ME: Po dlhom úniku triumfovala Van Dijková, Medveďová skončila po troch kolách

11.9.2021, 14:10 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
ME: Po dlhom úniku triumfovala Van Dijková, Medveďová skončila po troch kolách
Tereza Medveďová (© Igor Stančík / SZC)

pi 10.9. rovinata etapa 13:50 Trident > Trident 68 km Riedmann
profil pretekov, 5 kôl, 1000 nastúpaných metrov (© trentino2021cycling.eu)
Po dopoludňajších pretekoch juniorov, kde vybojoval Martin Svrček ôsme miesto, prišli na rad juniorky. Medzi nimi malo Slovensko dvojnásobné zastúpenie v podobe Terezy Kurnickej (Slávia Trenčín) a Miriamy Čišeckej (CyS - Akadémia Petra Sagana). Juniorky mali na programe päťnásobný prejazd cez stúpanie Povo (4,7 %; 3,6 km), kde mal najprudší úsek sedempercentný sklon. 
Kurnická s Čišeckou (© Igor Stančík / SZC)
Úvodný prejazd cez Povo vyselektoval pelotón a v prvej skupine ostalo zhruba dvadsaťpäť pretekárok. S drobnou stratou ich nasledovala KurnickáČišecká mala minútové manko. Po prvom kole bola dvojnásobná majsterka Slovenska súčasťou pelotónu, kde sa okrem nej vrátilo priblížne pätnásť cyklistiek. Jej reprezentačná kolegyňa jazdila v dvanásťčlennej skupine a naďalej strácala minútu.
Miriama Čišecká (© Igor Stančík / SZC)
Počas druhého prejazdu cez Povo opäť odpadla Kurnická, ktorá bola vôbec prvou pretekárkou za hlavnou skupinou. Zväčšovala sa aj strata Čišeckej, ktorá mala manko minúty a pol. Neskôr sa Kurnická po druhýkrát úspešne vrátila do balíka, kde bolo pri prejazde do tretieho okruhu štyridsať dievčat. Pred pelotónom sa nikto nenachádzal. Čišecká jazdila v malej skupine so štyrmi cyklistkami.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Kurnická sa držala na konci hlavnej skupiny aj v štvrtom kole. Naopak, Miriamu Čišeckú rozhodcovia stiahli z trate. Sexteto pretekárok malo v balíku Taliansko aj Francúzsko. Početne zastúpená bola aj Ruská federácia s piatimi zástupkyňami. Pred posledným kolom sa utrhli Francesca BaraleováEleonora Ciaboccová (2x Taliansko), Inna AbaidullinováAlena Ivanchenková (Rusko), Linda Riedmannová (Nemecko) a Eglantine Rayerová (Francúzsko). 
Tereza Kurnická (© Igor Stančík / SZC)
Pelotón už bez Kurnickej strácal polminútu, tretia skupina aj s majsterkou Slovenska mala takmer dvojminútové manko. Spolu so Slovenkou jazdila v skupina aj česká cyklistka Julia Kopecky. Unikajúca skupina dotiahla svoju snahu až do konca a z európskeho titulu sa radovala Nemka Linda Riedmannová. Striebro berie Elonora Ciaboccová, bronz putuje do Francúzska zásluhou Eglantine Rayerovej
Tereza Kurnická po dojazde do cieľa (© Igor Stančík / SZC)
V úniku nevydržala Abaidullinová a vrátila sa do hlavnej skupiny, ktorá finišovala s mankom minúty a desiatich sekúnd. Šiestu priečku vybojovala Anniina Ahtosalová (Fínsko). Spoločne s ňou prišlo do cieľa len desať pretekárok. Tereza Kurnická napokon skončila na 26. priečke s viac ako trojminútovou stratou. Do cieľa prišlo iba tridsaťdva cyklistiek, pričom štartovalo deväťdesiat junioriek.
vyjadrenie ikonky ciernaTereza Kurnická (26. miesto)
"Čakala som, že to budú ťažké preteky, ale realita prekonala moje očakávania. Každé kolo sa v kopci šlo naplno a prvé tri kolá sa v polovici stúpania nastupovalo. Stúpanie som vždy jazdila vpredu, ale keď sa začalo na prudkom úseku nastupovať, začala som sa prepadávať. V štvrtom kole sa balík, kde bolo štyridsať až päťdesiat dievčat. Neviem, v koľkej skupine som ostala ja, ale v tej som došla do cieľa. S výsledkom som spokojná, aj keď som chcela dosiahnúť o niečo lepší výsledok. Ale na to, že mi bolo celé preteky na zvracanie, som naozaj spokojná, že som vôbec prišla do cieľa."
Výsledky
1. RIEDMANN Linda Nemecko 1:53:09
2. CIABOCCO Eleonora Taliansko 00:00
3. RAYER Eglantine Francúzsko 00:02
4. BARALE Francesca Taliansko 00:02
5. IVANCHENKO Alena Rusko 00:02
6. AHTOSALO Anniina Fínsko 01:10
7. RÜETSCHI Noëlle Švajčiarsko 01:10
8. CIPRESSI Carlotta Taliansko 01:10
9. VAN DER MEIDEN Anna Holandsko 01:10
10. ZIMMERMAN Fiona Švajčiarsko 01:10
26. KURNICKÁ Tereza Slovensko 03:34
DNF ČIŠECKÁ Miriama Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
pi 10.9. rovinata etapa 16:30 Trident > Trident  81 km Zanardi
profil pretekov, 6 kôl, 1200 nastúpaných metrov (© trentino2021cycling.eu)
Viac ako osemdesiat kilometrov čakalo na ženy do dvadsaťtri rokov, ktoré mali na programe o kolo viac ako juniorky. Slovensko v tejto kategórii reprezentovali Nora Jenčušová (BePink), Petra Machálková (Cycling Academy Trenčín) a Radka Paulechová (Kaktus Bike Team Bratislava). Štart pretekov bol naplánovaný na šestnástu hodinu. 
Nora Jenčušová na štarte (© Igor Stančík / SZC)
V prvom prejazde cez Povo (4,7%; 3,6 km) neudržala krok s balíkom Paulechová a po trinástich kilometroch strácala minútu a dvadsať sekúnd na hlavnú skupinu. Druhé kolo prinieslo rozdelenie pelotónu na dve skupiny. V druhej ostala Jenčušová a výraznejšie okrem Paulechovej zaostávala aj Machálková. Skupina s majsterkou Slovenska v ITT mala polminútové manko, ktoré sa im ale podarilo zlikvidovať.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Jenčušová tak naďalej jazdila v pelotóne, no pre Machálkovú Paulechovú sa preteky po troch kolách skončili. V nasledujúcom okruhu sa z pelotónu utrhla Marie Le Netová (Francúzsko) a pretekárka tímu FDJ si vypracovala dvadsať sekúnd k dobru na balík, kde ostalo devätnásť cyklistiek. Slovenka medzi nimi nebola a jazdila v tretej skupine s viac ako trojminútovou stratou. 
Radka Paulechová (© Igor Stančík / SZC)
Piate kolo bolo posledné aj pre Jenčušovú, ktorá sa nezmestila do päťminútového limitu od prvej pretekárky. Posledný okruh tak bol bez slovenskej účasti. Le Netová bola dobehnutá a v hlavnej skupine sa tak nachádzalo dvadsať cyklistiek. Štvornásobné zastúpenie tam malo Francúzsko aj Taliansko. V poslednom kole ušli z pelotónu Silvia Zanardiová (Taliansko), Kata Blanka Vasová (Maďarsko) a Evita Muzicová (Francúzsko). 
Hlavná skupina nedokázala trio pretekárok dobehnúť a najsilnejšie nohy mala v závere Silvia Zanardiová, ktorá tak udržala zlato v Taliansku. Na druhom mieste skončila Kata Blanka Vasová, bronz putuje do krajiny galského kohúta zásluhou Evity Muzicovej. Po štvrtú priečku si prišla Laura Stiggerová (Rakúsko). Slovenské pretekárky do cieľa neprišli. Najdlhšie sa držala Nora Jenčušová, ktorá bola stiahnutá z trate v predposlednom kole. 
vyjadrenie ikonky ciernaNora Jenčušová
"Dnes som na viac nemala. Cítila som nohy po včerajšej časovke, ale nebola som jediná a netreba sa vyhovárať. Je mi ľúto, že mi v štvrtom kole ušli. Do predposledného kola sme mali stratu troch minút a jazdila som okolo 40. priečky. V kopci v predposlednom kole nás odvolali. Síce nám bolo povedané, že dve kolá pred koncom sa neodvoláva, ale Taliani sa s tým nebabrú. Limit piatich minút bol naozaj prísny. Dúfala som, že aspoň prídem do cieľa."
Výsledky
1. ZANARDI Silvia Taliansko 2:11:15 125
2. VAS Blanka Maďarsko 00:02 85
3. MUZIC Evita Francúzsko 00:02 70
4. STIGGER Laura Rakúsko 00:29 60
5. REALINI Gaia Taliansko 00:31 50
6. VAN ANROOIJ Shirin Holandsko 00:35 40
7. KOCH Franziska Nemecko 00:35 35
8. BOSSUYT Shari Belgicko 00:36 30
9. ALESSIO Camilla Taliansko 00:36 25
10. BAUERNFEIND Ricarda Nemecko 00:36 20
DNF JENČUŠOVÁ Nora Slovensko odstúpil
DNF MACHALKOVA Petra Slovensko odstúpil
DNF PAULECHOVA Radka Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
so 11.9. rovinata etapa 14:15 Trident > Trident 107 km Van Dijk
profil pretekov, 8 kôl, 1600 nastúpaných metrov (© trentino2021cycling.eu)
Po pretekoch mužov do 23 rokov prišli na rad elitné ženy. Slovensko zastupovala národná majsterka Tereza Medveďová (WCC Team). Kategória žien mala pred sebou osem okruhov, počas ktorých sa museli popasovať so stúpaním Povo (4,7%; 3,6 km), ktoré v iných kategóriách vyselektovalo pelotón. Na štarte bol prítomný aj prezident UCI David Lappartient
Tereza Medveďová pred štartom (© Igor Stančík / SZC)
Po šiestich minútach v neutrálnej zóne zastavil pelotón ešte raz z dôvodu dopravnej nehody na trati. Viacero pretekárok si ešte odskočilo na malú potrebu a niektoré si vymenili bicykel. Preteky napokon odštartovali tri minúty po pol tretej popoludní. Od začiatku udávali tempo nemecké reprezentantky. Medvedová sa v prvom kole pohybovala v strede pelotónu. 
Z balíka odpadla Zsófia Szabóová (Maďarsko), ktorá sa v tejto sezóne zúčastnila viacerých kôl Slovenského pohára a naposledy zvíťazila v Krupine. Po zdolaní prvého stúpania sa o únik pokúsila ruská pretekárka, ale jej snaha bola neúspešná. Po prvom kole už zaostávala aj Medveďová, ktorá strácala minút a pol. Počas druhého prejazdu cez Povo sa chcelo utrhnúť viacero pretekárok, ale nikomu sa nepodarilo ujsť.
Tereza Medvedová (© Igor Stančík / SZC)
84 kilometrov pred cieľom sa utrhla Tanja Erathová (Nemecko) a Eugénie Duvalová (Francúzsko), na po dvoch kilometroch ich pelotón dobehol. Francúzky boli aktívne, ďalší útok predviedla Audrey Cordon-Ragotová. Pri prejazde do tretieho kola mala k dobru pätnásť sekúnd. V hlavnej skupine naďalej udávali tempo nemecké pretekárky. Stúpanie na Poyo využilo viacero cyklistiek ku atakom.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Na útočnú jazdu pelotónu doplatila Cordon-Ragotová, ktorá prišla o svoj náskok. Ďalší nástup podnikla jedna z jej krajaniek a aktívna bola aj Omer Shapirová (Izrael). Tereza Medveďová vstúpila do tretieho kola so šesťminútovým mankom. Spoločnosť jej robila Sara Van de Velová (Belgicko). Po niekoľkých pokusoch o únik šiel na čele početný pelotón.
Pred prejazdom do štvrtého kola opäť zaútočila Duvalová. Obhajkyňa titulu Annemiek Van Vleutenová (Holandsko) si na bufete chcela vziať fľašu, ktorá jej ale vypadla z rúk. Francúzka na čele zatiaľ zvýšila svoj náskok na dvadsať sekúnd. V hlavnej skupine ostalo päťdesiat žien. Preteky sa zároveň skončili pre Terezu Medveďovú, ktorá nabrala veľké manko na pelotón.
Tereza Medveďová a Sara Van de Velová (© Igor Stančík / SZC)
Duvalová bola na stúpaní dobehnutá a v zjazde chcela ujsť Sofia Bertizzolová (Taliansko). Únik jej ale nevyšiel. Neskôr to skúšalo kvarteto pretekárok, kde bola Aude Biannicová (Francúzsko), Ellen Van Dijková (Holandsko), Romy Kasperová (Nemecko) a Soraya Paladinová (Taliansko). Za nimi šli Marta Lachová (Poľsko) a Lourdes Oyarbideová (Španielsko). Pelotón strácal necelú polminútu.
V stúpaní na Povo začala odpadávať Biannicová, naopak, z pelotónu ušla Katrine Aalerudová (Nórsko). Lachová a Oyarbideová sa postupne vracali do balíka, kde ostalo zhruba 45 cyklistiek. Náskok vedúcej skupiny na pelotón sa blížil ku minúte. Aalerudová sa po niekoľkých kilometroch vrátila späť. Do šiesteho kola vstúpil únik so štyridsiatimi sekundami k dobru. 
Šieste stúpanie na Povo dostalo do úzkych Kasperovú, ktorá stratila krok s vedúcou skupinou. Vpredu tak ostali iba Van Dijková Paladinová. V hlavnej skupine sa do udávania tempa pustili Nemky a pridala sa k ním aj zástupkyňa belgickej reprezentácie. Do predposledného kola vstupovala vedúca dvojica s náskokom 34 sekúnd. 26 kilometrov pred cieľom nastúpila Van Dijková, ale Paladinovú neodtrhla.
Holanďanka opäť nastúpila počas stúpania na Povo a Talianka tentoraz nenašla odpoveď. Z balíka sa utrhla Liane Lippertová (Nemecko) a hlavná skupina sa roztrhala. Lippertovú poo chvíli dobehla skupina ôsmich pretekárok a tak nastúpila Elisa Longo Borghiniová (Taliansko), no úspešná nebola. Pretekárky v skupine taktizovali a Van Dijková naďalej udržiavala dvadsaťsekundový náskok.
Do posledného kola vstúpila druhá žena časovky majstrovstiev Európy s päťdesiatimi sekundami k dobru na skupinu prenasledovateliek, kde boli Lippertová (Nemecko), Cavalliová, Longo Borghiniová (2x Taliansko), Niewadomová (Poľsko), Leleivytéová (Litva), Amialiusiková (Bielorusko), Van VleutenováVolleringová (2x Holandsko) a Reusserová (Švajčiarsko). 
Longo Borghiniová si zo skupiny vystúpila a náskok Van Dijkovej naďalej narastal. Zo skupina si nastúpila Lippertová a chytila sa jej Niewadomová. Po chvíli boja sa tam prepracovala aj Van Vleutenová. Naopak, úplne odpadla Leleivytéová. Zvyšok skupiny sa po chvíli vrátil späť a tak nastúpila Reusserová, no nepochodila. Tritisíc metrov pred páskou sa tam vrátila reprezentantka Litvy. 
Ďalší nástup Niewadomovej úspech nepriniesol. Ellen Van Dijková po dlhom úniku dosiahla obrovský úspech a prišla si po titul majsterky Európy. Druhé miesto vyšprintovala Liane Lipperová a bronz putuje do Litvy zásluhou Rasy Leleivytéovej. Hrdinka dnešného dňa Ellen Van Dijková ušla z pelotónu spoločne s ďalšími troma cyklistkami už v štvrtom okruhu a svoj únik dotiahla do zlatého konca. 
Slovenská reprezentantka Tereza Medveďová do cieľa neprišla. Už v prvom kole začala zaostávať za pelotónom a po troch okruhoch bola z trate stiahnutá. Pre niekdajšiu pretekárku BePinku to boli tretie nedokončené majstrovstvá Európy v pretekoch jednotlivcov. Medveďovej sa podarilo preťať cieľ len v Glasgowe, kde finišovala na 50. priečke.
vyjadrenie ikonky ciernaJakub Vančo (reprezentačný tréner žien)
"Preteky nám ovplyvnil oneskorený štart. Nemecká reprezentácia začala preteky veľmi ostro. Boli to tvrdé preteky s tvrdým limitom a ako na každom štarte, aj teraz rozhodli výkon, pozícia a technika. Medveďovej to dnes nevyšlo."
Výsledky
1. VAN DIJK Ellen Holandsko 2:50:35 250
2. LIPPERT Liane Nemecko 01:18 200
3. LELEIVYTE Rasa Litva 01:18 150
4. NIEWIADOMA Katarzyna Poľsko 01:18 125
5. VOLLERING Demi Holandsko 01:18 100
6. CAVALLI Marta Taliansko 01:18 90
7. REUSSER Marlen Švajčiarsko 01:18 80
8. AMIALIUSIK Alena Bielorusko 01:18 70
9. VAN VLEUTEN Annemiek Holandsko 01:21 60
10. BALSAMO Elisa Taliansko 02:29 50
DNF MEDVEĎOVÁ Tereza Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
video v clanku ikonka ciernaVideoprezentácia trasy rovinatých časoviek
 
Náš eshop