Slovenský pohár pokračoval na Novoveskej Hute, dva triumfy získal klub z Topoľčianok

6.9.2021, 22:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Slovenský pohár pokračoval na Novoveskej Hute, dva triumfy získal klub z Topoľčianok
(© Ján Melicher)

Každoročnou súčasťou Slovenského pohára v cestnej cyklistike je časovka do vrchu na Novoveskej Hute, ktorá je súčasťou najstarších cyklistických pretekov na Slovensku. Prvý septembrový víkend sa uskutočnil už jej päťdesiaty ročník, ktorý si pripravili cyklistický klub mládeže z Popradu a mesto Spišská Nová Ves. Svoje premiérové víťazstvá v tejto sezóne si pripísali Marek Čontofalský a Emma Galovičová.
Muži Elite/U23
 
Na jedinú časovku do vrchu v tohtoročnej sezóne Slovenského pohára prišlo do Novoveskej Huty dvadsaťdva cyklistov. Polovica z nich patrila do kategórie U23. Oproti pôvodnej štartovej listine neštartoval Štefan Buchel (Slávia Trenčín). Zastúpené boli obidva kontinentálne slovenské zoskupenia. Duklu Banská Bystrica reprezentovali Marek Čanecký Tobias Vančo, dres tímu Cycling Academy Trenčín obliekal Ján Králik.
Spomedzi prvých pretekárov na štarte zaznamenal najlepší čas Miroslav Lacuš (Cyklošpak). Niekdajší člen tímu Firefly prišiel do cieľa za dvadsaťpäť minút a 49 sekúnd. Na priebežnom prvom mieste ho neskôr vystriedal Bálint Magyar (Trinitas Sport Club). Pravidelný účastník Merida Road Cupu bol rýchlejší o necelých dvadsaťštyri sekúnd. Ďalšiu zmenu na vedúcej priečke spôsobil Stanislav Béreš (Firefly).
Tohtoročný účastník V4 jednorázoviek dokázal ako prvý stlačiť výsledný čas pod dvadsaťpäť minút a Magyarovi dal 56 sekúnd. Slušný výkon podal aj jeho kolega Tomáš Nagy. Piaty muž tohtoročných majstrovstiev Slovenska v ITT zaostal za Bérešom o sedemnásť sekúnd. Potom ale prišiel do cieľa Marek Čanecký a účastník nachádzajúceho európskeho šampionátu zdolal Béreša o 65 sekúnd.
Pódiové umiestnenie atakoval aj za ním štartujúci Dávid Kaško (Firefly) a druhý muž MSR v pretekoch jednotlivcov do 23 rokov z roku 2019 sa zaradil na tretiu priečku, keď mu na Béreša chýbalo desať sekúnd. Marek Čanecký tak dosiahol druhé tohtosezónne víťazstvo po kritériu v Trnave. Na pódiu ho doplnili jazdci Firefly. Stanislav Béreš skončil druhý, tretie miesto pripadlo Dávidovi Kaškovi.
Kvalitné výkony jazdcov Firefly podčiarkol štvrtou priečkou Tomáš Nagy. Elitnú päticu uzavrel najlepší jazdec do 23 rokov Filip Merta (CyS – Akadémia Petra Sagana). „Vždy sa na Slovenskom pohári snažíme vyhrať ako najsilnejší tím na Slovensku. Boli sme dva týždne v Dolomitoch na vysokohorskom sústredení, takže SP v Krupine bol veľmi náročný. Cítili sme následky z vysokej nadmorskej výšky. Teraz sa mi šlo omnoho lepšie po týždni doma, ale stále cítim, že sa nohy musia rozbehnúť. Tu na časovke som štartoval len tretíkrát. Raz som tu bol ako dorastenec, takže tento kopec až tak dobre nepoznám, ale bolo to veľmi pekné stúpanie.“
 
„Náš A-tím štartoval na Tour du Doubs vo Francúzsku, takže som tu len ja s Tobiasom Vančom. Budeme sa snažiť zajtra spraviť perfektný výsledok a ešte potrénovať pred Európou, kde skoro všetci od nás štartujú. Takže toto sú prípravné preteky, či už táto časovka do vrchu a zajtrajšie kritérium, alebo klasika vo Francúzsku. Nomináciu na Okolo Slovenska sa dozvieme od Martina Fraňa (športový riaditeľ tímu) asi týždeň pred pretekmi. Nikto ešte nemá u nás isté miesto. Pôjdu tí najlepší,“ povedal víťaz pár minút po skončení časovky.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Ženy a juniorky
 
Dve najstaršie ženské kategórie mali chudobné zastúpenie, nakoľko sa na štart postavilo päť žien a doplnili ich tri juniorky. Po dve pretekárky na štarte mala akadémia Petra Sagana zásluhou Simony Záhorcovej Laury Debnárovej. Duo cyklistiek postavilo aj zoskupenie CK Epic Dohňany, ktoré reprezentovali Monika Kadlecová a juniorka Klára Tarabová. Ako prvá sa vybrala na trať ďalšia juniorka Katarína Basárová (Cycling Academy Trenčín).
Po tom, ako prišla do cieľa polovica štartovej listiny, bola na priebežnom prvom mieste už spomínaná Kadlecová. Dvojnásobná majsterka Slovenska v pretekoch jednotlivcov v rokoch 2013 a 2014 predbehla päť pretekárok a preťala cieľ za polhodinu a 41 sekúnd. Jednou z predbehnutých cyklistiek bola aj Záhorcová. Bývalá pretekárka zoskupenia MŠK Žiar nad Hronom – CK preťala cieľ s mankom minúty a dvanástich sekúnd.
Slušný výkon podala aj ďalšia odchovankyňa žiarskej cyklistiky Vladimíra Zelinová (CK Dukla Bratislava). Ôsma žena tohtoročných MSR v časovke jednotlivcov predbehla pred ňou štartujúcu Debnárovú a svojim výkonom atakovala druhé miesto. Napokon jej na striebro chýbala len sekunda a 65 stotín. Víťazkou sa tak stala Monika Kadlecová, ktorá sa z triumfu tešila prvýkrát v tejto sezóne.
Druhé miesto obsadila Simona Záhorcová pred Vladimírou Zelinovou. Štvrtá priečka pripadla Laure Debnárovej a elitnú päticu uzavrela Tereza Birošová (CKM Poprad). „Víťazstvo ma potešilo, aj keď na štarte chýbalo veľa dievčat. Bolo nás len päť. Snažila som sa ísť celú časovku svojim tempom. Na kritériu by som chcela zájsť čo najlepší výsledok, keďže je to predposledné kolo SP. Konkrétnym výsledkom sa nechám prekvapiť,“ komentovala Kadlecová.
Juniori
 
Najstaršiu mládežnícku kategóriu zastupovalo osemnásť pretekárov. Spomedzi pravidelných účastníkov Slovenského pohára chýbali na východnom Slovensku Lukáš Sokolík, Samuel Tuka (2x Slávia Trenčín), Samuel Kováč (CKM Poprad), Lukáš Ungvarský (MŠK Žiar nad Hronom – CK) a Tomáš Sivok (Willebrord Wil Vooruit). Uvedená pätica reprezentovala našu krajinu na etapových pretekoch Giro della Lunigiana v Taliansku.
Medzi prvými pretekármi na štarte si najlepšie počínal Matúš Privalinec. Člen tímu Slávia Trenčín prišiel do cieľa za dvadsaťsedem minút a dvadsaťšesť sekúnd. Na prvom mieste dlho nevydržal, pretože ho prekonal za ním štartujúci Bruno Labuda. Zástupca domáceho zoskupenia Schwabik Cycling CEA bol o tridsaťjeden sekúnd rýchlejší. Výborný výkon ale podal Martin Hrtánek.
Pretekár cyklistického klubu Epic Dohňany ako prvý podliezol hranicu dvadsiatich šiestich minút a do cieľa prišiel v čase 25:05. Na prvé miesto útočil aj Adam Pomšár (CyS – Akadémia Petra Sagana), ale oproti Hrtánkovi bol o necelých dvadsaťpäť sekúnd pomalší. Za Pomšára sa zaradil Adam Gross (Cycling Academy Trenčín). Štvrtý junior MSR v časovke jednotlivcov stratil na priebežné druhé miesto päť sekúnd.
Hrtánek sa napokon nestal víťazom časovky do vrchu, o čo sa postaral posledný junior na štarte Marek Čontofalský (PROefekt Košice). Druhý muž kritéria v Tlmačoch dokázal ako jediný vyliezť na horský prechod Grajnár za menej ako dvadsaťpäť minút a Hrtánka zdolal o dvadsaťjeden sekúnd. Martin Hrtánek ale vybojoval prvé pódium na ceste v tejto sezóne, podobne, ako tretí Adam Pomšár.
Štvrtú priečku ukoristil Adam Gross a elitnú päticu uzavrel víťaz kritéria v Dudinciach Martin Jurík (Slávia Trenčín). „Moje pocity a dojmy z dnešnej časovky sú veľmi dobré. Už minulý týždeň v Krupine som videl, že forma je parádna, no takticky som to tam pokazil. Vedel som, že dnes mám veľkú šancu na výhru. Nakoniec som výkonom prekvapil aj sám seba. Na kritériu sa budem snažiť opäť zvíťaziť, čo bude pri prevahe ostatných tímov náročné. Nemám tu tímových kolegov, ktorí by mi pomohli,“ povedal Čontofalský po jeho premiérovom víťazstve v SP.
- ponuka z nášho eshopu -
banner detske oblecenie green
- ponuka z nášho eshopu -
Kadetky
 
V kategórii kadetiek sa na štart postavilo jedenásť dievčat. Medzi nimi nechýbala ani Klaudia Varšová (CYKLO SPIŠ), ktorá odišla z Novoveskej Huty s triumfom vždy od roku 2018. V sobotu tak mohla získať svoje štvrté víťazstvo v rade. Na štart sa postavila aj majsterka Slovenska v časovke jednotlivcov Sofia Ungerová (Bike Centrum Dubnica nad Váhom) a nechýbala ani majsterka našej krajiny v pretekoch s hromadným štartom Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana).
Spomedzi kadetiek v prvej polovici štartovej listiny podala najlepší výkon Natália Kušnírová (CYKLO SPIŠ). Držiteľka piatich pódiových umiestnení v tejto sezóne SP prišla do cieľa za štrnásť minút a 53 sekúnd. Kadetky a žiacke kategórie nešli až na Grajnár, ale ich trasa sa končila tesne pred obcou Hnilčík. Podľa papierových predpokladov prekonala Kušnírovú už spomínaná Varšová, ktorá bola rýchlejšia o jedenásť sekúnd.
Ďalšiu zmenu na prvom mieste spôsobila Hana Ferejová. Víťazka pretekov v Suchej nad Parnou porazila víťazku pretekov v Krupine o 34 sekúnd. Prvú priečku atakovala aj Ungerová, no víťazka časoviek v Lovči a Kláštore pod Znievom napokon zaostala o dve sekundy. Z druhého víťazstva v tejto sezóne sa tak radovala Hana Ferejová. Sofia Ungerová získala tretie striebro a na pódium sa dostala aj Klaudia Varšová.
Pre Varšovú to bol druhý bronz po boji proti chronometru v Kláštore pod Znievom. Tesne pod pódiom ostala Natália Kušnírová a elitnú päticu uzavrela Terézia Ciriaková. „Sama tomu nemôžem uveriť, pretože pred pretekmi som nemala dobré pocity. Mala som menšie kŕče pred štartom, ale počas časovky sa mi išlo celkom fajn. Bolo to veľmi ťažké. Zajtrajšieho kritéria sa nezúčastním, nakoľko idem na XCO preteky do Bratislavy. Chcela by som tam skončiť v Top 3, ale uvidíme, ako sa mi bude dariť,“ povedala Ferejová v priestoroch cieľa.
Kadeti
 
Najpočetnejšou kategóriou na Novoveskej Hute boli kadeti. Medzi 35 pretekármi nechýbal ani vlaňajší víťaz časovky do vrchu a dvojnásobný majster Slovenska Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová). Okrem Slovákov sa na štart postavil aj poľský pretekár Franciszek Kocur (UKS Avatar).
Práve Kocur podal spomedzi prvých pretekárov na štarte najlepší výkon, keď jedenásť kilometrov prešiel za dvadsaťpäť minút a deväť sekúnd. Poliak sa dlho držal na vedúcej priečke a prvým pretekárom, ktorý na neho stratil menej ako minútu, bol Samuel Skladan (BRS Technology – Kaktus Bike Racing Team). Skladan bol pomalší len o desať sekúnd. Slušný výkon podal aj Matúš Ďurík.
Člen zoskupenia MŠK Žiar nad Hronom – CK stratil na Kocura dvadsaťšesť sekúnd a v priebežnom poradí mu patrila tretia priečka. Dvadsaťsedem pretekárov, ktorí štartovali za Poliakom, ho nedokázali prekonať. Napokon sa to podarilo Richardovi Riškovi. Pretekár CK Epic Dohňany dokázal ako prvý pokoriť métu dvadsiatich piatich minút a čas Kocura vylepšil o minútu a poltucet sekúnd.
Po príchode Rišku do cieľa ostali na trati už len traja kadeti. Dominik Dunár (Kaktus Bike Team Bratislava) podal takmer identický výkon ako Riška, no na prvé miesto mu napokon chýbali necelé štyri sekundy. S časovkou do vrchu sa obstojne popasoval aj Samuel Novák (Cycling Academy Bratislava). Víťaz pretekov v Kláštore pod Znievom stratil na Rišku dvadsať sekúnd a odsunul Kocura z pódia.
Riška napokon nezískal prvé tohtoročné víťazstvo, o čo sa postaral suverén sezóny Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová). Slovenský reprezentant porazil Rišku o šesť sekúnd a v Novoveskej Hute si pripísal už dvanásty triumf na ceste. Richard Riška aspoň dosiahol najlepší tohtoročný výsledok a na pódium sa piatykrát v sezóne postavil aj Dominik Dunár. Do minútovej straty na víťaza sa zmestil aj štvrtý Samuel Novák.
Elitnú päticu uzavrel jediný cudzinec medzi kadetmi Franciszek Kocur. „Výsledok je celkom fajn, ale ten pocit z jazdy nebol bohvieaký. Už dosť dlho jazdím na objemy a mám ťažšie tréningy ako prípravu na cyklokros. Nebolo to bohviečo, ale teraz budem mať ešte jedno sústredenie na Štrbskom plese a potom ma čaká na pár dní oddych. Potom začnem trénovať intenzitu a techniku na cyklokros,“ povedal Schwarzbacher. So svojim víťazným časom by dominoval aj medzi juniormi a v elitnej kategórii mužov by obsadil druhé miesto.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Starší žiaci
 
Starší žiaci mali na programe totožnú trasu ako kadetky. Z pôvodnej štartovej listiny vypadol Filip Magdolen (Cyklistická Tour) a prítomný nebol ani majster Slovenska v ITT Ondrej Hrico (ŠK Železiarne Podbrezová). Naopak, na štart sa postavil víťaz majstrovských pretekov jednotlivcov Martin Haluška (CK Epic Dohňany).
Spomedzi prvých pretekárov na štarte podal najlepší výkon domáci zástupca Maroš Černický (Flaviol – Bike Team Spiš), ktorý prišiel do cieľa za štrnásť minút a 37 sekúnd. Na priebežnej vedúcej priečke ho vymenil Michal Šimunek. Zástupca cyklistického klubu Olympik Trnava vylepšil čas Černického o dvadsaťpäť sekúnd. Prvým cyklistom, ktorý zvládol časovku do vrchu za menej ako štrnásť minút, bol Pascal Perháč.
Reprezentant CYKLO SPIŠU naložil Šimunekovi viac ako polminútu a šiel do predbežného vedenia. Lepší čas ale zaznamenal Branko Babic (BIKEPRO Sport), ktorý bol v porovnaní s Perháčom o tridsaťjeden sekúnd rýchlejší. Babic sa držal na prvom mieste, no napokon ho porazili dvaja poslední cyklisti na štarte. Najprv prišiel do cieľa Jakub Javor (Slávia Trenčín) a víťaz časovky v Kláštore pod Znievom stanovil nový najlepší čas.
Babica prekonal o dvadsaťpäť sekúnd a k tomu sa mu podarilo prísť do cieľa za menej ako trinásť minút. Veľmi dobre si viedol aj Martin Haluška. Víťaz pretekov v Krupine za Javorom zaostal, ale Babica napokon porazil len o dvadsaťtri stotín a tak získal striebro. Z druhého tohtoročného triumfu na ceste sa radoval Jakub Javor. Branko Babic síce prišiel o prvenstvo až na konci časovky, ale tretia priečka je jeho najlepším výsledkom v tejto sezóne.
Rozdiel medzi bronzovým pretekárom a štvrtým Patrikom Pintešom (CyS – Akadémia Petra Sagana) bol len dvadsaťdeväť stotín. Ďalšiu polsekundu stratil bronzový medailista z MSR v časovke Dominik Sochan (MŠK Žiar nad Hronom – CK), ktorý uzavrel elitnú päticu. „S časovkou som spokojný, ale bolo to ťažké. Na začiatku dosť fúkalo, ale potom to už šlo. Na kritériu by som chcel byť aspoň na stupňoch víťazov, ale bude to ťažké,“ povedal Javor.
Žiačky
 
Najmladšiu dievčenskú kategóriu tvorili mladšie a staršie žiačky. Medzi nimi nechýbala dvojnásobná majsterka Slovenska Stanislava Sikelová (CyS – Akadémia Petra Sagana) ani víťazka predchádzajúcich dvoch kôl v Dudinciach a Krupine Vanesa Šatková (CK Epic Dohňany). Zoskupenie trojnásobného majstra sveta malo hneď päticu zástupkýň v tejto kategórii.
Medzi prvými žiačkami na trati sa darilo Miriam Šichtovej (Cyklistická Tour), ktorá prišla do cieľa za šestnásť minút a 56 sekúnd. Na prvom mieste ju neskôr vystriedala Laura Jarošová. Členka Saganovej akadémie vylepšila čas M. Šichtovej o 34 sekúnd. Prvou žiačkou, ktorá na päť kilometrov stačilo menej ako šestnásť minút, bola ďalšia členka žilinského zoskupenia Emma Galovičová.
Svoju kolegyňu Jarošovú porazila o takmer dve minúty a šla na vedúcu priečku. Kvalitný výkon predviedla aj Šatková, ale na prvú žiačku stratila 56 sekúnd. Poslednou pretekárkou na trati bola Sikelová a víťazka časovky v Kláštore pod Znievom stratila na Galovičovú minútu a šesť sekúnd. Emma Galovičová sa po dominantnom výkone mohla radovať z premiérového víťazstva v tejto sezóne.
Vanesa Šatková v Novoveskej Hute vybojovala už piate striebro a prvýkrát v tomto roku pripadlo tretie miesto Stanislave Sikelovej. Víťazka časovky do vrchu počas svojej jazdy obehla celkovo štvrtú Barboru Pavlisovú (CK Epic Dohňany) a výborné výkony dievčat z akadémie Petra Sagana podčiarkla piatou priečkou Laura Jarošová. „Išlo sa mi dobre. Trochu ma boleli nohy, ale nakoniec som vyhrala. Na kritériu by som chcela bodovať, a ak sa mi to podarí, tak aj vyhrať,“ povedala Galovičová.
Mladší žiaci  
Najmladšia kategória sa vydala na 5100 metrov dlhú trať po žiačkach. Do Novoveskej Huty prišlo dvadsaťštyri mladších žiakov a nechýbal medzi nimi ani majster Slovenska v časovke jednotlivcov Peter Vlček (PROefekt Košice). Jedným z jeho konkurentov bol víťaz majstrovských pretekov s hromadným štartom Miroslav Družkovský (CyS – Akadémia Petra Sagana).
Ako prvý sa na štart postavil Martin Špaček a pretekár ŠKC Dubnica nad Váhom prišiel do cieľa za sedemnásť minút a 55 sekúnd. Neskôr sa na prvé miesto prepracoval Richard Mozden (Cyklistická Tour). Tomu sa podarilo stlačiť najlepší čas hneď po pätnásť minút a jeho výsledný čas bol štrnásť minút a 47 sekúnd. Mozden bol prekonaný Jakubom Záchenským (CyS – Akadémia Petra Sagana).
Prvoročák medzi mladšími žiakmi naložil Mozdenovi necelú polminútu a šiel do vedenia. Slušný výkon podal aj Sebastián Trnka (Cyklistická Tour), ktorý za Záchenským zaostal o necelých pätnásť sekúnd. Prvé miesto atakoval aj Vlček, ale na vedúcu priečku mu chýbalo jedenásť sekúnd. O zmenu na vedúcej priečke sa napokon postaral posledný mladší žiak na štarte Milan Húsenica.
Víťaz pretekov v Krupine dokázal podliezť métu štrnástich minút a Záchenskému naložil 38 sekúnd. Na východnom Slovensku si tak pripísal šieste víťazstvo na ceste v tejto sezóne. Za svoj výkon sa nemusí hanbiť ani Jakub Záchenský, ktorý vybojoval najlepší výsledok v tomto roku. Tretie miesto obsadil víťaz kritéria v Tlmačoch Peter Vlček. Do minútovej straty na Húsenicu sa zmestil aj Sebastián Trnka.
Elitnú päticu uzavrel Richard Mozden. „Pocity z časovky sú výborné, pretože som mal veľký náskok. Na časovku do vrchu som sa sústredil. Trénovali sme a som spokojný. Na kritériu by som chcel podať čo najlepší výkon. Pôjdem na veľké bodovačky,“ povedal pretekár športového klubu Topoľčianky. 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop