Valónsky šíp. Petrov program teda môže byť aj takmer identický ako v minulosti.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop